Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hun er et inspirerende eksempel for unge mennesker

Fortsatt bevisstløs samler 14 år gamle Malala Yousafzai Pakistan. I går kom hun til Storbritannia for å få medisinsk behandling.

SKUTT: Malala Yousufzai (14) ble skutt i hodet av Taliban. Nå får hun hjelp av britiske spesialister. Foto: AP
SKUTT: Malala Yousufzai (14) ble skutt i hodet av Taliban. Nå får hun hjelp av britiske spesialister. Foto: AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En hel verden er opprørt etter at pakistansk Taliban tok på seg skylda for attentatet mot Malala forrige tirsdag, da væpnede menn tok seg inn i skolebussen og skjøt henne i hodet på vei hjem fra skolen.

Bønner for Malala To andre jenter ble også såret. En av dem har forklart at de snakket om en skoleoppgave i urdu da attentatmennene fra Taliban tvang seg inn i bussen og spurte hvem Malala Yousafzai var.

I helga ble det holdt bønner for Malala over hele Pakistan. Attantatet mot jenta som laget en blogg fordi hun ville gå på skole, og ikke ville la seg stanse av Taliban, har samlet landet i avsky, protest og frykt. Det mobiliseres mot Taliban på en måte man knapt har sett maken til tidligere i Pakistan. Det har vært protester over hele landet, og det er lovet dusør på hundre tusen dollar for opplysninger som fører til at gjerningsmennene blir tatt.

Statsminister Raja Pervez Ashraf mobiliserer til krig mot tankesettet bak drapsforsøket, det vil si Taliban og ismamistisk vold og ekstremisme.

- Pakistans datter - Malala er min datter, akkurat som hun er deres. Hvis tenkemåten til gjerningsmennene får fotfeste, hvem sin datter vil da være trygg, sa Ashraf til nasjonalforsamlingen.

Sympatibølgen for Malala har klangbunn langt inn i de ekstremistiske islamistenes egne rekker. Veldedighetsorganisasjonen Jumaat-ud-Dawa, som er knyttet til terrororganisasjonen Lashkar-e-Taiba skriver på Twitter at attentatet var «skammelig, avskyelig og barbarisk», og at det er «skammelig å rettferdiggjøre det fryktelige angrepet gjennom islam».

Men Taliban har lovet å komme tilbake, og drepe Malala, hvis hun skulle overleve attentatet. Hun skal henrettes, mener Taliban, fordi hun «fremmer sekularisme».

Slåss for livet Malala har sloss for livet i en uke. Ved militærsykehuset i Rawalpindi, dit hun ble fraktet etter attentatet, har de militære uttalt seg optimistisk. I går sa leger ved sykehuset at Malalas framgang de neste dagene ville være avgjørende. Søndag beskrev imidlertid anonyme kilder ved sykehuset Malalas tilstand som svært kritisk.

- Yousafzai har en veldig begrenset sjanse til å berge livet, sa en sykehuskilde til Al-Jazeera. Problemet skal være en kombinasjon av hevelser i hodet, og beinsplinter som beveger seg på grunn av hevelsene.

Det var et sykehusfly fra De forente arabiske emirater som i går fraktet Malala fra Pakistan til Storbritannia.

Den 14 år gamle skolejenta er blitt bedre siden hun ble skutt  i forrige uke, selv om framgangen går sakte. Direktør Dave Rosser ved Queen Elizabeth Hospital i Birmingham, som skal behandle jenta, er positiv. - Legene mener hun har gode sjanser til å komme seg godt på alle nivåer, sier han.
- Inspirerende Utenriksministeren i Storbritannia, William Hague, understreker at 14-åringen er hjertelig velkommen i landet. - Hun er et inspirerende eksempel for unge mennesker. Det var et forferdelig angrep på henne og hennes venner, der de prøvde å stoppe henne og hennes meninger, sier Hague. Angrepet mot Malala har vakt avsky i Pakistan og mange andre land. Drapsforsøket på henne ble trolig begått fordi hun har vært en aktiv forkjemper for jenters rett til utdanning og har forsvart en ikke-religiøs holdning til livet. - Storbritannia står skulder til skulder med det pakistanske folket i kampen mot terrorisme, sier Hague.
Vant til å slåss
Malala er vant til å slåss mot sterke krefter. Det var i 2009 journalist Abdul Hai Kakar i BBC Urdu henvendte seg til Malala Yousafzais far, skolestyreren, og spurte om han kjente ei jente som kunne skrive ei dagbok om hvordan det var å være jente, og gå på skole i hjembyen Mingora i Swat-dalen.

Der hadde Taliban tatt kontrollen, og tvunget jenteskoler til å stenge, slik at utdannelsen måtte foregå i all hemmelighet. Skolestyreren spurte, men ingen av jentene turte på grunn av frykten for Taliban.

- Men kanskje du kan bruke min datter Malala, sa skolestyreren.

Malala skriver - Jeg følte med elendig da jeg åpnet skapdøra og så skoleuniformen, skolebagen og geometri-penalet. Guttenes skole åpner imorgen. Men Taliban har forbudt jenter utdannelse, skrev Jalala i et av sine første bidrag til BBC Urdu, 8. januar 2009.

Det ble bedre før det ble verre. Seinere på året 2009 startet den pakistanske hæren en militær offensiv for å rydde ut Taliban fra stammeområdene der Malalas familie bor. De lyktes delvis, og Malala har kunnet gå på skole, helt til hun ble skutt forrige tirsdag.

Nå frykter folk i hjembyen Mingora at Taliban kan være på vei tilbake. Fra 2007 til 2009 styrte de i distriktet. Kvinner som gikk ut uten mannlige slektninger, eller uten å dekke seg til, ble pisket. Ofte våknet innbyggerne til at en henrettet mann var stilt offentlig til skue på byens markedsplass. Den religiøst motiverte terroren var overalt.

Attentatet mot Malala kan være et uttrykk for Talibans nye ambisjoner. Men mobiliseringen i Pakistan kan tyde på at Taliban denne gangen har bommet grovt.