Hun er Europas mest ettersøkte kvinne

Maria Tania Varela Otero (43) er den eneste kvinnen på Europols liste over ettersøkte.

PÅ RØMMEN: Ifølge Europol har Maria Tania Varela Otero vært på rømmen siden 2014. Foto: Europol
PÅ RØMMEN: Ifølge Europol har Maria Tania Varela Otero vært på rømmen siden 2014. Foto: EuropolVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 43 år gamle kvinnen kommer fra Cambados i Spania.

Ifølge El Mundo startet Maria Tania Varela Otero sin karriere som advokat ved et informasjonssenter for kvinner, Muller Informasjonssenter, i Cambados tidlig på 2000-tallet.

Siden da har livet hennes handlet om narkotikavirksomhet, involvering med mafiaen og et uoppklart drap.

Otero er dømt til syv års fengsel for smugling av narkotika, hvitvasking av penger og deltagelse i en kriminell organisasjon, ifølge Europol, som har henne på lista over ettersøkte.

Hun har vært forsvunnet siden 2014 og er ansvarlig for omfattende narkotikasmugling og hvitvasking av penger. Ifølge Europol tilhører hun også en av de største kriminelle organisasjonene i Spania.

Ifølge svenske Expressen skal hun blant annet ha vært delaktig i å smugle av 1.700 kilo kokain til Spania.

Mafiakjæreste

Otero skal ha vært involvert i mafiaen i over ti år og ble tidlig mistenkt for hvitvasking av penger for Oubiña-klanen.

Det hele skal ha startet i 2004 da hun ble advokat for, og kjæresten til, David Perez Lago, stesønn til den galisiske mafialederen Laureano Oubiña. Otero skal ha blitt involvert i klanens narkotikavirksomhet.

Av spanske medier, blant annet av avisa Faro de Vigo, blir hun beskrevet som en av hjernene bak logistikken i smuglerorganisasjonen.

I 2006 må hun, sammen med 14 andre i narkotikanettverket, i retten for forsøket på å smugle 1.700 kilo kokain til Spania.

Ifølge El Mundo går hun, etter rettssaken og kort tids soning i fengsel, fra sin mafiakjæreste David Pérez Lago og innleder et forhold til Alfonso Díaz Moñux, som var hennes forsvarer under narkotikarettssaken.

Attentat mot ny kjæreste

Etter å ha forelsket seg i advokaten flytter hun sammen med ham til Madrid for å arbeide på hans advokatkontor. I8. desember 2008 blir hun vitne til at Diaz Moñux myrdes av torpedoer ved døren til sitt kontor i Madrid-distriktet Chamartín.

Ifølge El Mundo spekuleres det om hennes tidligere kjæreste Perez Lake sto bak drapet.

I forbindelse med rettssaken etter drapet blir det uttalt at et vitnesbyrd fra Otero vil være nøkkelen til å finne årsak til og hvem som sto bak drapet, men Otero er som sunket i jorden.

Kan ha flyktet til Sverige

Ifølge den spanske avisa La Voz de Galicia har bekjente av Otero beskrevet henne som kald og beregnende.

El Progreso melder at teoriene går på at hun holder seg skjult i Sverige, Island eller Sør-Amerika, mens avisa El Confidencial skriver at etterforskerne tror at hun har fått hjelp av mafiaen til å forlate Europa.