SJOKK-VINNER:  20 år gamle Mhairi Black blir den yngste personen i Underhuset siden 1667, ifølge BBC. Foto: NTB Scanpix
SJOKK-VINNER: 20 år gamle Mhairi Black blir den yngste personen i Underhuset siden 1667, ifølge BBC. Foto: NTB ScanpixVis mer

Hun er den yngste som har fått sete i Underhuset siden 1667 da en 13-åring satt der

20 år gamle Mhairi Black slo ut Labour-veteran i Skottland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hun er medlem av Storbritannias største overraskelse dette valget, Det skotske uavhengighetspartiet SNP, som ventes å gjøre et brakvalg i den britiske unionen. Nå er hun også blitt medlem av nasjonalforsamlingen i Storbritannia, Underhuset.

20 år gamle Mhairi Black er dermed den yngste personen som har sittet i Underhuset siden 1667, da den 13 år gamle hertugen av Albemarle Christopher Monck ble stemt inn i Underhuset, ifølge BBC.

Vant over Labour-veteran Black representerer valgkresten Paisley og Renfrewshire utenfor Glasgow. Hun vant setet over Labour-veteran og skyggeminister Douglas Alexander, en sentral skikkelse i partiet og en av personene bak Labour-partiets valgkamp-strategi i år.

Det ser dermed ut til at Blacks seier i Skottland er en del av en trend i årets valg: SNP tar seter fra Labour i Skottland.

Douglas Alexander sier til BBC at han er stolt av valgkampen Labour har gjennomført, til tross for det som ser ut til å være et skuffende valg for hele partiet, og ikke bare for ham selv.

- Det har vært en vanskelig natt for Labour. Skottland har valgt å gå mot den konservative regjeringen, men har ikke lagt sin tillit hos Labour. Det er vårt ansvar å vinne tilliten tilbake igjen i månedene og årene som kommer, utdyper Alexander.

Sjokk-tap Ifølge The Telegraph vant Black med mer enn 6000 stemmer, og skriver at 20-åringen sannsynligvis har satt en stopper for den politiske karrieren til Douglas Alexander.

Avisa beskriver Alexander som en av Labour-leder Ed Milibands politiske stjerner, noe som gjør tapet så oppsiktsvekkende.

Rolig feiring Etter nyheten om at hun hadde vunnet ble klar, sa Black følgende:

- Det skotske folk taler og det er på tide at deres stemmer blir hørt i Westminster, ifølge The Telegraph.

Avisa påpeker imidlertid at feiringen hennes blir etter forholdene rolig fordi hun er i ferd med å fullføre sine avsluttende eksamner ved universitetet i Glasgow om dagen.