Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

OL i Sør-Korea 2018:

Hun drepte 115 personer med bomba som skulle stanse forrige OL i Sør-Korea

- Kan mine synder bli tilgitt? Sannsynligvis ikke, sier Kim Hyon-hui.

SKAMMER SEG: Kim Hyon-hui stod bak bomba som tok livet av 115 personer før forrige OL i Sør-Korea. Foto: Kim Kyung-hoon / Pool Photo via AP / NTB scanpix
SKAMMER SEG: Kim Hyon-hui stod bak bomba som tok livet av 115 personer før forrige OL i Sør-Korea. Foto: Kim Kyung-hoon / Pool Photo via AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Denne uka begynner det den sportsinteresserte delen av Norge håper skal bli en to uker lang gullfest: vinter-OL i den sørkoreanske byen Pyeongchang.

Det blir andre gang Sør-Korea er vertskap for De olympiske leker. I 1988 ble nemlig sommer-OL arrangert i Seoul.

Stemningen har vært svært anspent på Korea-halvøya det siste året, med nordkoreanske atomprøvesprengninger og krasse retoriske utspill fra både Kim Jong-uns regime, og fra USAs president Donald Trump.

Men det var langt mer dramatisk foran sommer-OL i 1988.

Sprengte passasjerfly

Et snaut år før mesterskapet skulle finne sted, sprengte en bombe et sørkoreansk passasjerfly og drepte de 115 menneskene om bord.

Den nordkoreanske kvinnen Kim Hyon-hui ble, sammen med en mann, utpekt som gjerningspersonene. Under en pressekonferanse i januar 1988 fortalte Kim at hun sprengte flyet for å skremme utenlandske deltakere fra å reise til Sør-Korea under OL, og for å skape uro i sør.

- Det er naturlig at jeg skal bli straffet og drept hundre ganger for min synd, sa den da 25 år gamle kvinna.

Kim fortalte at hun handlet på personlig ordre fra Kim Jong-il, som tok over som president i Nord-Korea i 1994. Kim Hyon-hui ble benådet i 1990, noe som ble begrunnet med at hun hadde blitt hjernevasket av regimet i nord.

BLE DØMT: Kim Hyon-hui ble dømt til døden for å ha sprengt passasjerflyet, men ble senere benådet. Foto: AP Photo / Liu Heung Shing / NTB scanpix
BLE DØMT: Kim Hyon-hui ble dømt til døden for å ha sprengt passasjerflyet, men ble senere benådet. Foto: AP Photo / Liu Heung Shing / NTB scanpix Vis mer

Dermed har Kim kunnet bygge seg opp et nytt liv, i Sør-Korea. Siden benådningen har hun giftet seg og fått to barn. Og hun har kunnet gå i dagevis uten å bli minnet om hva hun gjorde i 1987.

Men nå får 56-åringen daglige påminnelser, ettersom OL nærmer seg. Dag for dag. Bare ved å se de olympiske ringene blir hun satt 30 år tilbake.

- Levde som Kim Il-songs robot

Naturlig nok har også mediene vist interesse for Kims historie, og hun har fortalt historien sin flere ganger den siste måneden. På tross av at hun blir minnet på at det hun gjorde for 30 år siden, som nordkoreansk agent, gleder hun seg til å følge OL på TV.

- I Nord-Korea levde jeg som Kim Il-songs robot. I Sør-Korea fikk jeg et nytt liv, sier Kim, til Washington Post.

Kim ble rekruttert som agent som 19-åring, da hun studerte japansk ved et eliteuniversitet i Pyongyang. Etter dette gikk hun gjennom seks år med målrettet trening, før hun var klar for sitt dødelige oppdrag.

For etter at et nordkoreansk forsøk på å få avholde de olympiske lekene sammen med Sør-Korea ikke lykkes, ønsket det nordkoreanske regimet å sette en stopper for den internasjonale sportsbegivenheten.

- Ved å ødelegge flyet ønsker vi å øke følelsen av kaos og til slutt forhindre OL fra å bli avholdt i Seoul, skal en etterretningssjef ha fortalt Kim.

Sammen med sin medsammensvorne gikk Kim om bord i et Korean Airlines-fly i Bagdad. Hun plasserte ei bombe i flyets bagasjehylle. Under ei mellomlanding i Abu Dhabi forlot de to nordkoreanske agentene flyet.

Noen timer seinere gikk bomba av over Andaman-sjøen og alle 115 om bord ble drept.

Ble kjørt rundt i Seoul

Kim og den andre agenten klarte ikke å unnslippe, de ble funnet i Bahrain. Kims medsammensvorne tok sitt eget liv med en sigarett dyppet i cyanid, mens Kim ble tatt til fange.

Ifølge sørkoreanske etterforskere skal det ha tatt uker før Kim tilsto. Dagen før tilståelsen ble hun kjørt rundt i Seoul. Da så hun en by som ikke liknet noe på det bildet av en miserabel fiendeby som myndighetene i Nord-Korea hadde beskrevet.

Hun så biler overalt, overfylte kjøpesentre, folk som solgte mat på gata og den olympiske landsbyen.

Det var da hun begynte å tenke at hennes oppdrag hadde vært en bløff.

- Bygget på løgner, sier Kim.

Dermed begynte hun å samarbeide med etterforskerne, og flere måneder etter fikk hun sett åpningsseremonien for OL i Seoul på TV.

- Jeg husker fremdeles sangen de spilte. Alle virket glade. Jeg tenkte for meg selv: «Hvorfor gjorde Nord-Korea dette?», sier Kim.

Nå, 30 år etter, skammer hun seg.

- Kan mine synder bli tilgitt? Antakelig ikke, sier hun.

- Skulle dødd

I de 30 årene som har gått siden den grufulle hendelsen har hun søkt trøst i kristendom og i møte med familiene til dem hun drepte i 1987. Hun følte heller ingen glede da hun ble benådet.

- I stedet for å føle glede over å ha fått tilbake livet mitt, så tenkte jeg på min mor i nord. Hvor glad må hun ha vært om en datter som nesten døde fikk leve. Men jeg var en stor synder. Jeg skulle dødd, sier Kim til CNN.

På tross av at hun er et kjent navn og fjes i Sør-Korea, har hun for det meste holdt seg utenfor medienes søkelys siden hun ble benådet. Ifølge henne selv er noe av grunnen at hun må. Nord-Korea har for vane å gå etter avhoppere og agenter som har blitt tatt.

Kim har politibeskyttelse, og sier hun forsøker å leve et vanlig liv. Men noen ganger føler hun seg forpliktet til å snakke om sine opplevelser.

- Som et levende vitne til Nord-Koreas grusomheter forteller jeg sannheten, og jeg står i frontlinjen for å forhindre denne typen angrep. Korea kriger fremdeles når det kommer til ideologi og tanker, sier Kim.

I forkant av lekene som starter denne uka har Nord-Korea og Sør-Korea avholdt flere samtaler. Det har resultert i at Nord-Korea sender utøvere til OL, de to landene vil marsjere sammen under åpningsseremonien under et felles flagg og de vil ha felles ishockeylag.

Da ti nordkoreanske ski- og skøyteløpere ankom Sør-Korea i forrige uke, ble de ønsket velkommen med såkalte gjenforeningsflagg. «Vi er ett (folk)», het det på en av plakatene.

Men Kim, som mer enn noen kjenner til hva det nordkoreanske regimet er i stand til, og som har måttet leve med det hele livet, lar seg ikke begeistre av det hvite og blå enhetsflagget som de to nasjonene skal marsjere inn med under åpningsseremonien.

- Det flagget representerer ikke fred, sier Kim.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!