Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hun er 17 år og gjeldsslave

17-åringen vil advare andre ungdommer. Hun har ruinert seg på mobilbruk, nettkjøp, treningsmedlemskap og lån.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun mener dagens kjøpemarked gjør alt for å friste ungdom.

- Jeg får vondt i magen når jeg tenker på at jeg ikke er fylt 18 år ennå, og allerede har 100000 kroner i gjeld, forteller jenta.

Hun vil være anonym fordi faren ikke vet om krisa hun har havnet i. Hun er for stolt til å be om hjelp. Samtidig tror hun det blir vanskelig å få jobb til å betale ned gjelda hvis alle kjenner hennes historie.

- Tok helt av

Jenta fra Finnmark flyttet for seg selv for ett års tid siden for å gå et yrkesrettet fag på videregående skole. Hun tok opp 25000 kroner i studielån for å spe på til skoleutstyr, husleie, og mat.

- Problemene startet da jeg byttet fra kontantkort til abonnement på mobiltelefonen. Typen min var over 18, og kunne derfor ordne meg eget abonnement. Det virket mye billigere, og regningene kom etterpå. Dermed kunne jeg bruke den så mye jeg ville, uten å tenke på å ha penger nok. Men så tok det helt av med ringetoner og logoer. Jeg leste gjennom blader som Se og Hør på jakt etter nye og kule toner og logoer, forteller jenta.

Da den første regninga kom på 2000 kroner, var det så vidt hun klarte å betale. Men de to neste, på henholdsvis 4000 og 6700 kroner, klarte hun ikke å betale. Først da ble abonnementet sperret.

- Jeg spurte om jeg kunne få en betalingsordning, men det var helt uaktuelt for teleselskapet. De mente det var for seint siden jeg hadde to ubetalte regninger, og ikke bare en. Nå er inkassobeløpet passert 20000 kroner, sier hun til Dagbladet.

Skakkjørt økonomi

På samme tid slo hun til på et års studentrabbatert medlemskap på treningsstudioet Sats. Etter seks måneder ble månedsavgiften på 349 kroner for mye for hennes skakkjørte økonomi.

- Jeg klarte rett og slett ikke å betale. Det ble jo for dyrt for en fattig student. Sammen med inkassoregningen på 10000 kroner, fikk jeg brev om at jeg hadde misbrukt medlemskapet og ikke lenger er velkommen. Jeg spurte også her om betalingsordning, men har aldri fått svar, sier hun.

«Billige» kjøp via Internett har også gått til inkasso, sammen med uoppgjorte kjøretimer og andre regninger. Hun skylder også penger til venner og kjente som har hjulpet henne med husleie og mat den siste tida.

Fristes

- Jeg tror neppe jeg er den eneste tenåringen som lar seg friste av alt man bare «må ha» som ungdom. Alle har mobiltelefon. Hele markedet er basert på ungdom. Det kommer alltid en ny telefon som kan gjøre ditt og datt, som alle må ha for å være in og tøff. Det samme gjelder ringetoner og logoer. Men så kommer regninga, og den er nådeløs. Da er det ikke snakk om å være fleksibel, selv om man er ungdom uten penger, sier jenta.

- Det samme presset gjelder klær. I et halvt år drev jeg og stjal klær fordi jeg ikke hadde råd til å kjøpe dem. For har man ikke riktige klær, blir man sett ned på, sier hun.

Advarer

Nå føler hun seg tvunget til å slutte på skolen og få jobb for å betale ned regningene. Da ryker også studielånet, og kommer som en ny regning hun ikke kan betale.

- Jeg er en fornektelsesjente som tror at hvis jeg ikke åpner regningene, kan jeg late som om de ikke kommer, og kanskje så forsvinner. Men det gjør de ikke. Jeg håper bare andre ungdommer kan ta lærdom av meg, og passe på slik at de ikke havner i samme situasjon, sier hun.

INKASSOSLAVE: I lykkelandet Norge har jenta (17) pådratt seg 100000 i gjeld fordi hun «måtte» ha det samme som alle andre. Nå håper hun andre ungdommer klarer å stå imot kjøpepresset hun selv ga etter for.