BA FOR SITT LIV: Madeleine Rodriguez i vitneboksen under rettsaken i Cochabamba der hun er siktet for å ha forsøkt å smugle 22,4 kilo kokain til Norge.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
BA FOR SITT LIV: Madeleine Rodriguez i vitneboksen under rettsaken i Cochabamba der hun er siktet for å ha forsøkt å smugle 22,4 kilo kokain til Norge. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIXVis mer

- Hun er mitt smil og mitt hjerte

Madeleine Alicia Rodriguez ba for sitt og datterens liv i retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| COCHABAMBA (Dagbladet): Stina Brendemo Hagen og Madeleine Alicia Rodriguez har allerede tilbragt to år bak murene i kvinnefengselet i Cochabamba.  

Begge har ventet på at dommen skulle bli klar for å slippe å leve i uvisshet. Da de ble spurt om de hadde noen siste ord til retten i går, nesten nøyaktig to år etter at de la ut på den skjebnesvangre kokainturen, ble det for mye for dem begge. 

Madeleine Alicia Rodriguez tok plass i vitneboksen, der hun gråtende ba for sitt liv. 

- Jeg ville aldri sette min datter i en slik situasjon. Hun er mitt smil, og mitt hjerte. Jeg har sendt henne hjem, fordi hun ikke kunne leve her, sa en gråtkvalt Madeleine Alicia Rodriguez. 

Den da to år gamle datteren var med da hun ble arrestert 19. mai 2008. 

- Jeg har samarbeidet med påtalemyndigheten, og kan ikke forstå at dere vil ha meg dømt til 25 års fengsel, fortsatte hun gråtende, og ba retten om nåde. 

Da Stina Brendemo Hagen ble spurt om hun hadde noen siste ord til retten var hun nølende. Hun prøvde å si noen ord, men brøt sammen i gråt. Hun ble sittende med hodet i hendene mens de andre tiltalte holdt sine siste appeller til retten.  

Lange straffer 
Madeleine Alicia Rodriguez og Stina Brendemo Hagen reagerte meget sterkt på de lange fengselsstraffene aktoratet la ned påstand om i retten i Cochabamba mandag. 

Aktoratet, ved statsadvokat Claudia Mancilla, sa at hun mener Stina Brendemo Hagen bør straffes med 15 års fengsel. 

For Madeleine Alicia Rodriguez og Augusto Toro Blacutt la hun ned påstand om 25 års fengsel, med ønske om at straffen ble forlenget med ytterligere en tredjedel, fordi aktoratet mener de er del av en kriminell organisasjon. 

Det vil i praksis bety over 30 års fengsel, dersom dommerpanelet følger aktoratets påstand. 

BRØT UT I TÅRER: Stina Brendemo Hagen klarte ikke å framføre noen forsvarstale. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet
BRØT UT I TÅRER: Stina Brendemo Hagen klarte ikke å framføre noen forsvarstale. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet Vis mer

- Fortalte sannheten 
Da Stina Brendemo Hagen og Madeleine Alicia Rodriguez ble ført ut av retten etter at aktoratet hadde sagt hvor hardt de mente de to burde straffet, var begge tydelig preget.  

Aktoratet har tidligere sagt at de tror på Stina Brendemo Hagens forklaring.

Hun har også fått en mye lavere straffepåstand enn Rodriguez, men er likevel rystet over at aktoratet mener hun bør fengsles i 15 år.

Tidligere i saken har Madeleine Alicia Rodriguez sagt til Dagbladet at hun tror hun vil bli dømt for transport av narkotika, ikke smugling.

Transport har en øvre strafferamme på 12 års fengsel, slik Dagbladet har forstått det. 

Ingen utleveringsavtale 
Stina Brendemo Hagen ønsker så snart som mulig å bli overført til soning i Norge dersom hun blir dømt.

Det er ingen utleveringsavtale mellom Norge og Bolivia, og en eventuell utlevering kan ta lang tid. Det er også usikkerhet knyttet til hvor lang tid det tar før en eventuell dom blir rettskraftig, og forhandlinger om utlevering kan starte. 

Alt tyder på at Brendemo Hagen, som er gravid i tredje måned, må belage seg på å føde i Bolivia. 

Madeleine Alicia Rodriguez, som har en datter i Norge, har sagt at hun ikke vil tilbake til Norge dersom hun blir dømt.

Hun ønsker å sone en eventuell straff i Bolivia.