Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hun eier avisa

Det virkelige maktmennesket i striden om Klassekampen er Jorun Gulbrandsen. Hun eier personlig 55,6 prosent av Klassekampen, i kraft av å være leder av AKP. Partiet tror ikke på å eie aksjer direkte. Hun er også nestleder i avisas styre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag ettermiddag blir det styremøte i Klassekampen, der redaktør Paul Bjerke krever å få beskjed om han har styrets tillit, etter at styreleder Rolv Rynning Hanssen har spurt flere om de kunne være villig til å ta over redaktørjobben - uten å diskutere dette med Bjerke. Men aviseier og nestleder Jorun Gulbrandsen støtter styrelederen.

- Har du tillit til styreleder Rolv Rynning Hanssen?

- Ja.

- Også etter at han har gått rundt å tilbudt Klassekampens redaktørs jobb til andre medlemmer av redaksjonen uten å varsle redaktøren om at han er satt på oppsigelse?

- Det var beklagelig. Men det går an å gjøre feil uten å være håpløs. Det er en styreleders jobb å ta ansvar for mange tiltak, enten det gjelder å styrke økonomien eller styrke avisas ledelse.

Bjerke ikke bedt

- Betyr det at Bjerke vil bli bedt om å gå på styremøtet på mandag?

- Det kan jeg ikke tenke meg. Jeg kommer ikke til å stille noe slikt forslag. Det er Paul Bjerke som har bedt om et tillitsvotum. Det skal han få svar på.

- Men har du tillit til Paul Bjerke som redaktør?

- Hva skal jeg svare på slikt? Uansett hva jeg sier blir det gærent. La meg bare si det sånn at jeg kommer ikke til å foreslå at Paul Bjerke går av som redaktør på mandag.

- Hva vil AKP med Klassekampen?

- Vi syns den er landets beste avis, og vi vil den skal bli en bedre avis. Vi vil at avisa skal dyrke det den har som er særegent. Det ser vi fram til å ha åpne samtaler med redaksjonen om. Vi er også villige til å redusere eierandelen vår til under femti prosent. Det har vi sagt lenge.

- Åpne samtaler starter vel sjelden med at man leter etter motpartens etterfølger?

- Det må du spørre styrelederen om.

- Har du vært med på samtaler med eventuelle nye redaktører?

- Nei.

- Hva er du, som leser, mest misfornøyd med i Klassekampen?

- Jeg er mest fornøyd, men jeg syns den kunne gått mer i dybden på færre ting.

Mindre NTB

- Og hva ville du ha mindre av?

- Avisa kunne godt trykt færre NTB-meldinger, men her er jo jeg amatør. Men når vi snakker om hva avisa dekker, er det et interessant spørsmål hvorfor avisa ikke har dekket AKPs landsmøtevedtak om Klassekampen, hvorfor de ikke dekket generalforsamlingsvedtaket i Klassekampen A/S, og hvorfor avisa selv ikke skrev om den nye styrelederen for avisa når han ble valgt.

- Hvorfor eier du 55,6 prosent av aksjene i Klassekampen personlig, i stedet for at AKP selv eier dem?

- Det veit jeg ikke. Partiet har engang vurdert det som mest fordelaktig for avisa å ha personlige eiere, og siden har det vært sånn.

JORUN GULBRANDSEN, AVISEIER: Med 55 prosent av aksjene er det Gulbrandsen som bestemmer linja i Klassekampens styre.