FAVORITT: Den store ordførerfavoritten i Holtålen kommune i Sør-Trøndelag er stortingsrepresentant Heidi Greni (49) - vara på Stortinget siden mars i år for Senterpartiets nestleder og olje- og energiminister Ola Borten Moe. Foto: Per Magne Moan
FAVORITT: Den store ordførerfavoritten i Holtålen kommune i Sør-Trøndelag er stortingsrepresentant Heidi Greni (49) - vara på Stortinget siden mars i år for Senterpartiets nestleder og olje- og energiminister Ola Borten Moe. Foto: Per Magne MoanVis mer

Hun brøt Ap-hegemoniet etter 104 år

Ola Borten Moes vara på Stortinget overtar som ordfører i Holtålen. - Senterpartiet er borgerlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dramatisk høst i Holtålen kommune i Sør-Trøndelag: Først kom hundreårsflommen, så kom hundreårsskredet en måned etterpå - selve valgskredet.

I natt abdiserte Arbeiderpartiet etter 104 sammenhengende år med Ap-ordfører i Holtålen.

Den store ordførerfavoritten er stortingsrepresentant Heidi Greni (49) - vara på Stortinget siden mars i år for Senterpartiets nestleder og olje- og energiminister Ola Borten Moe.

Hun topper Felleslista med Venstre og Kristelig Folkeparti, som får åtte representanter i nye Holtålen kommunestyre. Det samme får Ap, mens Høyre har fire og SV én representant.

 KRISEBESØK:  Avtroppende Ap-ordfører i Holtålen gjennom 20 år, Ivar Volden, får besøk av statsråd Ola Borten etter flomherkingene i Ålen. Nå overtar høyst sannsynlig Borten Moes vararepresentant på Stortinget, Heidi Greni, som ny ordfører etter 104 år med Ap-styre.
Foto: Per Magne Moan, Scanpix.
KRISEBESØK: Avtroppende Ap-ordfører i Holtålen gjennom 20 år, Ivar Volden, får besøk av statsråd Ola Borten etter flomherkingene i Ålen. Nå overtar høyst sannsynlig Borten Moes vararepresentant på Stortinget, Heidi Greni, som ny ordfører etter 104 år med Ap-styre. Foto: Per Magne Moan, Scanpix. Vis mer

Hun vil ikke forskuttere hvem som blir ordfører fra 29. september, før forhandlingene mellom de nye i kommunestyret er formelt i orden.

Men det er ikke tvil om hvem som bestemmer spillet videre.

Borgerlig side - Det er jo borgerlig flertall, sier stortingsrepresentant Heidi Greni til Dagbladet og peker på Felleslista pluss Høyre.

- For verken Ola Borten Moe eller jeg er i tvil om at Senterpartiet hører hjemme på borgerlig side, legger hun til.

Ved forrige valg var også Høyre med i Felleslista - uten at de er blitt direkte uvenner foran dette valget med egen Høyre-liste. Da fikk også Felleslista åtte representanter, med hjelp fra Høyre-velgere.

- Og dessuten gikk Høyre ned fra 51 til 37 prosent oppslutning. Det er et signal i tillegg om at folk ønsker forandring. Dessuten manglet Felleslista bare fire stemmer på å ta et av de nye mandatene til Arbeiderpartiet, sier Heidi Greni.

Hun bruker den siste biten av parlamentarisk beskjedenhet til å understreke at hun eventuelt starter som ordfører i permisjon etter 104 år, med bare sju menn, i ordførerstolen for Arbeiderpartiet.

- Det er møteplikt på Stortinget, og det blir neppe mulig å gjøre en god jobb både der og som ordfører. Så varaordføreren blir vel konstituert.

Sykehjem og flom - Hva har ført til regimeskifte etter 104 sammenhengende år?

- Jeg er overrasket over de klare tallene, men det er nok flere saker over lang tid som har gjort utslag hos velgerne. Blant annet har Arbeiderpartiet fått kraftig lokal motstand den siste perioden for å ha lagt ned et sykehjem i utkanten av kommunen.

 STORE SKADER:  Flomskadene i Ålen og omegn er beregnet til minst 100 millioner kroner.
Foto: Per Magne Moan, Scanpix.
STORE SKADER: Flomskadene i Ålen og omegn er beregnet til minst 100 millioner kroner. Foto: Per Magne Moan, Scanpix. Vis mer

- Har storflommen i august påvirket valgresultatet?

- Kanskje. Det var hard diskusjon i kommunestyret og blant folk like før valget om vi skulle sette i gang å bygge ny idrettshall nå som vi nærmest har unntakstilstrand i kommunen.

- Ap trumfet gjennom hall nå, mens vi andre først vil konsentrere oss om å få reparert flomskadene. Det er fortsatt et krater i sentrum, mange av butikkene har ikke åpnet igjen og det er fortsatt mange som ikke har veiforbindelse.

Hennes egen arbeidsplass gjennom 29 år, Coop, vil ikke være i gang i de gamle lokalene før tidligst til jul.

 SOM EN KRIGSSONE:   Kaos rådet i morgentimene 16. august i Ålen sentrum. Her blir en person berget med redningshelikopter.
Foto: Per Magne Moan, Scanpix.
SOM EN KRIGSSONE: Kaos rådet i morgentimene 16. august i Ålen sentrum. Her blir en person berget med redningshelikopter. Foto: Per Magne Moan, Scanpix. Vis mer