Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hun er ett døgn fra døden

NEW YORK (Dagbladet): I dag bestemmer Benådningsrådet i Texas om den 38-årige morderen Karla Faye Tucker skal få dødssprøyten i fengslet i Huntsville. Hvis flertallet av de 18 mener ja, blir hun i morgen den første kvinnen i Texas som henrettes siden borgerkrigen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis minst 10 mener hun bør benådes til fengsel på livstid, avgjør guvernør George W. Bush Karlas skjebne.

Texas er en av ni stater i USA der et flertall av rådet må anbefale benådning før guvernøren kan gjøre noe.

Før 1930 kunne guvernøren handle på egen hånd, men loven ble endret etter at guvernør Jim «Pa» Ferguson ble stilt for riksrett fordi han solgte benådninger.

Bush har utnevnt flertallet av rådets sittende medlemmer fordi de er tøffe mot kriminelle. Det sittende rådet benåder nesten ingen.

På bakgrunn av det sittende rådets avgjørelser, sier Karla Faye Tuckers advokat til avisa Dallas Morning News at han tviler på om Tuckers liv vil bli spart.

Rekordtall

I 1951 og 1961 anbefalte rådet at to andre dødsdømte kvinner burde benådes. Det vakte ingen oppsikt den gangen. Klimaet er et annet i dag.

Texas satte rekord i fjor med 37 henrettelser. Rådet avslo søknadene fra alle de 16 dødsdømte som søkte.

De avslo også søknaden fra Terry Washington. Juryen som dømte ham til døden fikk aldri vite at Washington hadde en IQ på 59.

- Det er blitt sagt jeg har en kontant holdning til kriminalitet, og det er jeg enig i, sier formannen i Benådningsrådet Victor Rodriguez.

Han var politisjef i Brownsville før guvernør George W. Bush utnevnte ham til formann for rådet i 1995.

Dødscelle i 14 år

Karla Faye Tucker har sittet på dødscella i 14 år. Hun var en 24-årig prostituert narkoman da hun ble dømt som «hakkemorderen». Sammen med sin daværende kjæreste drepte hun to mennesker, Jerry Dean og Deborah Thornton.

Etterpå skrøt hun av den seksuelle opphisselsen hun opplevde da hakken sto i ryggen på Jerry Dean.

Karla sluttet skolen i sjuende klasse. Hun røykte marihuana da hun var åtte år og gikk over på heroin da hun var ti.

Hun slo seg sammen med sin første ektemann da hun var femten. Da de skilte lag begynte hun som prostituert.

Seinere traff hun den narkomane Danny Garrett. 13. juni 1983 bestemte de seg for å dra til Jerry Deans leilighet for å stjele motorsykkelen hans og kanskje drepe ham. Tucker har forklart at hun hadde gått på stoff i tre dager uten å sove.

Kristen

Men siden den gang har hun funnet Gud og hevder at hun er et totalt forandret menneske som ikke lenger er en fare for samfunnet.

«Selv om jeg myrdet den natta og ikke angret det etterpå da, er dette nå det jeg angrer mest i hele mitt liv. Slik jeg tenker i dag, er dette noe som river meg i stykker innvendig når jeg tenker på det,» skriver Karla Faye Tucker til Benådningsrådet i sin benådningssøknad.

Karlas omvendelse i fengslet har gitt henne støtte og sympati fra kristne grupper i dette landet og ellers i verden.

Evangelist og tidligere presidentkandidat Pat Robertson har bedt guvernør Bush vise nåde og omgjøre dødsstraffen slik at Karla kan fortsette sitt religiøse arbeid blant medfanger i fengslet.

Fengsel for livet

Hun har tilbudt seg å avstå fra å søke om prøveløslatelse og sone resten av livet i fengsel. I fengslet har Karla arbeidet med å få fanger til å slutte med narkotika og omvende seg til Gud.

«Jeg kan ikke bringe de døde tilbake til livet. Men hvis jeg får lov, kan jeg nå hjelpe til med å redde andre liv,» skriver hun.

Karla giftet seg i fengslet i 1995 med presten Dana Brown.

Splittet familie

Omvendelsen har også skaffet henne støtte fra enkelte av ofrenes familiemedlemmer, fengselsvoktere og to statsadvokater, blant andre.

Deborah Thorntons familie er delt i synet på om Karla bør henrettes. Richard Thornton (48), den dreptes ektemann, er for henrettelse, mens Deborahs bror, Ronald Carlson (42) sier han tror på Karlas omvendelse og mener hun bør benådes.

Avvist

Tucker og hennes advokater ble avvist av appellretten i Texas da de hevdet behandlingen av benådningssøknader i Texas er lovstridige. Retten skriver at Benådningsrådet ikke kan underlegges rettslig granskning, samtidig som dommeren skriver at Tuckers påpekninger av svikt i prosessen «for det meste er korrekte».

«Etter min mening er benådning i Texas i beste fall en lovmessig fiksjon,» skriver dommeren.

Tucker har anket avgjørelsen til høyesterett. I forrige måned avslo høyesterett en annen anke fra henne.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!