Hun er designer, «wannabe-popstjerne», professor og datter av en blodtørstig diktator

Nå er «Googoosha» også anklaget for korrupsjon i Telenors Usbekistan-skandale.

ENSOM OG UPOPULÆR:   Gulnara Karimova, datter av Usbekistans president, her avbildet under en markering for landets uavhengighetsdag i 2012, har som en blekksprut omfavnet det usbekiske næringslivet. I tillegg er hun blant annet popsanger og diplomat. Nå er hun kanskje også korrupt. FOTO: NTB SCANPIX
ENSOM OG UPOPULÆR: Gulnara Karimova, datter av Usbekistans president, her avbildet under en markering for landets uavhengighetsdag i 2012, har som en blekksprut omfavnet det usbekiske næringslivet. I tillegg er hun blant annet popsanger og diplomat. Nå er hun kanskje også korrupt. FOTO: NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): De siste månedene skal Gulnara Karimova, datter av Usbekistans diktator, ha opplevd det The Guardian betegner som et «spektakulært fall».

Vakker og glamorøs som hun normalt fremstår på bilder, og en gang ansett som en mulig arvtager etter faren, faller nå glamouren med ferske bilder der Karimova uflidd blir ført bort fra hjemmet av sikkerhetsvakter. Nå er hun arrestert, i påvente av en rettsak for korrupsjonsanklager.

Korrupsjonsanklager Klassekampen dokumenterte lørdag hvordan det globale teleselskapet Vimpelcom i 2007 overførte 25 millioner dollar til en konto kontrollert av den usbekiske presidentdatteren. Dette som betaling for telelisenser i Usbekistan. Slike overførsler skal ha skjedd flere ganger, og det Bermuda-registrerte selskapet har tjent 1,7 milliarder kroner gjennom ulovlige bestikkelser. 

Norske Telenor eier i dag 33 prosent av aksjene i Vimpelcom, og 43 prosent av de stemmeberettigede aksjene, og styreleder Svein Aaser i Telenor er nå kalt inn på teppet til næringsminister Monica Mæland. 

- Et grusom regime Diktatordattera har gjennom hele sitt voksne liv vært svært aktiv både i politikk, kultur, organisasjon og næringsliv. 42-årige Gulnara Karimova er den eldste datteren av Islam Karimov, Usbekistans vestvennlige hersker, som har slått hardt ned på all opposisjon som konsekvent blir omtalt som «islamsk ekstremisme».

Tortur og fengslinger av opposisjonelle er blant ingrediensene i et land der menneskerettighetssituasjonen er blitt sett på som «bunnløs». 

- Usbekistan er et terrorvelde med stor grad av angiveri og tortur - et grusomt regime. Når eldstedatteren nå er i husarrest er det etter å ha falt i unåde hos sin far, og det diskuteres om dette er reelt eller et spill, sier Sentralasia-ekspert Lene Wetteland i Den norske Helsingforskomite.

- Det som er ganske sikkert er at det er linket til president-pappaens høye alder, og det nært forestående maktskiftet i landet, sier hun.

Popstjerne På 90-tallet var Karimova både student og karrierekvinne. Hun giftet seg i 1991 med en amerikansk forretningsmann og tok en mastergrad ved Harvard-universitetet i USA, og seinere en doktorgrad i statsvitenskap i Usbekistan ved det samme universitetet hvor hun senere ble professor. Hun jobbet også som rådgiver i den usbekiske utenrikstjenesten, blant annet ved FN-delegasjonen i New York. 

I 2001 ble hun skilt, og som en del av skilsmisseoppgjøret klorte hun angivelig til seg 4,6 millioner dollar i smykker samt næringsinteresser fra ektemannen verdt omtrent 60 millioner. 

En del år seinere, i 2008, returnerte hun til New York som Usbekistans faste FN-ambassadør. Da hadde hun allerede lagd sin første popvideo.

Musikkvideoen i 2006 med låta som oversatt til norsk har tittelen «Ikke glem meg», ble gitt ut under artistnavnet Googoosha som skal være presidentpappaens dullenavn på Karimova. Ifølge mediekommentatorer skal videoen ha vært ledd i en kampanje for å gjøre henne populær i Usbekistan. Det var det nemlig behov for. 

Forhatt Karimova ble i 2005 omtalt i WikiLeaks-dokumenter fra USAs ambassade i hovedstaden Tasjkent, der det ble konkludert med at hun var den mest forhatte personen i Usbekistan. 

I Usbekistan har amerikanske diplomater beskrevet henne som en «røverbaron» som har «buldret seg inn» i enhver lukrativ business i Usbekistan for å få en bit av kaka. Framgangsmåten hennes er beskrevet som «hensynsløs» for å sikre seg økonomiske verdier via russiske selskap, der hun «åpenbart bruker mafialiknende metoder». 

- Karimova har hatt et enormt nettverk som jobber for henne med personer som selv oppnår gevinster gjennom å jobbe for henne. Hun har hatt tilgang til å kunne ta kontroll over alt det hun ønsker seg - noe som har bidratt til å gjøre henne upopulær fordi det begrenser ethvert initiativ fra andre til å slå seg opp i næringslivet, sier Lene Wetteland.

Karimova har vært antatt å ha kontroll over alt fra helsevesenet til media og landets nasjonale mobilselskap. Sistnevnte har dog vært 100 prosent på russiske hender siden 2009.

Hun har også vært regnet som en av de rikeste personene i Sveits, men internasjonale næringsinteresser har hun benektet. I 2010 anslo det tyske magasinet Der Spiegel at hun hadde en formue på 570 millioner dollar.

Duett med Gérard Depardieu Musikken har hun holdt på med underveis. Karimova har ved siden av å selv være artist hatt gode forbindelser til vestlige artister. I 2009 opptrådte hun i en musikkvideo der hun sang duett med den spanske artisten Julio Inglesias. 

I 2012, like etter et år som Usbekistans ambassadør i Spania, slapp en singel og et album og fikk følgende omtale i The Daily Beast

«Wannabe-popstjerne Googoosha holder stilt om sin identitet: Hun er datter av Usbekistans blodtørstige diktator Islam Karimov.»

Samme år slapp hun sammen med den franske skuespilleren Gérard Depardieu en ny video der de to sammen sang en duett.

Da Gérard Depardieu besøkte Usbekistan ble han, ifølge blant andre The Telegraph, enig om å spille i en usbekisk film der Karimova selv skrev manus. 

TOHODET TROLL  Presidenten i Hviterussland Alexander Lukashenko, som omtales som Europas siste diktator, her sammen med Usbekistans president Islam Karimov (t.v.) som er Gulnara Karimovs far.  FOTO: NTB SCANPIX
TOHODET TROLL Presidenten i Hviterussland Alexander Lukashenko, som omtales som Europas siste diktator, her sammen med Usbekistans president Islam Karimov (t.v.) som er Gulnara Karimovs far. FOTO: NTB SCANPIX Vis mer

I 2009 fikk Karimova selveste Sting til å spille konsert i Usbekistan, gjennom hennes årlige kunstuke, et prosjekt hun startet tre år tidligere. Sting ble av flere mediekommentatorer anklaget for hykleri fordi han spilte i diktaturet Usbekistan, og for å «støtte» Karimova. Sting svarte seinere med at han ikke opererte med noe «kulturelt embargo» overfor Usbekistan.

Fjernet fra New York Fashion Week Karimova har fått sitt renommé som diktatordatter brettet ut i moteverden også. Hun har sin egen smykkekolleksjon designet av det anerkjente sveitsiske Chopard. Og hun er også selv designer. For fire år siden lanserte hun sin kleskolleksjon Guli, med usbekiske tekstiler og design, under New York Fashion Week. 

Men hun var ikke lenge inne i motevarmen. Hennes moteshow i samme moteuke våren 2012 ble avlyst etter at Human Rights Watch og andre organisasjoner skapte blest om Karimovas tilknytning til farens regjering hjemme i Usbekistan. Stikkord var, og er, barnearbeid og tvangsarbeid. 

Ifølge Human Rights Watch er opp til to millioner usbekiske barn tvunget til å forlate skolen hvert år i to måneder for å plukke bomull - et stoff Karimova bruker i hele sitt design.

Stor frivillighetssatsning Når Karimova ikke er desiger, diplomat, professor, popstjerne, skuespiller og næringskvinne har hun slått et slag for frivilligheten hjemme i Usbekistan. Under hennes tilsyn er fem frivillige organisasjoner blitt etablert i landet. Blant annet Karimova tatt initiativ til mikrokreditter til kvinnelige bønder i usbekiske utkantsområder. Hun er også grunnlegger av en tenketank kalt «Senteret for internasjonale studier». 

Karimova er også grunnlegger og leder av den sosiale organisasjon kalt «Forum for kultur og kunst i Usbekistan», som har hatt samarbeid med fotballstjerner som Christiano Ronaldo og Samuel Eto'o. Dette er den største frivillige organisasjonen i landet, og var etablert våren 2004.

Fond Forum, som det også heter, promoterer kunst og kultur og gir stipender. De har arrangert veldedighets-maraton til inntekt for Usbekistans nasjonale brystkreftorganisasjon, som har mottatt store donasjoner fra Karimova - likevel er hun altså upopulær, påpeker Wetteland: 

- Når man involverer seg og er så synlig som Karimova kan man vente to typer reaksjoner: Enten liker folk det, eller så blir de lei. I Usbekistan, et land med store fattigdomsproblemer der statsansatte og studenter blir tvunget til å arbeide gratis på bomullsmarkene på landsbygda, skaper hun en voldsom kontrast. Dette gjør henne upopulær, sier hun.

Gamle anklager Nå er Karimova altså anklaget for korrupsjon. Hun var involvert i en lignende sak for to år siden der ansatte i svenske Telia måtte gå av, inkludert konsernsjefen. 

- Hun ble aldri dømt for noe da, men anklagene kan komme opp igjen når hun må møte i retten i den pågående saken, sier Wetteland. 

Som om ikke det var nok, kunngjorde en sveitsisk aktor tidligere i år at en pågående hvitvaskingsetterforskning hadde blitt utvidet til å inkludere Karimova. 2014 har altså ikke vært et godt år å være diktatordatter i Usbekistan. 

DESIGNER:  Gulnara Karimova viser frem kolleksjonene sine under moteuka i Moskva for noen år siden: FOTO: NTB SCANPIX
DESIGNER: Gulnara Karimova viser frem kolleksjonene sine under moteuka i Moskva for noen år siden: FOTO: NTB SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer