- Hun er fornøyd med at påtalemyndigheten anker saken

17-åringens bistandsavokat mener straffen i lagmannsretten var for lav.

FORNØYD MED ANKE:  Bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal er fornøyd med anken over straffeutmålingen men tror det vil bli en merbelastning for fornærmede dersom høyesterett tar Øygards anke til følge og sender saken tilbake til lagmannsretten igjen. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
FORNØYD MED ANKE: Bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal er fornøyd med anken over straffeutmålingen men tror det vil bli en merbelastning for fornærmede dersom høyesterett tar Øygards anke til følge og sender saken tilbake til lagmannsretten igjen. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAMAR/OSLO (Dagbladet): Bistandsadvokat Nina Emilie Braathen Hjortdal er fornøyd med at påtalemyndigheten valgte å anke dommen mot Rune Øygard i Eidsivating lagmannsrett.

- Jeg er jo glad for at straffeutmålingen ble anket, jeg synes det er en riktig avgjørelse av påtalemyndigheten utifra at jeg ikke synes alle de straffeskjerpende omstendighetene lagmannsretten omtaler i dommen er reflektert i straffen, sier Hjortdal til Dagbladet.

- Jenta fornøyd Hun har snakket med sin 17 år gamle klient etter at det ble klart at påtalemyndigheten anker straffeutmålingen i lagmannsretten.

- Jeg har ikke snakket med henne etter saksbehanlindsanken til Øygard, men jeg snakket med henne etter påtalemyndigheten bestemte seg, hun er jo fornøyd med at de valgte å anke straffeutmålingen, sier Hjortdal.

Hun påpeker at det trolig ikke vil bli svært belastende for jenta dersom det bare er straffeutmålingen som slipper gjennom til Høyesterett.

Skuffa - Men hvis Høyesterett kommer til at dommen oppheves på bakgrunn av Øygards anke, og sender saken tilbake til lagmannsretten, er det klart at det vil være en merbelastning for henne, sier bistandsadvokaten.

17-åringen sa selv etter domsavsigelsen at hun syntes straffen var for lav. Øygard ble kjent skyldig i overgrep mot henne da hun var under 16 år, men ikke da hun var under 14 år.

- Det er jo godt å bli trodd, men det er jo det første overgrepet som er det jeg tenker mest på nå i ettertid, så jeg var skikkelig skuffa, sa hun til Dagbladet.

Ønsker dommen opphevet Rune Øygard anker på bakgrunn av saksbehandling, og påstår dommen opphevet.

I en pressemelding skriver hans forsvarere at Øygard har gjort sine vurderinger basert på at påtalemyndighetene ikke vil la saken ligge, og har besluttet at han vil erklære en selvstendig anke over saksbehandlingen i Eidsivating lagmannsrett.

Belastning - Rune Øygard ser at en ny rettssak skaper belastninger for alle, både aktørene, familie og lokalsamfunn. Han beklager sterkt den måten saken har blitt knyttet til den kommunen han bor i, og at kulturen, tradisjonene og dialekten har blitt latterliggjort både i sosiale medier og forøvrig, står det i pressemeldingen.

- Hva tenker du om at han også valgte å anke?

- Det er en rettighet han har, og han har jo signalisert at han vil bruke alle muligheter til å renvaske seg selv, så det var ikke så uventet at den anken kom, sier bistandsadvokat Nina Emilie Braathen Hjortdal.

Rune Øygard selv skriver i en SMS til Dagbladet at han ikke vil kommentere saken i dag, fordi han ønsker at alle uttalelser kommer fra hans forsvarer Mette Yvonne Larsen.

KJEMPER VIDERE: Rune Øygard anker dommen fra lagmannsretten og påstår dommen opphevet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
KJEMPER VIDERE: Rune Øygard anker dommen fra lagmannsretten og påstår dommen opphevet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer