KNUST: Bistandsadvokat Berit Johannessen representerer den 17 år gamle jenta som har anmeldt tidligere nestleder Helge Solum Larsen for voldtekt. Foto: Leif Stang
KNUST: Bistandsadvokat Berit Johannessen representerer den 17 år gamle jenta som har anmeldt tidligere nestleder Helge Solum Larsen for voldtekt. Foto: Leif StangVis mer

- Hun er helt knust

Jenta vurderer nå å anke henleggelsen av Solum-Larsen saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Påtalemyndigheten har henlagt voldtektssaken mot tidligere Venstre-topp Helge Solum-Larsen på grunn av bevisets stilling.

Den daværende Venstre-nestlederen ble 7. februar siktet for voldtekt av ei 17 år gammel Unge Venstre-jente.

- Overrasket og skuffet Bistandsadvokaten til jenta Berit Johanessen sier hun er svært overrasket over rettsavgjørelsen.

-Hun er veldig skuffa og overrasket, og jeg kan si at min klient er helt knust i dag, sier Johanessen til Dagbladet.

Advokaten sier at hennes helt klare vurdering at bevisene i denne saken holdt, og at det ville bli et straffeutfall.
 
- Jeg er svært overrasket. Hvis ikke bevisene holder i denne saken lurer jeg på hvilke bevis som gjør det, sier Johanessen.

- Vurderer å påklage Det vanligste med voldtektssaker er at de henlegges. Advokaten mener dette er nok et eksempel på den dårlige rettsikerheten til kvinner i Norge.

- Dette er en trist dag. De aller fleste voldtekter blir henlagt. Kvinnene må gå gjennom en lang og tung prosess uten at det skjer noe med saken deres. Enten vi liker det eller ei, kan de fleste menn begå en voldtekt å ikke bli straffet for det, sier Johanessen.

Advokaten sier den unge jenta ønsker å påklage, men at de skal bruke noen dager på å tenke seg om.

- Bestemmer vi oss for det vil det innbære en ny ventetid, sier hun.

- Slitt psykisk Jenta mener hun har fortalt sannheten.

- Etter det som skjedde for åtte måneder siden, har det vært vanskelig for henne å vende tilbake til en hverdag. Hun har slitt psykisk og hverdagslig. Etter hvert har hun tatt fatt på partiarbeid i Venstre igjen, sier Johannessen til Dagbladet.

Advokaten forteller at jenta føler det som om ungdomstida, den perioden i livet som skal være deilig og skjønn, er fratatt henne.

- Og så vet hun at han som har forårsaket dette, kan gå fri. Hun er veldig langt nede nå, sier Berit Johannessen.

- Totalvurdering Førstestatsadvokat Harald L. Grønlien ved Rogaland statsadvokatembeter ønsker ikke å gå konkret inn på hva som fikk dem til å henlegge voldtektssaken.

- Henleggelsen er basert på en totalvurdering av bevisene i saken. For at tiltalte kan tas ut må de subjektive og objektive vilkårene for straff være til stede, sier Grønlien til Dagbladet.

Det objektive vilkåret går på at beskrivelsen av handlingen skal være innenfor voldtektsbestemmelsene. Det subjektive vilkåret går på om en gjerningsperson har opptrådt forsettlig eller grovt uaktsomt, altså at han burde visst at han gjorde noe galt.

- Bevisets stilling Statsadvokaten i Rogaland har altså funnet at ett eller flere av disse vilkårene ikke er oppfylt, og henlegger dermed saken etter bevisets stilling.

 - Tvilen skal komme tiltalte til gode, sier Grønlien. Han understreker at en henleggelse etter bevisets stilling betyr ikke nødvendigvis at politi og påtalemyndighet ikke tror på den påståtte fornærmedes historie.

- Jeg sier ikke at det er slik i denne saken, men det kan være det, sier Grønlien.

Alternativet for statsadvokaten hadde vært å henlegge saken på grunnlag av at det ikke har skjedd noe straffbart over hodet.

- Den anmeldte part håper gjerne på en slik henleggelsesgrunn. I denne saken har vi etter en totalvurdering bestemt å henlegge saken etter bevisets stilling, sier førstestatsadvokaten.

Partene har tre uker å klage på henleggelsen til Riksadvokaten