Hun er Indias ekte «Slumdog millionaire»

Mishandlet og giftet bort som ung. Nå vasser hun i penger.

 FRA SLUM, TIL MILLIONÆR:  Livet til Karpana Saroj (innfelt) ligner veldig på historien i filmen «Slumdog millionaire». Fotomontasje: AP Photo/Manish Swarup
FRA SLUM, TIL MILLIONÆR: Livet til Karpana Saroj (innfelt) ligner veldig på historien i filmen «Slumdog millionaire». Fotomontasje: AP Photo/Manish SwarupVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Livet til Karpana Saroj er som tatt ut av handlinga i den kjente filmen «Slumdog millionaire».

Nå er hun sjef for selskapet Kamani Tubes, med hundrevis av ansatte og en verdi på flere hundre millioner kroner. Slik har det ikke alltid vært.

Giftet bort Saroj vokste opp i såkalt dalit-familie, eller en familie av lav kaste som forbindes med fattigdom og dårlige kår. På skolen ble hun mobbet.

I 12-årsalderen ble hun tvangsgiftet med en ti år eldre mann. Sammen flyttet de til storbyen Mumbai. Men ekteskapet ble ikke akkurat rosenrødt.

- Jeg ble truet og mishandlet av min manns bror og hans kone. De dro meg i håret og slo meg, noen ganger på grunn av svært små ting. Jeg følte meg ødelagt av både den fysiske og psykiske mishandlingen, sier hun i et åpenhjertig intervju med BBC.

Selv om det å forlate mannen ikke er anerkjent mange steder i India, klarte hun å rømme fra ekteskapet med hjelp fra faren. Da hun kom tilbake til landsbyen til familien, ble hun uglesett av mange.

Villa ta selvmord Selv om hun forsøkte å ignorere slengbemerkninger og kommentarer, ble presset etter hvert for stort på henne. Hun forsøkte å ta sitt eget liv.

- Jeg drakk tre flasker med insektsgift, sier Saroj.

Livet hennes ble reddet da en tante fant henne liggende på gulvet mens hun ristet og hadde skummende spytt rundt munnen.

Det ble vendepunktet for den nå 52 år gamle kvinnen.

- Jeg bestemte meg for å gjøre noe med livet mitt før jeg dør.

Veien oppover startet i det små. 16 år gammel flyttet hun tilbake til sin onkel i Mombay, og startet med å tjene penger som skredder. I begynnelsen tjente hun under én dollar i måneden.

Men på nytt møtte hun kraftig motgang da hennes søster døde fordi hun ikke fikk nødvendig medisinsk behandling. Da innså Saroj at penger har noe å si, og hun bestemte seg for å tjene mer.

Snudde motgangen Hun startet oppturen med å ta opp et lån for å åpne et møbelutsalg kombinert med skredderaktivieten.

I denne perioden av livet jobbet dama rundt 16 timer om dagen, noe hun fortsatt gjør. Saroj traff også en mann i denne perioden og giftet seg på nytt - denne gangen frivillig.

Den harde innsatsen bar etter hvert frukter. Foretaket begynte å gå bedere og lønna ble større.

På grunn av ryktet om den sta dama med den store innsatsviljen, fikk hun deretter tilbud om å ta over et selskapet Kamani Tubes, som på den tida hadde store gjeldsproblemer.

Men ved å restrukturere selskapet har hun nå altså klart å snu det til å bli en millionbedrift.

- Jeg ville at de som jobbet der skulle oppleve rettferdighet. Jeg måtte redde selskapet, jeg kunne forestille meg situasjonen deres med behovet for å skaffe mat på bordet, sier Saroj.