AVSKYR HILLARY:  Hun elsker Bernie Sanders, men avskyr Hillary Clinton. YahNé Ndgo er en av mange demokrater som vil forlate partiet om Hillary Clinton blir deres presidentkandidat. Foto: Privat
AVSKYR HILLARY: Hun elsker Bernie Sanders, men avskyr Hillary Clinton. YahNé Ndgo er en av mange demokrater som vil forlate partiet om Hillary Clinton blir deres presidentkandidat. Foto: PrivatVis mer

Hun elsker Bernie Sanders, men avskyr Hillary Clinton

«Bernie or bust»-bevegelsen truer med å snu ryggen til demokratene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Hvis Demokratene velger Hillary Clinton som sin presidentkandidat, så vil de miste en stor del av stemmene. I løpet av hennes politiske karriere har hun fremvist mangel på ærlighet og en forakt for mennesker. Hun setter ikke folks behov først, og hun har vist at hun egentlig ikke liker fargede, sier YahNé Ndgo, talsperson for «Bernie or Bust»-bevegelsen, til Dagbladet.

«Bernie or Bust»-bevegelsen støtter, som navnet antyder, Bernie Sanders. De er demokrater, men, og kanskje viktigst, de vil snu ryggen til partiet dersom det er Hillary Clinton som blir presidentkandidaten.

Over 100.000 har så langt skrevet under på et løfte om å stemme på De grønne om Clinton vinner nominasjonskampen.

- Med «Bernie or Bust» viser vi vår forakt for Hillary Clinton, og vår uvilje til å stemme på henne, sier Ndgo.

«Superrovdyr» Hun reiser landet rundt med sitt pro-Sanders budskap, og har blitt intervjuet av en rekke store TV-stasjoner, deriblant CNN.

Grunnene til å vende ryggen Hillary er mange, mener Ndgo, og trekker fram en rekke eksempler, som går helt tilbake til 60-tallet og fram til i dag.

Det kanskje viktigste ankepunktet mot Hillary Clinton er hennes støtte til «Violent Crime Control and Law Enforcement Act of 1994», der det ble vedtatt en rekke nye lover, deriblant den omstridte «three strikes»-loven. Den åpnet for å gi livstidsdommer til kriminelle som ble dømt  for tredje gang, forutsatt at de tidligere hadde vært dømt for et lovbrudd av en viss alvorlighetsgrad.

I forbindelse med diskusjonen om loven knyttet Clinton seg til et «rasistisk språk», mener Ndgo.

- På den tiden ble mange unge svarte menn med i gjenger. Enten fordi de ble truet inn, eller fordi de så på det som en måte å komme seg ut av fattigdommen på. Hillary omtalte dem som «superrovdyr». Hun brukte et språk som sa at svarte er uvanlig sterke og dyrelignende, sier Ndgo.

Hillary Clinton selv har uttalt at hun angrer på at hun brukte ordet «superrovdyr» om svarte ungdommer.

- Gjort lite godt Bernie Sanders stemte for øvrig også for lovendringene, fordi det var mye han var enig i, men ifølge Ndgo ga han offentlig uttrykk for sin motstand mot blant annet «three strikes».

Ndgo sier hun kunne tilgitt Clinton for at hun jobbet for disse lovene, som «førte til en massefengsling av svarte ungdommer», dersom hun senere hadde gjort et alvorlig forsøk på å hjelpe lokalsamfunnene. Men det har ikke Clinton gjort, mener Ndgo.

- Ser du på hvilke gode ting Hillary har gjort, så finner du veldig lite, sier Ndgo.

Hovedpoenget til Ndgo er at uavhengig av hva Hillary Clinton sier under valgkampen, så viser hennes handlinger hvem hun er og hva hun står for i mye større grad enn senere tids uttalelser.

«Go green» Uavhengig av «Bernie or Bust»-bevegelsen skal det et lite politisk mirakel til for at det er Bernie Sanders, og ikke Hillary Clinton, som blir demokratenes presidentkandidat.

Ender det som forventet vil Ndgo og hennes meningsfeller avregistrere seg fra Det demokratiske parti og registrere seg for De grønne i stedet, under en happening de har kalt «Go green on June 19».

«Bernie or Bust»-bevegelsen oppfordrer samtidig alle uavhengige og folk fra små partier til å gjøre det samme.

- Vi vil kommunisere til partiet hvor reell bevgelsen er, så de skjønner hva de risikerer om Clinton blir presidentkandidaten, sier Ndgo.

- Kan slå Trump og Clinton Ndgo håper at Bernie Sanders vil stille som De grønnes presidentkandidat dersom han taper kampen mot Hillary Clinton. Det er en reell mulighet, siden partiet ikke utnevner sin presidentkandidat før august, etter både demokratene og republikanerne.

De grønnes nåværende presidentkandidat Jill Stein har allerede invitert Sanders til å «samarbeide om politisk revolusjon».

- Du er ikke redd for at deres initiativ er noe Donald Trump vil tjene på?

- Vi er bekymret for at han kan vinne. Vi vil ikke ha Trump og vi vil ikke ha Clinton. Men vi lar oss ikke bli tvunget til å velge en vi misliker fordi vi er redd for en annen, sier Ndgo.

Hun er likevel hellig overbevist om at Sanders kan bli USAs president, selv om han stiller for et tredje parti og begrunner det med at Sanders i løpet av valgkampen har skapt seg et navn som de aller fleste amerikanere vil dra kjensel på.

- Vi er sikre på at Bernie kan vinne en duell med Clinton og Trump.

- Du har vært ganske klar og så vidt jeg kan forstå så finnes det ingenting Clinton kan gjøre som kan overtale deg til å stemme på henne?

- Tja, hun kan jo dra tilbake i tid og forandre alt hun har gjort. Men det er vel den eneste muligheten, avslutter Ndgo.