- Hun er lojal mot fremmede makter

Fremskrittspartiet mener utnevnelsen av Manuela Ramin-Osmundsen ikke er bra for Norge. - Jeg har det norske folks støtte, svarer statsråden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De to største partiene blant opposisjonen er delte i synet på Stoltenbergs utnevnelse av Manuela Ramin-Osmundsen som barne- og likestillingsminister. Hun skal også jobbe med inkluderingsspørsmål.

Hun er historiens første norske statsråd med førstegenerasjons-innvandrer-minoritetsbakgrunn.

Høyres Per Kristian Foss slår ring om den nybakte statsråden, mens Fremskrittspartiet mener utnevnelsen er en «lite heldig utvikling for landet».

- Vi kjenner fortida hennes

- Det er svært overraskende at man har valgt å gjøre Osmundsen til ny inkluderingsminister. Vi kjenner fortida til Osmundsen da hun som tidligere leder i UDI fikk sterk kritikk, blant annet i forbindelse med Graver-utvalgets rapport, sier Frps innvandringspolitiske talsmann Per Willy Amundsen til Dagbladet.no.

- Er det ikke på tide å la fortida ligge?

- Denne posten er for viktig. Hun har tidligere vist hvordan hun fungerer i en viktig lederposisjon, den gangen vurderte man ikke det som heldig. Nå blir hun leder enda lengre opp i systemet på det samme fagfeltet med langt større makt og myndighet. Hun skal lede departementet som styrer UDI. Hun har lite å gå på i forhold til troverdighet.

- Ble norsk for å bli stastråd

- JEG HAR STATSMINISTEREN OG FOLKETS TILLIT: Det svarer Manuela Ramin-Osmundsen på anklagene fra Frp. Foto: Scanpix
- JEG HAR STATSMINISTEREN OG FOLKETS TILLIT: Det svarer Manuela Ramin-Osmundsen på anklagene fra Frp. Foto: Scanpix Vis mer

Frp reagerer også på at Ramin-Osmundsen bare har vært norsk statsborger i to uker før hun fikk statsrådsstolen.

- Det virker som hun ble norsk statsborger for å bli statsråd, ikke fordi hun ville det av andre årsaker. Hun har tidligere sagt at hun oppfatter seg like mye fransk som norsk. Da føler hun like mye lojalitet til fremmede makter som til Norge. Det er spesielt, sier Amundsen.

Ramin-Osmundsen leverte søknaden allerede 22. februar i år. Den fikk i høst en hurtigbehandling av UDI.

Frp frykter at hun vil føre det stikk motsatte av Frp-politikk og går til frontalangrep på den nye ministeren.

- Politikken vil være enda mer liberal, innvandringsvennlig, snillistisk og naiv i sin tilnærming til fagfeltet innvandring og integrering. Svært få mennesker er enige i denne politikken. Jeg tror vi får se en radikal omlegging, med mer åpne grenser og mer innvandring til Norge, sier Amundsen

Da det stormet som verst rundt UDI i fjor brukte Stortingets visepresident Carl I. Hagen anledningen til å trekke i tvil om utenlandske embetsmenn har lojalitet til Norge.

- Skal vi da ende opp med en pakistansk utenriksminister og en russisk forsvarssjef? spurte Hagen.

Dette er en problemstilling som Amundsen er enig i.

- Hun er lojal mot fremmede makter

- Det blir en lite heldig utvikling for landet.

- Jeg har folkets tillit
Den nybakte statsråden sier til Dagbladet.no at likestilling og kampen mot diskriminering vil stå øverst på dagsorden framover. Frps angrep vil hun ikke bekymre seg for.

- Jeg vil ikke kommentere det (Amundsens utspill, red. anm.), men jeg har god erfaring med forskjellsbehandling. Dette er ikke ukjent mark, sier hun.

Hun understreker at hun har tillit fra statsminister Jens Stoltenberg.

- Jeg har statsministerens tillit og folkets tillit. Vi er mange i Norge som har tilknytning til andre land. Jeg vil tjene Norge, sier hun til Dagbladet.no.

Skryter av Karita

Amundsen gir derimot mye skryt til eksstatsråd Karita Bekkemellem (Ap).

- Hun har vært den eneste statsråden som har tatt til ordet for effektive tiltak mot kjønnslemlestelse, sånn som obligatorisk helsekontroll, for å stoppe det.

Det var under Høyre-leder og daværende statsråd Erna Solberg at UDI-skandalen vokste og førte til avgangen til daværende UDI-direktør Trond Nordby. Forholdet mellom Solberg og Nordby blir beskrevet som alt annet en hjertelig.

Legger ansvaret på Nordby

Men i dag tar Høyre tidligere skandaler med stor ro. Per Kristian Foss har ingen ting å utsette på Ramin-Osmundsen og mener det er positivt med en egen integreringsminister.

- Det betyr at integreringspolitikken vil bli løftet høyere opp og sette på dagsorden. Det ser jeg bare positivt på.

Hva med Ramin-Osmundsens omstridte bakgrunn fra UDI?

- Vi får se hva hun gjør. Fortiden skal ikke dømme noen. Men la meg si det sånn, hun har en del å lære i forhold til Storting og rikspolitikk. Men det har hendt før at debuttanter også har gjort en kjempejobb, sier Foss.

Han legger ansvaret for UDIs praksis på daværende direktør Nordby.

- Jeg satt i høringen etter dette i Stortinget. Mitt inntrykk er at problemene i UDI satt helt på toppen, altså hos Trygve Nordby, som også gikk. Manuelas innsats der har jeg ingen ting å si på.

STØTTER NY MINISTER: Høyres Per Kristian Foss tar Ramin-Osmundsen i forsvar.