Elizabeth Holmes

Hun bygget milliard­imperiet som 19-åring. Nå raser alt sammen

Hun ble verdens yngste kvinnelige dollarmilliardær og ble kalt den kvinnelige Steve Jobs. Nå stormer det rundt Elizabeth Holmes.

VERDENS YNGSTE DOLLARMILLIARDÆR: Elizabeth Holmes ble USAs yngste kvinnelige dollarmilliardær i 2014, og ble hyllet som en ny Steve Jobs. I 2015 begynte den dramatiske nedturen. Her deler hun scenen med USAs tidligere president Bill Clinton og en av verdens rikeste menn, kineseren Jack Ma, under et arrangement i regi av Clinton Foundation i 2015. Foto: Reuters / NTB Scanpix
VERDENS YNGSTE DOLLARMILLIARDÆR: Elizabeth Holmes ble USAs yngste kvinnelige dollarmilliardær i 2014, og ble hyllet som en ny Steve Jobs. I 2015 begynte den dramatiske nedturen. Her deler hun scenen med USAs tidligere president Bill Clinton og en av verdens rikeste menn, kineseren Jack Ma, under et arrangement i regi av Clinton Foundation i 2015. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

På et tidspunkt var Elizabeth Holmes verdens yngste kvinnelige dollarmilliardær.

Formuen som i 2014 ble beregnet til å være på 4,5 milliarder dollar, altså over 36,6 milliarder norske kroner, hadde hun skapt helt selv.

Hun ble kalt den kvinnelige Steve Jobs, for det var i teknologibransjen i USA hun hadde skapt verdiene.

Men nå raser milliardimperiet hun bygget da hun var 19 år gammel rundt Holmes, skriver Business Insider.

Blodprøver og medisinering

Ideen var enkel, og det var det som gjorde den genial. På grunn av sin frykt for nåler, ville Holmes gjøre blodprøvetaking og analysering av blodet enklere og bedre.

Det hun så for seg var følgende:

Et bærbart medisinsk apparat som skulle både analysere og overvåke pasientens blod, og som også kunne gi riktig dosering av medisiner til pasienten basert på analysen og overvåkningen.

Denne innretningen skulle ikke behøve å ta så mye blod som ved vanlige blodprøver. Et enkelt stikk på fingeren skulle være nok.

Hun startet selskapet Real-Time Cures, og søkte om patent på ideen. Neste semester hoppet hun av kjemiingeniørstudiene ved det prestisjefylte universitetet Stanford i USA.

Da var året 2003, skriver CNN.

Verdsatt til ni milliarder

Etter hvert ble Real-Time Cures døpt om til Theranos, og Holmes begynte å hente inn kapital. Investorene hun fant var villige, og de var mange.

Til dags dato har selskapet reist mer enn 700 millioner dollar i kapital, og var på høyden i 2014 verdsatt til ni milliarder dollar. Og Holmes eide halvparten.

Den 12. oktober 2015 ble Holmes kåret til en av «fem visjonære teknologientreprenører som forandrer verden» av New York Times.

Bare dager etter New York Times-oppslaget, begynte nedturen for selskapet Theranos og grunnleggeren Holmes.

Den 16. oktober publiserte Wall Street Journal en sak som hevdet at Theranos' blodprøvetesting slettes ikke ble gjort av den medisinske innretningen Holmes hadde patentert, men vanlige analyseverktøy.

Så kom amerikanske myndigheter på banen. Den 27. oktober offentliggjorde FDA - USAs byrå som regulerer mat- og medisinmarkedet - deler av en rapport som satte flere spørsmålstegn ved Theranos' teknologi.

I rapporten, som ble delvis sensurert, uttrykte FDA bekymring ved selskapets angivelige teknologiske gjennombrudd, skrev CNN da.

Så tårnet problemene seg ytterligere opp.

Fra 4,5 milliarder til null

I juli 2016 ble Theranos' tillatelser til å drive egen medisinsk lab, opphevet. De fikk også et forbud mot å drive en medisinsk lab i to år.

På bakgrunn av all støyen ble Holmes' formue av Forbes en måned før dette, nå vurdert til å ha forsvunnet. Helt. Fra 4,5 milliarder dollar til null.

De anslo også at selskapet ikke lenger er verdt ni milliarder dollar, men 800 millioner dollar.

Nå begynte hodene å rulle. 340 blir sagt opp, og en av topplederne i selskapet gikk av. Og samarbeidspartner, legemiddelkjeden Walgreens, trakk seg ut av samarbeidet med Theranos.

Seinere samme år, i november, saksøkte Walgreens Theranos for 140 millioner dollar. I august 2017 inngikk partene et forlik.

Og det blir bare verre i 2017 og 2018.

Sa opp nesten halvparten

I januar må Theranos igjen si opp ansatte. 155 personer, 41 prosent av alle som jobbet der, må gå.

Seinere samme måned rapporterte Wall Street Journal at selskapet også må stenge sitt siste senter for analyse av blodprøver, etter å ha strøket på inspeksjoner gjennomført av myndighetene.

I mars ble Theranos, Holmes og topplederen som gikk av i 2016, anklaget for massivt bedrageri av SEC - et amerikansk føderalt tilsyn for finansbransjen, som blant annet har ansvar for handel med verdipapirer.

Holmes godtok å betale en bot på 500 000 dollar og en ti års karantene fra å styre et aksjeselskap. Styret i Theranos krevde på bakgrunn av anklagene at hun returnerte 18,9 millioner aksjer til selskapet og sa fra seg finansiell kontroll over selskapet.

Hun fikk imidlertid lov til å beholde posten som administrerende direktør for selskapet

Men fredag kom det som ser ut til å bli det definitive nådestøtet mot både selskapet og Holmes personlig.

Holmes og topplederen som gikk av i 2016 er nå tiltalt for bedrageri av investorer, doktorer og pasienter. De blir anklaget for å bedratt nær sagt alle ved å sterkt overdrive hvor god teknologien de har patentert egentlig er, skriver CNN.

Men mens alt dette har pågått, har Holmes solet seg i glansen som har fulgt med å ha grunnlagt et selskap som i 2014 ble verdsatt til ni milliarder dollar.

På scenen med Bill Clinton

For ikke bare aksepterte Holmes Steve Jobs-imaget, hun kultiverte det, skriver Business Insider.

Før de første skrekkoppslagene om Holmes og selskapet begynte å komme i 2015, var hun et av Silicon Valleys heteste og mest etterspurte navn.

Hun turnerte verden rundt, og delte scener med blant andre tidligere president Bill Clinton og Jack Ma, en av verdens rikeste menn.

Nå spørs det om noen av dem vil dele scene med Holmes igjen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer