Hun er blitt symbolet på desperasjonen i Hellas

Da Lambrousi og mannen fikk sparken, truet de med å hoppe i døden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går truet Lambrousi og hennes ektemann med å hoppe fra tredje etasje i en bygning i Aten.

Parets felles arbeidsplass, Workers Housing Organisation (OEK), organet som har ansvaret for sosiale boliger i Hellas, skal legges ned og de to går mot arbeidsløshet, ifølge Athens News.

I ellevetiden klatret paret ut på en balkong på OEK. Brannvesen, politi og en spesialmegler kom til stedet og fikk tidlig overtalt mannen til å ikke hoppe.

Mange mister jobben Etter flere timer med forhandling, rundt halv fem, kom også kvinnen ned frivillig.

OEK er en av mange statlige firmaer som må legge ned etter nye innsparinger i Hellas.

Natt til mandag vedtok det greske parlamentet en svært upopulær sparepakke for å få tilgang til nye lån fra Det internasjonale pengefondet (IMF) og EU, som er helt nødvendige for å hindre landets konkurs.

Opptøyer rundt sparetiltak Mens lovgiverne var samlet, var det regelrette opptøyer i gatene i Aten. Protestene spredde seg utover kvelden til Thessaloniki i nord, og til turistøyene Korfu og Kreta.

Så mange som 150 butikker ble plyndret og 34 bygninger satt i brann i den greske hovedstaden. Rundt 100 000 grekere skal ha deltatt i protestene, ifølge Reuters.

VILLE DØ: Lambrousi Harikleia truet med selvmord etter at det ble klart at bedriften hun jobber for skal legges ned. Foto: Angelos Tzortzins/AFP/Scanpix
VILLE DØ: Lambrousi Harikleia truet med selvmord etter at det ble klart at bedriften hun jobber for skal legges ned. Foto: Angelos Tzortzins/AFP/Scanpix Vis mer

Mange av forretningene vil aldri kunne åpne igjen.

Minstelønnen kuttes Statsminister Lucas Papademos innrømmer at de nye sparetiltakene vil bli tøffe.

Blant annet kuttes minstelønnen med 20 prosent fra om lag 5710 til 4560 kroner i måneden. 15 000 ansatte i offentlig sektor mister jobben og flere lover som beskytter arbeidstakere avskaffes. Arbeidsledigheten i Hellas er på over 20 prosent.

Ikke gode nok sparetiltak For å tilby et nytt kriselån, krever EU og IMF at den greske regjeringen må presentere i detalj 325 millioner euro i nye kutt, samt skriftlige garantier fra partilederne om at de vil holde løftene også etter valget i april, skriver NTB.

Onsdag mente EU at sparetiltakene i Hellas ikke var gode nok, og droppet derfor det planlagte møtet for finansministrene i de 17 eurolandene. I stedet ble det holdt en telefonkonferanse, før partene møtes i Brussel førstkommende mandag, ifølge nyhetsbyrået AP.

Flere selvmord Lambrousi og hennes ektemann er ikke alene om å se håpløsheten i den økonomiske situasjonen i Hellas. Flere grekere ser ikke lenger meningen med livet.

I fjor skrev The Wall Street Journal at antall registrerte selvmord har doblet seg i tiden før krisen, til seks per 100 000. innbygger årlig, ifølge det greske helsedepartementet.

Rundt 40 prosent flere grekere tok livet sitt de første fem månedene i 2011, enn i samme periode i 2010.

OVERLEVDE: Kvinnen nølte i flere timer før hun ble overtalt til å la være å hoppe. Foto: Alexandros Vlachos/EPA/Scanpix
OVERLEVDE: Kvinnen nølte i flere timer før hun ble overtalt til å la være å hoppe. Foto: Alexandros Vlachos/EPA/Scanpix Vis mer
FORTVILER: Det greske folket fortviler over stadig nye sparepakker. Foto: Panayiotis Tzamaros/Reuters/Scanpix
FORTVILER: Det greske folket fortviler over stadig nye sparepakker. Foto: Panayiotis Tzamaros/Reuters/Scanpix Vis mer