Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hun er dødsdømt fordi hun rømte fra å bli brud som 14-åring

UNE og retten: - Vi har ikke trodd på at familien har konvertert til kristendom.

MÅ TILBAKE TIL AFGHANISTAN: Familien på fem, her på Hvalsmoen transittmottak i går, har fått lagmannsrettens kjennelse om at de blir utvist til Afghanistan i påvente av at retten tar den endelige avgjørelsen om de får opphold i Norge. Foto: Frank Håvik, Nytt Liv Sunnhordland.
MÅ TILBAKE TIL AFGHANISTAN: Familien på fem, her på Hvalsmoen transittmottak i går, har fått lagmannsrettens kjennelse om at de blir utvist til Afghanistan i påvente av at retten tar den endelige avgjørelsen om de får opphold i Norge. Foto: Frank Håvik, Nytt Liv Sunnhordland. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Pastor Frank Håvik i menigheten Nytt Liv Sunnhordland har forflyttet seg fra Vestlandet til Drammen de siste dagene for å besøke den afghanske familien før og etter at kjennelsen fra lagmannsretten kom i spørsmålet om såkalt midlertidig forføyning.

Fredag kom svaret fra Borgarting lagmannsrett. Der blir det slått fast at familien ikke har grunn til å frykte forfølgelse hvis de blir returnert til Kabul. Det melder NTB.

Lagmannsretten gir, som tingretten, dermed avslag på begjæringen om midlertidig forføyning inntil det foreligger en endelig avgjørelse i saken de har anlagt for å få omgjort avslaget på asylsøknaden.

- Å, nei

- Den første reaksjonen var kortfattet, klar og veldig skuffende, for å si det mildt: Å, nei, forteller Håvik til Dagbladet.

Familien på fem er fredag kveld på transittmottaket i Hønefoss.

Mor og de tre barna har vært der siden familien ble hentet ut fra meninghetshuset på Fitjar i Hordaland 23. februar i år. Far var først innlagt tre uker på sykehuset Ahus i Akershus før han ble videreført til Hvalsmoen mottak.

Pastoren fikk først deres reaksjoner på telefon, og har seinere i dag møtt sine venner og menighetsmedlemmer inne på mottaket.

- Hva blir din rolle nå ?

- I første omgang skal jeg trøste. De er sterkt uenige i Utlendingsnemndas og lagmannsrettens vurdering av at de ikke vil være i livsfare tilbake i Afghanistan.

- Tvert imot har de ikke nådd fram med sin argumentasjon om hvorfor det i praksis er dødsstraff for kvinnen når hun blir gjenkjent i Afghanistan, sier pastor Frank Håvik til Dagbladet.

Rømte fra bortgifting

Om dødsstraffen forklarer han:

- Kvinnen skulle vært giftet bort som 14 år gammel jente etter sterke tradisjoner der hun kommer fra. Hun rømte unna den situasjonen, fulgte sin egen kjærlighet og valgte mannen hun har tre barn sammen med. Konsekvensen av et slikt brudd på giftetradisjoner er dødsstraff, sier pastor Frank Håvik.

- Ingen skal sendes tilbake til forfølgelse, og hadde vi ment at det var for fare for forfølgelse, så hadde familien fått bli. I denne saken har vi ikke trodd familien på at de har konvertert. Tingretten kom til samme konklusjon. Vi ønsker ikke å kommentere saken noe utover det fordi den skal opp i lagmannsretten, skriver fungerende seksjonssjef Katinka Kaupang i Utlendingsnemnda i en mail til Dagbladet.

Av hensyn til familiens sikkerhet påpeker pastoren at familiemedlemmenes identitet og tilhørighet i Afghanistan ikke bør offentliggjøres.

Det går fram av rettens kjennelse at det var broren som hadde lovet henne bort til en mann da hun var 14. Hun flyttet da til en annen del av Afghanistan enn der bror og øvrig nære familie bodde.

De to første barna var ett og tre år gamle da familien kom til Norge i november 2015 via Tyrkia og flyktningbåt til Hellas. Det tredje barnet er født i Norge.

Kvinnen er i begynnelsen av 20-årene, og mannen i slutten av 20-årene.

Han har bistått pastoren og andre med forkynnelse i Nytt Liv Sunnhordland, som er tilknyttet Frie Evangeliske Forsamling - et av to nettverk for pinsemenigheter i Norge.

Væpnet politi kl. 06

Familien hadde bodd to måneder og tre uker i menighetshuset da tre patruljer med væpnet politi ifølge Håvik tok seg inn gjennom stengte dører klokka 06 på morgenen 23. februar i år.

En ambulanse var også med i følget.

- Både menigheten og ordføreren hadde skrevet til utlendingsmyndigheter og andre instanser om situasjonen for familien. Det kom aldri noen respons på henvendelsene før politiet kom uanmeldt, sier pastor Frank Håvik.

Forsvarer: - Tragisk

Afghanernes forsvarer, advokat Jostein Løken, karakteriserer lagmannsrettens kjennelse som «tragisk».

- Her dreier det seg om en aktiv, forkynnende kristen familie som ikke blir anerkjent som kristne. Vi har gjort alt som er mulig i denne saken, sier advokat Jostein Løken til Dagbladet.

Han har vært opptatt i retten hele fredag med en annen sak, og hadde ved 16-tiden ikke fått pratet med klientene fra Afghanistan.

- Jeg kjenner ikke noe til deres tanker om veien videre etter kjennelsen. Jeg må først prate med pastor Frank Håvik, sier forsvareren.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!