Hun er klimataperen

- Norge glemmer barn og unge i klimaforhandlingene, mener Redd Barna.

En liten jente går langs en oversvømmet vei i Mosambik. De siste fire årene har den midtre delen av landet vært rammet av flere store flommer. Flommene har forårsaket matvaremangel og sykdommer som kolera. Samtidig herjer tørken i den sørlige delen av landet. Luca Cleve Ruud/ Redd Barna
En liten jente går langs en oversvømmet vei i Mosambik. De siste fire årene har den midtre delen av landet vært rammet av flere store flommer. Flommene har forårsaket matvaremangel og sykdommer som kolera. Samtidig herjer tørken i den sørlige delen av landet. Luca Cleve Ruud/ Redd Barna Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Klimaendringene gir mer ekstremvær som flom og sykloner. Barn og unge blant de fattigste har vanskeligst for å beskytte seg og er mest utsatt, forteller politisk rådgiver i Redd Barna, Petter Hveem.

I går overleverte Redd Barna, Unicef Norge, Plan, SAIH og LNU et fellesbrev til miljø- og utviklingsminister Erik Solheim. Solheim leder Norges delegasjon i klimaforhandlingene som starter i Cancun i Mexico på mandag. I brevet ber organisasjonene Norge om å prioritere barn og unge i forhandlingene.

- I brevet ber vi Norge om å fokusere på barn og unges rettigheter i forhandlingene. Denne gruppen er den mest sårbare overfor klimaendringer. Likevel er barn ikke en gang nevnt, mens unge gjennomgående ikke er prioritert i teksten som danner grunnlaget for klimaforhandlingene, forklarer Hveem.

De neste ti årene vil 175 millioner barn rammes av naturkatastrofer årlig, ifølge organisasjonene.

Norges forhandlingsleder, Audun Rosland, mener kritikken blir feil, fordi klimaproblemstillingen nettopp handler om barn og unge.

- Jeg er veldig enig med Redd Barna i at vi står overfor store utfordringer som særlig vil berøre barn og ungdom. Hovedfokuset er på å forhindre store klimaendringer i framtida og sørge for best mulig klimatilpasning. Nettopp det vil være viktig for å sikre framtidige generasjoner gode oppvekstvilkår. Vårt hovedfokus er at tiltakene må ta særlig hensyn til sårbare grupper, og da spesielt barn og ungdom. Det er de som er selve drivkraften, sier Rosland.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer