ALENE: Landbruksminister Sylvi Listhaug sliter med å få KrF og Venstre med på landbrukspolitikken hun vil føre. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet.
ALENE: Landbruksminister Sylvi Listhaug sliter med å få KrF og Venstre med på landbrukspolitikken hun vil føre. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet.Vis mer

Hun er den eneste i regjeringen som ikke har levert noen saker til Stortinget

- Listhaug er ute av takt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Landbruksminister Sylvi Listhaug er den eneste statsråden som ikke har levert noen saker til Stortinget før påske. Regjeringens kamerater Venstre og KrF er dypt uenige i politikken hun fører.

Fredag før påske er regjeringens deadline for å få sendt over saker til behandling i Stortinget før sommeren. I et påskerush fylte alle Erna Solbergs statsråder opp sakslistene til stortingskomiteene med nye saker - alle så nær som én. Landbruksminister Sylvi Listhaug har ikke levert en eneste sak.

Mange utspill - ingen saker Næringskomitéen har null saker til behandling, men Sylvi Listhaug har likevel kommet med en rekke utspill i media.

Hun vil avvikle ostetollen, oppheve bo- og konsesjonsplikten, oppheve den offentlige priskontrollen på landbrukseiendommer og heve produksjonskvotene for melk og kjøtt. Men statsråden har møtt veggen hos samarbeidspartiene KrF og Venstre, som hun er avhengig av for å få flertall for politikken sin i Stortinget.

Et frieri til Ap fredag for halvannen uke siden, slo også feil.

Venstre: - Usammenhengende Venstre mener Listhaug fører en usammenhengende landbrukspolitikk.

- Vi er i utgangspunktet positive til å se på endringer i landbrukspolitikken. Men det vi har sagt til Sylvi Listhaug, er at hun må sette forslagene inn i sammenheng. Vi lurer på hva som er målet og meningen, sier Venstres nestleder, Terje Breivik.

NEI: Venstre og KrF sier nei til å avvikle ostetollen. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
NEI: Venstre og KrF sier nei til å avvikle ostetollen. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer

Verken Venstre eller KrF vil avvikle ostetollen. Ifølge Breivik kan Venstre være med på å gjøre noe med priskontrollen på landbrukseiendommer, men partiet ønsker ikke å oppheve den. De er positive til endringer i bo- og driveplikten, men vil ikke skrote den. Venstre vil beholde fylkesvise kvoter, men kan være med på å løfte kvotetakene noe.

KrF: - Ute av takt KrF er enda strengere.

- Hun er ute av takt med KrF, Venstre og resten av opposisjonen, sier Line Henriette Hjemdal, som sitter i næringskomitéen for KrF.

- En samlet næringskomite har listet opp målsetninger om jordbruk i hele landet og økt matproduksjon. Da må Listhaug finne tiltak slik at hun når det. Eiendomspolitikken ble varslet i regjeringsplattformen. Det er en grunn til at vi ikke gikk i regjering, men valgte å være i opposisjon. Vi vil ikke være med på et frislipp av melkekvoter. Dette er heller ikke et tiltak som melkebøndene etterspør. Bare to prosent av melkebøndene stanger i kvotetaket, 98 prosent gjør det ikke. Det bøndene ønsker er å investere i driftsbygninger, da får man heller gjøre noe med avskrivingssatsene.

- Så hun satser på feil saker?

- Ja, mitt råd er å levere på det bøndene er opptatt av.

NEI: Venstre og KrF sier nei til frislipp av melkekvoter. Her er Sylvi Listhaug sine foreldre, Jan Steffen og Harriet Listhaug, på gården på Ørskog. Foto: Fridgeir Walderhaug/ Dagbladet.
NEI: Venstre og KrF sier nei til frislipp av melkekvoter. Her er Sylvi Listhaug sine foreldre, Jan Steffen og Harriet Listhaug, på gården på Ørskog. Foto: Fridgeir Walderhaug/ Dagbladet. Vis mer

Landbruksoppgjøret blir den store saken for Listhaug denne våren. Her kan hun få til endringer, men hun er avhengig av å komme til enighet med bondeorganisasjonene.

Listhaug har ifølge departementet reist på en to uker lang ferie til utlandet, og har ikke anledning til å kommentere saken.

NEI: Venstre og KrF sier nei til å oppheve priskontroll, bo- og driveplikt for landbrukseiendommer. FOTO: ELIN HANSSON.
NEI: Venstre og KrF sier nei til å oppheve priskontroll, bo- og driveplikt for landbrukseiendommer. FOTO: ELIN HANSSON. Vis mer