Hun er dømt for å ha banket og helt kokende vann på kjæresten

Alex Skeel (23) forteller om et forhold preget av grov mishandling. Tanken har slått ham flere ganger - grunnen til at han fortsatt er i live er for å hjelpe andre ofre.

DØMT: Kvinnen (23) ble dømt til sju og et halvt års fengsel i april 2018 etter å ha mishandlet kjæresten sin Alex Skeel i en årrekke. Foto: REX / Shutterstock / NTB Scanpix
DØMT: Kvinnen (23) ble dømt til sju og et halvt års fengsel i april 2018 etter å ha mishandlet kjæresten sin Alex Skeel i en årrekke. Foto: REX / Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Tre år hadde vi vært sammen. Det startet med små ting – og beveget seg over i en ni måneders kampanje av fysisk vold. Jeg var veldig redd for henne, sier Alex Skeel (23) til BBC.

Skeel møtte tenåringsjenta som skulle bli kjæresten hans da de var begge var 16 år. Hun gjorde det veldig bra på skolen og skulle studere kunst på universitetet – etter det ville hun bli lærer.

I stedet endte det med at hun seks år seinere ble dømt for å ha mishandla og manipulert kjæresten sin i en årrekke. Den første dommen av sitt slag i Storbritannia.

De første månedene var alt fryd og gammen. Paret gjorde normale ting. Gikk turer eller så på en film en sein fredagskveld. For Skeel var det helt nytt å si til kompisene at han hadde hengt med dama i helga.

Men, etter noen måneder begynte ting å endre seg.

Første tegn

Moren og faren hans hadde spandert billetter til «Løvenes Konge»-musikalen i London. Plutselig, ut av ingenting, var hun borte. De lette etter henne overalt, for så å finne henne stående ved resepsjonen - å gapskratte.

Dette viste seg å være startskuddet til flere former psykisk vold.

Det startet med isolasjon. Han fikk ikke lov å se venner og familie og hun tok kontroll over profilen hans på Facebook. En klassisk taktikk på dominerende mishandling. Skeel hadde ingen å betro seg til.

Hun starta å nekte han mat, som medførte betydelig vekttap. Hun kunne også komme med frekke bemerkelser, som at hun ikke likte skoene hans. Skeel sluttet å bruke dem, fordi han ville imponere henne.

- Men, i virkeligheten, formet hun meg til det hun ville at jeg skulle være. Du kjemper en kamp du aldri vil vinne. Det er utrolig frustrerende.

Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet publiserte i 2017 rapporten «Den mannlige smerte – menns erfaringer med vold i nære relasjoner». Rapporten trekker blant annet fram mangelfull kjennskap til at krisesentrene, sentre mot incest og seksuelle overgrep og familieverntjenesten har tilbud til voldsutsatte. Det kan også være krevende for menn å ta inn over seg situasjonen de står i:

«Volden preger de utsatte mennene på en rekke måter, og gjerne i større omgang enn det de selv innser mens den pågår».

Fra psykisk til fysisk

Den psykiske volden mot Skeel gikk inn i enda mer brutale former da kjæresten begynte å sove med en glassflaske ved siden av senga. Hun skal ha beskyldt han for å gjøre ting med andre jenter. Hun venta til han sovna og slo han i hodet med flaska. «Hva tenker du på?» forlangte hun å få svar på, ifølge Skeel.

Hun rullet en pc-lader rundt hånda og slang metallenden mot hodet hans. Hun gikk over til kniver. Til slutt helte hun kokende vann over han. Skeel tryglet henne om et iskaldt bad. Det fikk han lov til og lettelsen kom umiddelbart.

- Du kan ikke forestille deg hvor fantastisk det føles å senke kroppen ned i iskaldt vann etter det der. Det er den beste følelsen i verden. Så sa hun at jeg måtte gå ut igjen – eller så ville hun gjøre alt på nytt igjen.

Hadde barn sammen

Skeel forteller at det var genuint gode stunder i løpet av forholdet. Perioder der han var lykkelig – de lo og hadde det gøy sammen. Han ville prøve å få forholdet til å funke. Han elsket henne, tross alt.

Paret hadde to barn sammen. Barna var også et symbol eller et håp på at noe ville forandre seg til det bedre. De var veldig små, men Skeel tror de forsto hva som foregikk.

- Hun skadet dem aldri direkte, men frykten min var alltid at hvis jeg dro ville hun snu mishandlingen over på dem. Så jeg ble værende.

10 dager unna døden

I 2018 ble det slutt på mishandlinger. En politimann kom innom for å følge opp et tidligere besøk og begynte å stille han spørsmål. Tidligere hadde Skeel løyet på sykehuset om skader, og løyet til politiet da naboer hadde ringt fordi de hadde hørt skriking.

Skeel sier han var «heldig» som hadde så mye skader på det tidspunktet fordi det underbygget saken med sterke beviser.

- Hadde ikke politiet grepet inn da, hadde jeg ligget begravd under jorda.

Da Skeel kom til sykehuset sa legene at han var 10 dager unna å dø. Dette på grunn av underernæring over så lang tid og fordi skadene var så ille.

I undersøkelsen «Vold og voldtekt i Norge», gjennomført av Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress i 2014 står det at to prosent av mennene som ble spurt har blitt utsatt for alvorlig vold fra partner.

Det defineres gjennom sparking, kvelertak eller å ha blitt banka opp.

TV-PROGRAM: «This Morning» i London var den første gangen Skeel fortalte om det fem år lange forholdet med misbruk. Foto: REX / Shutterstock / NTB Scanpix
TV-PROGRAM: «This Morning» i London var den første gangen Skeel fortalte om det fem år lange forholdet med misbruk. Foto: REX / Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Et «kick»

Skeel tror at ekskjærestens motivasjon var sjalusi. Han hadde et veldig tett bånd til familien og fantastiske venner. Hun distanserte han fra alt dette. Hvordan hun rettferdiggjorde denne oppførselen for seg selv, vet han ikke.

Han tenker at de som utøver mishandling i hjemmet gjør det fordi det gir dem et «kick». Det blir som å dope seg - en avhengighet.

Skeel sier han noen ganger tenker at han overlevde for å øke folks bevissthet. At han kan hjelpe andre som er offer for det han selv ble utsatt for.

- Hvorfor gikk ikke kniven inn på feil sted? Hvorfor ble jeg ikke slått på feil sted? Jeg har aldri hatt et brudd på hodeskallen og ble slått tusenvis av ganger. Det forbauser meg. Hvorfor ikke?

Ekskjæresten ble dømt til sju og et halvt års fengsel i april 2018. Hun erkjente straffskyld for misbruk og dominerende kontroll i en nær relasjon – med mål om å forårsake alvorlig kroppslig skade.

Hun er den første kvinnen i Storbritannia fengsla for dette.

- Jeg er ikke klar for et nytt forhold akkurat nå. Jeg vil bare nyte de tingene jeg pleide å nyte som barn, avslutter Skeel til BBC.

BBC slapp 18. februar dokumentaren «Abused By My Girlfriend» - der Alex Skeel forteller sin historie.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer