Greta Thunberg

- Hun er beintøff, et unikum

Greta Thunberg (16) hylles av klimaforskere.

KLIMASTREIKENS MOR: Da Greta Thunberg droppet skolen og satte seg ned foran Riksdagen, våknet hele verden. Video: AP, NTB og Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

16-årige Greta Thunberg får enorm oppmerksomhet for sin kamp mot klimaendringer. For et år siden satt hun alene og demonstrerte utenfor Riksdagen i Stockholm; i år har hundretusener aksjonert over hele verden på hennes initiativ, og mandag holdt hun tale til FNs hovedforsamling i New York.

- Dere har stjålet mine drømmer og min barndom med deres tomme ord. Likevel er jeg en av de heldige. Folk lider. Folk dør. Hele økosystem kollapser, sa en svært følelsesladd Thunberg til verdenslederne.

Et videoklipp av 16-åringen som setter et intenst blikk på Parisavtale-motstander Donald Trump, går viralt.

VIL IKKE MØTE TRUMP: På tross av at klimaaktivist Greta Thunberg ikke ønsket å møte president Donald Trump under FN-møtene i New York, skjedde dette. Nå deles øyeblikket på Twitter i stor fart. Video: AP / Twitter Vis mer

Tweet fra Trump

Like fullt er kritikken mot henne sterk. Flere påpeker hennes unge alder, og at hun umulig kan besitte tilstrekkelig kunnskap om klimaforskning til å uttale seg som hun gjør. Andre mener hun er et nyttig redskap for voksnes interesser.

«Den 16-årige jentungen blir nå lyttet til som en fremragende klimaforsker!» skrev Frp-nestor Carl I. Hagen i helga.

Etter Thunbergs FN-opptreden tvitret president Trump tirsdag morgen følgende kommentar, som kan oppfattes som sarkastisk, og som har utløst både støtteerklæringer og avsky:

«Hun virker som ei veldig lykkelig ung jente, som ser fram til ei lys og vidunderlig framtid. Så fint å se!»

- Ingen faktafeil

Men norske anerkjente klimaforskere hyller jenta, for så vel engasjementet og gjennomslagskraften, som for sin korrekte omgang med forskningen.

- Greta Thunbergs uttalelser baserer seg på fakta. Hun har åpenbart lest rapportene fra FNs klimapanel, og bedriver faktabasert formidling. Så man kan ikke ta henne på faktafeil, sier Tore Furevik, direktør ved Bjerknessenteret for klimaforskning, til Dagbladet.

Furevik mener Thunberg har en sterk stemme.

IMPONERT: Tore Furevik, direktør ved Bjerknessenteret for klimaforskning. Foto: Paul Sigve Amundsen / Samfoto / NTB Scanpix
IMPONERT: Tore Furevik, direktør ved Bjerknessenteret for klimaforskning. Foto: Paul Sigve Amundsen / Samfoto / NTB Scanpix Vis mer

- Det at en ungdom står fram slik og taler til FN på den måten, i en utrolig sterk tale med mye følelser, vekker oppsikt. Det er ungdommen som nå snakker til de eldre som styrer. Det var ett innlegg på bare ett minutt, men det var utrolig sterkt, sier han.

- Mange mener hun drar det for langt, og at hun krisemaksimerer. Er du enig?

Jeg har aldri sett ei så ung jente med så mange mentale forstyrrelser bli behandlet som en guru av så mange voksne. Andrew Bolt (59), kommentator for Herald Sun

- Nei, det er jeg ikke. Hun drar det ikke for langt. Det hun sier er faktabasert, og hun har en sterk formidlingsevne.

Forstår kritikk

Furevik kan imidlertid forstå noe av kritikken bevegelsen har fått.

- Det er mange som henger seg opp i at vi bare har ti eller elleve år på oss. Det stemmer at med dagens utslipp er det bare ti eller tolv år før vi har passert terskelen for 1,5-gradersmålet. Det er samtidig en del som har fått den oppfatningen at dersom vi ikke klarer 1,5- eller 2-gradersmålet, så er alt tapt. Det er ikke korrekt, og et slikt skremselsbilde har ikke helt rot i virkeligheten. Samtidig vet vi at jo varmere det blir, jo verre blir situasjonen for verden.

Og nettopp her mener han Thunberg har mer enn god nok grunn til å være opprørt.

DEN SPEDE STARTEN: For et drøyt år siden aksjonerte Greta Thunberg alene utenfor Riksdagen i Stockholm. Foto: Jessica Gow/TT Nyhetsbyrån / NTB scanpix
DEN SPEDE STARTEN: For et drøyt år siden aksjonerte Greta Thunberg alene utenfor Riksdagen i Stockholm. Foto: Jessica Gow/TT Nyhetsbyrån / NTB scanpix Vis mer

- Hun kritiserer verdens ledere for at det ikke skjer noen ting. Verdensledere har møttes årlig i godt over 20 år, både i FN og klimatoppmøter, men utslippene har bare fortsatt å øke. At ungdommen er utålmodig har jeg forståelse for, og jeg tror Greta Thunberg er genuint bekymret. At veldig mange på kloden får det verre som følge av klimaendringer, er også et faktum, sier forskeren.

- Viktig med mål

Furevik mener det er veldig viktig å ha mål å strekke seg etter.

- Jo lavere temperaturen er når vi klarer å stoppe utviklingen, jo bedre. Jeg heier voldsomt på ungdommen og Greta Thunbergs generasjon. De siste tiåra har vi så vidt begynt å se konsekvensene av klimaendringene. Og selv om 2070 kanskje oppleves som utopisk langt framme for de fleste av oss, så er det ikke det for Greta Thunberg og hennes generasjon.

Furevik er imponert over det den unge svenske jenta allerede har oppnådd, og sier han ikke kommer på en eneste sak som har engasjert så mange mennesker verden over. Samtidig ser han at Thunberg opplever et voldsomt trykk, fra både medier, kommentatorer og kritikere.

- Jeg håper hun har folk rundt seg, for det er klart at det å fronte klimakampen internasjonalt er ei ekstremt stor bør.

FOLKEHAV: Fra Sydney sist fredag. Tusener av skoleelever streiker for klimaet, i en verdensomspennende samordnet aksjon. Foto: Tiger Balsmeyer / AP / NTB Scanpix
FOLKEHAV: Fra Sydney sist fredag. Tusener av skoleelever streiker for klimaet, i en verdensomspennende samordnet aksjon. Foto: Tiger Balsmeyer / AP / NTB Scanpix Vis mer

Han mener også at klimaforskere flest støtter og heier på Thunberg.

- Det er fakta hun formidler, selv om det gjøres på en veldig sterk måte, og det har satt et stort søkelys på klimasaken. De fleste klimaforskerne ser at det er behov for å gjøre noe med utslippene veldig raskt, og alle som bidrar i den retningen, heies fram.

Vi trenger ikke apokalypseguruer. Guillaume Larrivé (42), fransk politiker

Mektige menn

- Hva er det med klimasaken som gjør at godt voksne personer reagerer så voldsomt?

- Det er ingen mektige menn, eller andre, som liker å få passet sitt påskrevet så tydelig som Thunberg sørger for å gjøre, sier Furevik og legger til:

I TÅRER: Under et panel i forbindelse med åpningen av FNs Global Climate Action Summit endte aktivist Greta Thunberg i tårer under en emosjonell appell. Video: Ap Vis mer

- Jeg får også tilbakemeldinger, men det er ikke noe å snakke om i forhold til det folk uttaler om Thunberg. Vi har også sett det i Norge med MDG og spesielt Lan Marie Berg. Greta Thunberg er imidlertid yngre og mer eksplisitt, og det er nok mange som ikke liker å bli belært av en tenåring på 16 år.

- Et unikum

- Hun er beintøff, et unikum. En slik som det vil bli skrevet bøker om i lang tid framover, sier Bjørn Samset, seniorforsker ved Cicero Senter for klimaforskning, til Dagbladet.

Samset er imponert over hva 16-årige Thunberg har oppnådd, hvor langt hun er kommet.

- Hun møtte Donald Trump og satte øynene i ham. Verden har behov for noen som tar på seg den rollen, sier han.

Forskeren synes Thunberg er «en utmerket ambassadør for klimasaken».

- Grå forskere i dressjakker har i lang tid snakket om «global warming» uten å få mye gjennomslag. Greta Thunberg er veldig klar og tydelig, og tar på seg en rolle forskerne ikke har tatt på seg, sier han.

FÅR REAKSJONER: Også klimaforsker Bjørn Samset får fiendtlige kommentarer på sosiale medier. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
FÅR REAKSJONER: Også klimaforsker Bjørn Samset får fiendtlige kommentarer på sosiale medier. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer

- Dønn korrekt

- Hvordan ser forskningsmiljøet på Thunberg?

- Jeg har ikke fanget opp noen misnøye. Vi ville reagert på feil, men hun er dønn korrekt på det hun sier om den naturvitenskapelige delen av forskningen. Det er som tatt ut av FNs siste klimarapporter.

Samset bemerker på den annen side at Thunbergs framtidsscenario og skisse til løsning er dramatiske og radikale.

- Det fins flere mulige scenarioer for hva som skjer dersom 1,5-gradersmålet ikke overholdes, hvorav alle er likestilte. Thunbergs løsning er den som medfører minst problemer i framtida, den alle mener vi burde fått til - med f.eks. kutt i energibruken. Men hun har ikke sagt så mye om negative utslipp, sier han.

Forskeren sier Thunbergs løsninger går ut over det naturvitenskapelige feltet.

- De bygger på tolkninger av klimaforskningen, og ligger delvis på det økonomiske og samfunnsfaglige feltet. Jeg kan tenke meg at det fins innvendinger der, sier han.

Klimahysteri-bevegelsen handler ikke om vitenskap. Hvis den handlet om vitenskap, så ville den vært ledet av forskerer - ikke politikere og et mentalt sykt svensk barn. Michael Knowles (29), konservativ politisk kommentator

- Drar på

Samset understreker at Thunbergs dramatiske budskap har basis i forskningen og ikke er tatt ut av løse lufta.

- Hun «drar på» med tanke på hvordan klimaendringene vil påvirke henne og hennes generasjon, men overdriver ikke. Det ville ikke vært dumt om flere forskere gjorde det samme, sier han.

Samset merker selv at de harde utfallene mot Thunberg og den etablerte klimaforskningen skaper hardere fronter.

- Forskning viser at det virker polariserende, og jeg merker et oppsving på min egen Facebook-vegg nå - det passer i tid, sier han.

- Blir du utsatt for hets?

- Det blir ting, men det er mildt i forhold til hva Thunberg må gjennomgå. Jeg lurer på hvor tykk hud hun har, sier Bjørn Samset.

Greta Thunberg

  • Svensk klimaaktivist. Født 3. januar 2003.
  • Startet bevegelsen der skoleelever streiker for klimaet. Store samordnede aksjoner har forgått over hele verden.
  • Har mottatt flere prestisjefylte priser, blant annet Fritt Ords Pris og Amnestys samvittighetspris. Nominert til Nobels fredspris 2019.
  • Talte mandag i FNs generalforsamling.
  • Er diagnostisert med Aspergers syndrom og selektiv mutisme.
  • Thunberg og familien har fått kritikk. Den går bl.a. ut på at 16-åringen ikke er kompetent til å uttale seg, og at hun er et redskap for foreldrene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer