Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hun er lettet etter forklaringen

Jente (16) forklarte seg over to timer om angivelige overgrep i Øygard-saken i dag.

- HUN ER LETTET: Bistandsadvokat Nina Emilie Braathen Hjortdal, her sammen med aktor Thorbjørn Klundseter, sier den fornærmede 16-åringen er lettet etter den første rettsdagen.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
- HUN ER LETTET: Bistandsadvokat Nina Emilie Braathen Hjortdal, her sammen med aktor Thorbjørn Klundseter, sier den fornærmede 16-åringen er lettet etter den første rettsdagen. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLEHAMMER (Dagbladet): Den fornærmede 16-åringen er lettet etter å ga gitt sin versjon av overgrepssaken mot Vågå-ordfører Rune Øygard (Ap) i retten i dag.

I over to timer forklarte jenta seg i Sør-Gudbrandsdal tingrett.

- Hun har sett fram til rettssaken, men det er selvfølgelig med stor skrekk og frykt man møter en sånn dag, hvor man skal i uvante omgivelser, man skal møte dommere, og ikke minst tiltalte og forsvarere og presse og alt som er rundt, sier jentas bistandsadvokat Nina Emilie Braathen Hjortdal til Dagbladet.

- Trygg i forklaringen Hun sier jenta har brukt mye tid på å forberede seg til denne forklaringen.

- Jeg tror denne dagen var den verste. I morgen kommer jo utfordringen med forsvarer og hennes spørsmål, men samtidig tror jeg at hun er i gang og hun er ganske trygg i sin forklaring, sier hun.

- Er hun lettet nå?

- Ja, hun uttrykte det nå før vi skiltes.

- Konsulent Fornærmede forklarte at hun først ble ordentlig kjent med ordføreren våren 2009, gjennom sin mor og stefar, og at hun og Øygard utvekslet telefonnumre den sommeren.

Han skal blant annet ha bedt henne være en slags konsulent for å utvikle en Facebook-side for å komme i kontakt med ungdommen i Vågå, ifølge jentas forklaring.

- Jeg fikk være med å se hva han drev med i arbeidet hans. Det var spennende å høre og se hva en ordfører drev med, sa jenta fra vitneboksen i Sør-Gudbrandsdal tingrett.

- Det var ikke mange på min alder som fikk oppleve noe slikt, og jeg var interessert i det. Da jeg var mindre trodde jeg nesten en ordfører var som en statsminister eller noe sånt, så jeg var kry for å bli med.

Jenta satt med ansiktet vendt vekk fra tiltalte mens hun forklarte seg, og holdt hendene i fanget mens hun snakket, mesteparten av tida med lav, men rolig stemme.

Gråt under forklaringen I løpet av timene i vitneboksen, forklarte seg om flere tilfeller med seksuell kontakt. Hun påsto det begynte med stryking på kinnet og et kyss i panna før hun skulle legge seg, men at det høsten 2009 utviklet seg til et seksuelt forhold.

Da hun skulle forklare seg om det angivelig første overgrepet, klarte ikke 16-åringen å holde tårene tilbake lenger.

- Han begynte på en måte å flørte med meg. Han tok på meg og kledde av seg selv og meg. Det var da det første overgrepet skjedde, sier jenta om den første hendelsen som er inntatt i tiltalen.

- Angret Hun opplyser at det dreide seg om et samleie, da hun overnattet på hytta hans noen netter i høstferien 2009. Da var jenta 13 år gammel.

Etter overgrepet skal Øygard ha begynt å gråte.

- Han gråt og sa at han angret på det han hadde gjort og at det ikke skulle skje mer, hevder jenta.

Hun forklarte videre om den omfattende telefonkontakten mellom de to, som politiet delvis har sikret seg utskrifter av, at hun ofte hadde på webkamera og at hun hadde det på da de snakket sammen på Skype.

- Kjærester Blant annet referer hun en episode der ordføreren i en Skype-chat skal ha sett henne delvis avkledd på webkamera. Ifølge henne var Øygard på dette tidspunktet på jobb på kontoret.

Etter hvert skal han ha referert til de to som «kjærester».

- Ja, men er ikke vi kjærester?, skal Øygard ha sagt til jenta da hun fortalte om en flørt med en venn.

Etter hvert skal han ha skrevet det samme på melding.

Spurt om reiser Hun forklarte at hun har vært i Oslo sammen med ordføreren mellom seks og sju ganger, og ble blant annet spurt mye av aktor om en episode da ordføreren skal ha bedt henne kjøpe angrepiller.

Sommeren 2011 skal jenta ha gitt uttrykk for at hun ikke ville mer, ifølge hennes forklaring. Dette var blant annet fordi hun hadde møtt sin nåværende kjæreste.

Likevel ble hun med tiltalte på en tur - først til Oslo og deretter til Farris Bad i Larvik - fordi hun ikke ville såre Øygard, hevder hun.

- Han sa han ikke hadde mer å leve for om han ikke kunne være sammen med meg.

Ikke enige i historien Ifølge jenta sa Øygard at han ville ha henne med for å skvære opp. Noen måneder seinere fortalte hun kjæresten og hans mor om overgrepene.

- Han gråt, og sa han ville støtte meg hele veien, sier hun.

Like etter var anmeldelsen et faktum.

Rune Øygards forsvarer, Mette Yvonne Larsen, sier de vil spørre fornærmede om etterprøvbare hendelser i morgen, for å vise at forklaringen hennes ikke stemmer.

- Rune Øygard er, som han selv sa, er ikke skyldig, så utifra det er vi ikke enige i den historien jenta gir. Det ligger jo i kortene, sier hun.