ÅSTEDET: I denne leiligheten ble Hilda Feste (98) voldtatt og drept om kvelden 1. januar i år.

Foto: Tor Erik H. Mathiesen
ÅSTEDET: I denne leiligheten ble Hilda Feste (98) voldtatt og drept om kvelden 1. januar i år. Foto: Tor Erik H. MathiesenVis mer

- Hun er blitt drept på en voldsom måte

Lydfilene fra drapet på Hilda Feste (98) forteller om hjemmesykepleiere som venter forgjeves på politi og ambulanse mens den gamle kvinnen dør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERGEN (Dagbladet): Trygghetsalarmen til Hilda Feste ble utløst klokka 21.12. Operatøren på alarmsentralen rapporterer at hun ikke fikk kontakt med den gamle damen, men hun sier at hun aldri har hørt så forferdelig roping fra et menneske før.

Den første hjemmesykepleieren som kommer til leiligheten ringer politiet og sier hun har sett en mann med ryggen til som er i ferd med å volda den 98 år gamle damen.

I lydfilen som nå er avspilt i retten hører vi at sykepleieren roper: «Hun holder på å bli voldtatt. Jeg måtte bare springe. Dere må sende ambulanse og politi». Dette skjer klokka 21.18.57.

Må vente
Etter en stund ringer en kollega av den første hjemmesykepleieren som kom til leiligheten etter at trygghetsalarmen hadde gått. Hun etterlyser politi og ambulanse og spør om hun skal holde seg i nærheten av leiligheten hvor det dramatiske har skjedd. Fra politiet får hun vite at de er på veg, men at de har lang veg å kjøre. Utrykningsbilen er i nærheten av Flesland i Bergen og må kjøre nesten tre mil til åstedet som ligger i Os kommune.

Tida går og hjemmesykepleieren som venter utenfor ringer på ny til politiet. Hun har fått med seg en kollega til, og spør om de skal gå inn i leiligheten. Problemet deres er at de ikke vet om gjerningsmannen kan være der fremdeles. Utrykningsbilen til politiet har fremdeles langt å kjøre før de kommer fram, og ambulansen har ikke lov til å ta seg fram til leiligheten før politiet har ankommet.

- Hun er død
Etter en stund får de to hjemmesykepleierne lov til å ta seg inn i leiligheten. I lydfilen hører vi skrik fra pleierne. De holder telefonkontakten med politiet og skriker og at kvinnen i leiligheten er død.

- Hun er død, roper en av pleierne.

- Ok, vi er på veg, svarer politiet.

- Hun er helt ødelagt. Jeg ser en dame som ligger på golvet. Jeg tror hun er død. Dette er det verste jeg har sett. Hun er blitt drept på en voldsom måte, slått grenseløst, forteller den ene pleieren.

Politioverbetjent Andre Simonsen har gjennomgått de dramatiske minuttene fra leiligheten i Hilda Feste og hvordan hjemmesykepleierne opplevde det å vente på politi og ambulanse. Han har også gjennomgått bevegelsene til den tiltalte 19-åringen, som skal ha ført fram til Hilda Festes leilighet like etter klokka 21.00.

Det var ingen på jobb ved lensmannskontoret på Os denne kvelden, men de hadde en reservetjeneste. Det hjalp likevel lite ettersom tjenestemannen som hadde reservevakt bodde på Nesttun, drøye to mil fra Os.

I RETTEN: Politioverbetjent Andre Simonsen og aktor Gert Johan Kjelby gjennomgår de dramatiske minuttene i retten. Foto: Leif Stang/Dagbladet
I RETTEN: Politioverbetjent Andre Simonsen og aktor Gert Johan Kjelby gjennomgår de dramatiske minuttene i retten. Foto: Leif Stang/Dagbladet Vis mer