VEKKER FØLELSER: Dette bildet av en to år gammel jente fra Honduras vekket følelses over hele verden. John Moore / Getty Images / NTB Scanpix
VEKKER FØLELSER: Dette bildet av en to år gammel jente fra Honduras vekket følelses over hele verden. John Moore / Getty Images / NTB ScanpixVis mer

- Hun er helten, ikke Trump

Selv om direktivet nå er undertegnet, løser det ikke umiddelbart situasjonen for barna som allerede er blitt internert.

Onsdag kveld fikk vi en foreløpig slutt på politikken som har vært på alles lepper. Det har bildet av en to år gammel jente fra Honduras mye av æren for, men det løser ikke umiddelbart situasjonen for henne og over 2300 andre barn.

Da justisminister Jeff Sessions i april kunngjorde den nye håndhevingen av loven, ble konsekvensen at barn av illegale innvandrere ved Mexico-grensa ble atskilt fra sine foreldre i dét de ble arrestert. I perioden 5. mai til 9. juni har over 2300 barn lidd den skjebnen, over 100 av dem var under fire år.

- Ønsker å utgjøre en forskjell

Siden bildet ble tatt tirsdag forrige uke, av fotojournalisten John Moore, har en hel rekke mektige personer kritisert håndhevingen. Blant dem finner vi Bill og Hillary Clinton, tidligere førstedame Laura Bush og Trumps egen kone, Melania Trump.

- Fru Trump hater å se barn skilt fra sine familier, uttalte Melanias talskvinne Stephanie Grisham til People tidligere i uka.

Selv om Moore på forhånd ikke kunne vite hvor stor innflytelse bildet ville ha, forsto han at øyeblikket han hadde fanget var viktig.

- Fotojournalister og journalister er like, vi alle ønsker at arbeidet vårt skal utgjøre en forskjell. Dette bildet har gjort den amerikanske befolkningen oppmerksom på situasjonen og vekket følelser hos mange. Jeg håper det bidrar til å endre politikken, sa Moore ifølge The Guardian.

KRITISK: På seks uker skal så mange som 2000 barn ha blitt skilt fra foreldrene sine på grensen til USA. Praksisen er et resultat av USAs nye «nulltoleranse»-politikk. Vis mer

Undertegnet direktivet

Onsdag kveld kom altså endringen Moore hadde håpet på, da Donald Trump undertegnet et direktiv som gir ordre om at ulovlige innvandrere ikke lenger skal fratas sine barna ved grensa til USA.

Hvorvidt Trump har sett Moores bilde, er uklart. Men i etterkant av undertegningen uttalte han at han ikke har likt bildene av barna som blir tatt fra foreldrene sine med makt. Samtidig understreket han at nulltoleransepolitikken skal fortsette.

- Vi må fortsatt være tøffe, hvis ikke vil landet vårt bli oversvømt av mennesker, av kriminalitet, av alle ting vi ikke står for og ikke ønsker, sa Trump ifølge NTB.

- Jenta er helten

Onsdag kveld går politisk kommentator i CNN, David Axelrod, hardt ut på Twitter og mener at Trump ikke har noen grunn til å ta på seg æren for at politikken endres.

- Denne lille jenta får kanskje aldri vite det, men tårene hennes hjalp til med å belyse avskyeligheten ved atskillelsespolitikken overfor verden. Hun, ikke deg, er helten i denne historien, Donald Trump. Du og administrasjonen din var forfatterne av den samvittighetsløse politikken, skriver Axelrod på Twitter.

Natt til torsdag skriver New York Times at Trumps underskrift ikke løser situasjonen for de mer enn 2300 barna som allerede er blitt internert. Det betyr at toåringen fra Honduras ikke kan gjenforenes med foreldrene sine helt ennå.

- Vi kommer ikke til å omgjøre allerede eksisterende saker, sier talsmann for Barne- og familie-administrasjonen, en underavdeling for Helsedepartementet, Kenneth Wolfe og opplyser om at avgjørelsen ble tatt av Det hvite hus.

- Men det kommer definitivt til å bli en del av politikken, sier han.

- SKAM DEG: Kirstjen Nielsen, USAs innenriksminister, blir her oppsøkt og konfrontert av demonstranter mens hun spiser på en meksikansk restaurant. Nielsen er ansvarlig for USAs nye og strenge innvandringspolitikk som har ført til at over 2000 barn er skilt fra foreldrene sine den siste måneden. Vis mer

Mulig maktspill

Trump har imidlertid gitt demokratene skylda for håndhevingen, siden de ikke vil slutte opp om hans nye strenge tiltak for grensesikkerhet. Demokratene har på sin side anklaget Trump for å føre en umenneskelig politikk.

At Trump - etter å ha blitt satt under massivt press - nå velger å undertegne direktivet, tolkes som en dramatisk politisk snuoperasjon.

Ifølge NTB har han tidligere hevdet at det måtte gjøres vedtak i Kongressen for å endre behandlingen av barna. Nå håper han at Kongressen vil gjennomføre endringer i USAs innvandringspolitikk som omfatter mye mer enn hva direktivet dekker.

I et intervju med Dagbladet mandag, mente USA-kjenner og førsteamanuensis ved Høgskulen i Volda, Alf Tomas Tønnessen, at det kan virke som om Trump har utnyttet situasjonen i en maktkamp for å få på plass den mye omtalte Mexico-muren.

Torsdag skal to nye forslag behandles. De omfatter blant annet finansiering av muren Trump vil bygge langs grensa mot Mexico.