Hun er Jens' hemmelighet

Utviklingsminister Anne Kristin Sydnes styrer omkring 10 milliarder offentlige kroner i året og har hele verden som arbeidsområde, men bare én av tjue nordmenn hvem hun er. Sydnes mener media har skylda.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv ikke hennes egne velgere klarer å peke henne ut. Bare 5 prosent av Ap-velgerne, like få som gjennomsnittet, svarte Anne Kristin Sydnes på spørsmål om hvem som er Norges utviklingsminister. Kvinnen som forvalter norsk utviklingshjelp til verdens fattige land er best kjent blant RV- og Venstre-velgerne. Her klarer 11 prosent å peke henne ut.
- Jeg er overrasket over målingen tatt i betraktning den enorme spalteplassen utviklingsspørsmål har i aviser som Dagbladet, sier Sydnes ironisk.

Hun mener lav dekning av fattigdoms- og utviklingsspørsmål i media forklarer at 92 prosent av det norske folk ikke vet at hun er utviklingsminister.

- Viser interesse

- Media synes mer interessert i bensinpriser enn i de spørsmålene jeg jobber med. Det er ikke lett å selge inn saker om fattigdomsbekjempelse, sier hun.

- Tolker du målingen som et tegn på laber interesse for utviklingshjelp i Norge?

- Nei. Andre målinger viser at det er stor oppslutning om den norske utviklingshjelpen, og det er hyggelig. Jeg tror interessen for utviklingsspørsmål er uavhengig av om folk vet hvem som er minister eller ikke, sier Sydnes.
- Men en profilert minister ville vel kunne øke interessen og kunnskapen om sakene?

- Det er riktig, men jeg har tross alt bare vært med i norsk toppolitikk i ett år og arbeider med et felt det ikke er stor interesse for i de store avisene. Jeg synes den manglende interessen for sakene er mer ufattelig enn at jeg som person ikke er kjent, sier Sydnes.

Lav profil

Da Thorbjørn Jagland inntok utenriksdepartementet, flyttet han ansvaret for den mest profilerte saken - nødhjelp til katastrofeområder - bort fra utviklingsministeren. Når det er flom i Mosambik, jordskjelv i India eller sult på Afrikas horn, er det utenriksministeren som styrer pengene og får medieoppmerksomheten.

- Vi har en faglig god fordeling mellom oss i politisk ledelse. Vi arbeider veldig tett med sakene enten det dreier seg om langsiktig bistand eller kortsiktig nødhjelp. Hvem som får ansiktet i avisene er underordnet, sier Sydnes.