<strong>«DEN ROSA DAMEN»:</strong> Ri Chun-hee får som regel ansvaret for å lese opp nyhetene når Nord-Korea har viktige militære kunngjøringer. Foto: AFP PHOTO / KCTV / NTB scanpix
«DEN ROSA DAMEN»: Ri Chun-hee får som regel ansvaret for å lese opp nyhetene når Nord-Korea har viktige militære kunngjøringer. Foto: AFP PHOTO / KCTV / NTB scanpix Vis mer

Kim Jong-uns Ri Chun-hee

Hun er ansiktet til den nordkoreanske trusselen: - Hun får fiender til å skjelve av frykt

Ri Chun-hee er svært godt likt av Nord-Koreas leder Kim Jong-un.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Søndag morgen annonserte Nord-Korea det de fleste hadde gjettet seg fram til allerede, etter at det kom meldinger om jordskjelv i nærheten av atomanlegget deres i Punggye-ri.

De hadde gjennomført landets sjette atomprøvesprengning.

- Den perfekte stemmen

Kunngjøringen skjedde som vanlig via den koreanske statskanalen, og det ærefulle oppdraget med å fortelle verden om prøvesprengningen falt, som vanlig, på 74 år gamle Ri Chun-hee.

MISSILSKYTING: Kim Jong-un og Nord Korea er offensive og aggressive om dagen, og i følge forfatter og Dagbladet-journalist Sun Heidi Sæbø bør trusselen tas på alvor. Vis mer

Ri Chun-hee er, etter Kim Jong-un, det mest framtredende ansiktet på den nordkoreanske trusselen, for det er nemlig hun som vanligvis framfører budskapet om Nord-Koreas militære og våpenteknologiske framskritt.

Ikledd en rosa og svart nasjonaldrakt, en hanbok, proklamerte Ri med stolthet og et stort smil at prøvesprengningen var «en perfekt suksess».

- Hun er den perfekte stemmen til Nord-Koreas harde linje. Det finnes ingen som har den kraften i stemmen som hun har. Det passer veldig godt når man skal snakke om atomvåpen eller missiler, sier den nordkoreanske avhopperen, Ahn Chan-il, til Reuters.

Gråt

Ri Chun-hee ble født i 1943 i en fattig familie. Ri studerte performancekunst, før hun begynte å jobbe i statskanalen KCTV i 1971. Etter bare tre år ble hun forfremmet til sjefsnyhetsoppleser, skriver The Guardian.

I tiårene etter har hun klart å holde seg i jobben, i motsetning til mange av sine kolleger.

Hennes melodramatiske framførelser under statskanalens TV-sendinger har gitt henne en høy stjerne hos Kim Jong-un.

Det var også Ri som kunngjorde dødsfallene til begge de to foregående lederne i diktaturstaten, Kim Il-sung og Kim Jong-il. Ved begge anledningene var det en svært følelsesladet Ri som viste seg for TV-seerne.

Hun forsøkte å holde tårene tilbake, men gråt. Et brudd med den svært dramatiske og bestemte framføringsstilen hun vanligvis holder seg med.

«Den rosa damen»

Fram til hun offisielt pensjonerte seg i 2012 ledet Ri kveldsnyhetene, der hun fortalte om de daglige gjøremålene til den store lederen: besøk på stålfabrikker, turer i kålåkre og inspeksjoner av militærbaser.

Ri kler seg som oftest i rosa på skjermen, og har dermed fått tilnavnet «den rosa damen» i internasjonal presse.

Etter at hun pensjonerte seg har Ri brukt store deler av tiden sin på å trene opp nye nyhetsopplesere, og hun har gjort noen sporadiske opptredener når Nord-Korea har viktig militærkunngjøringer.

Det er likevel ikke så mye mer verden utenfor Nord-Korea vet om det populære TV-ankeret, men noe vet man.

I 2009 skrev det statlig drevne magasinet Chosun at hun lever et liv i luksus i Pyongyang, sammen med sin mann og sine barn og barnebarn.

«Hennes stemme vokste til å ha en stor tiltrekningskraft, sånn at når hun fortalte nyhetene ble seerne rørt. Når Ri kunngjorde saker eller uttalelser, skalv fiender av frykt», sto det i magasinet.

- Vi må snakke mildt

I 2012 ga hun også et intervju med den kinesiske statskringkastingen CCTV. Det var i dette intervjuet hun annonserte at hun nå skulle trekke seg tilbake.

- Mange ankerkvinner nå er unge og veldig vakre. Og de passer mye bedre til å vise seg på skjermen, sa Ri.

Hun fortalte også at hun mente at ethvert anker burde ha sin egen personlige stil for å gjøre et inntrykk på seerne. I tillegg, sa Ri, burde man ha forskjellig tone, alt etter som hva man snakket om.

- Når vi leser for Nord-Korea så burde vi ikke høres ut som om vi roper, men vi må snakke mildt med seerne, sa Ri.

En mild tone er nok ikke det hun er best kjent for i Vesten. Kanskje heller ikke så rart, når hun først dukker opp på TV-skjermer i vestlige land når diktaturstaten skal annonsere militær framgang.

Sør-Korea sa mandag at de har indikasjoner på at Nord-Korea planlegger en ny oppskyting, sannsynligvis av et interkontinentalt ballistisk missil.

Uansett når den neste prøveoppskytingen finner sted, er det stor sannsynlighet for at det er Ri Chun-hee som gir verden nyhetene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer