Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hun døde i hendene mine

Legen som forsøkte å redde Neda forteller hva som skjedde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Legen som forsøkte å behandle den døende Neda Agha-Soltan (27) i Teherans gater snakket i går kveld med media for første gang.

- Hun døde i hendene mine, sier Arash Hejazi (38) til The Times, og forteller hva som skjedde 20. juni.  

Hejazi, som selv støtter Mousavi, var på forretningsreise i Teheran, og gikk ut på gata da han hørte bråk fra demonstrasjonene.

Fulgte etter Neda
I gatene slapp politiet tåregass, slo med batonger og kjørte mot demonstrantene på motorsykler.

Midt i folkemengden fikk Hejazi øye på Neda Agha-Soltan.

Hun ropte «død over diktatoren», før en eldre mann, som senere ble identifisert som musikklæreren hennes, dyttet henne inn i en sidegate.

Hejazi og flere andre fulgte etter for å gjemme seg fra politiet. Plutselig hørte han et skudd.

Skutt i brystet
- Et sekund senere så jeg på Neda. Hun stod der, og blod strømmet fra brystet hennes. Hun hadde bøyd hodet for å se på såret, og løftet hånda til brystet. Jeg så overraskelsen i ansiktet hennes, så mistet hun kontroll, sier legen.

Hejazi og en annen mann støttet henne og la henne på bakken.

- Jeg la trykk på såret hennes. Fra det jeg kunne se hadde kula truffet hovedpulsåren og lungene hennes. Når hovedpulsåren blir skutt tar det mindre enn et minutt før kroppen er utblødd. Det er ingenting man kan gjøre. Hun sa ikke et eneste ord.

Musikklæreren hennes hylte «barnet mitt, barnet mitt».

Neda Agha-Soltan ble lagt i en bil og kjørt til sykehus, men var allerede død.

FORSØKTE Å REDDE NEDA: Den iranske legen Arash Hejazi (38) (t.h.) sto ved siden av Neda Agha-Soltan da hun ble skutt lørdag. Han forsøkte forgjeves å redde livet hennes. Foto: AFP PHOTO/HO/YouTube
FORSØKTE Å REDDE NEDA: Den iranske legen Arash Hejazi (38) (t.h.) sto ved siden av Neda Agha-Soltan da hun ble skutt lørdag. Han forsøkte forgjeves å redde livet hennes. Foto: AFP PHOTO/HO/YouTube Vis mer

Flyktet fra Irak
Samme kveld ble videoen hvor Hejazi forsøker å redde den unge kvinnen lagt ut på internett, og derfra spredde den seg rundt i verden.

Neda Agha-Soltan ble raskt et symbol på regimets brutalitet, og Hejazi ble redd for sin egen sikkerhet.

- Hvis jeg ble identifisert ville jeg blitt arrestert. Jeg ville vært en av de mange hundre personene som har forsvunnet de siste ti dagene, sier Hejazi.

Han har nå returnert til Storbritannia, hvor han bor, men har vanskelig for å glemme det han var vitne til.

Klarer ikke å glemme
- Jeg klarer ikke å glemme hendelsen. Jeg ser det for meg hele tiden. Jeg vet ikke hvordan jeg skal klare å leve med dette.

Likevel trøster han seg med at Neda Agha-Soltan er blitt et globalt symbol på uskyldighet regimets nådeløse behandling av demonstrantene.

- Dødsfallet hennes har ikke vært forgjeves, sier han.

- Hun var alt denne bevegelsen står får. Hun var sivil. Hun var mot vold. Hun bar ikke våpen. Hun bare ropte, hun var en person som var imot urettferdigheten i landet sitt, og for dette ble hun drept.

SYMBOL PÅ USKYLDIGHET: Neda Agha-Soltan ble bare 27 år, men er blitt et ikon for demonstrantene i Iran. Foto: REUTERS/Flickr
SYMBOL PÅ USKYLDIGHET: Neda Agha-Soltan ble bare 27 år, men er blitt et ikon for demonstrantene i Iran. Foto: REUTERS/Flickr Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling