Hun er Norges eldste lærer

Vi har hørt mange historier om slitne lærere. Møt superpensjonist Margrete Pynten (79), som fortsatt elsker å undervise.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

RJUKAN (Dagbladet): 20 elever står og venter når 79-årige Margrete Pynten forserer trappene til tredje etasje med lette steg. De fleste av matematikklassens 19 gutter er et par hoder høyere enn henne.

Tegner og forteller

Hun møtes med vennlige øyne, slipper elevene inn i klasserommet og ønsker velkommen. Så griper Margrete krittet og begynner å tegne på tavla. Sylinder og kjegle skal det handle om i dag. Hjemmefra har hun tatt med seg en ferdiglimt papirkjegle. Hun lar elevene måle og regne ut. De unge kappes om å rekke opp hånda.

- 174,3 kubikkcentimeter, svares det i kor.

- Heilt rett, sier pensjonistlæreren.

- Får vi smilefjes nå?

- Ja, sier Margrete og tegner et blidt ansikt ved siden av svaret.

Utrolig god

Hun er Norges eldste lærer

Elevene på mekaniker- og elektrolinja sitter som fjetret når Margrete heller opp vann for å se om volumregnestykket stemmer i virkeligheten. De jubler når kjeglen fylles til randen.

- Margrete er utrolig god til å lære bort. Nå er matematikk blitt mye lettere, sier Mariann Wroldsen (16).

- Hun er alltid energisk, så sprek at du skulle tro hun var i 20-30 åra, sier Kristoffer Sauro Calderon (16).

- Og hun er aldri sur, supplerer Gilbert Gatera (16).

Gikk av i 1996

Margrete Pynten er oppvokst i Jondal i Hardanger. Hun flyttet til Rjukan da mannen fikk jobb på Hydro i 1962. Hun begynte som realfagslærer på Rjukan gymnas samme år og gikk av med pensjon sommeren 1996. Men da høsten kom, trengte skolen hjelp til å få timeplanen til å gå opp. Slik har det vært hvert år siden.

Margrete Pynten har vikartimer hver eneste skoledag. Fritimene sine bruker hun til gratis privatundervisning med elever som ligger etter faglig.

Gudegitt evne

- Noen har vært uheldige og strøket til eksamen. Andre trenger litt ekstra for å henge med. Det er morsomt å kunne hjelpe dem, sier hun.

Rektor Olav Tov Røysland hadde selv Pynten som lærer i sin gymnastid på Rjukan og siden som kollega på videregående. Han visste hva han fikk da han spurte om hun ville fortsette.

- Vi er heldige som har en slik faglig sterk ressurs å trekke på. Margrete har slik en gudegitt evne til å oppnå kontakt med elevene, sier rektor.

Skjerper hjernen

Margrete mener det er hun som er den heldige.

- Jeg er så glad for at skolen kan bruke meg. Ungdommene er så flotte. Det er så mye godt i dem. Jeg føler meg så ung når jeg er sammen med unge folk. Og ikke minst at jeg får sjansen til å lære nye ting. Her om dagen måtte jeg sette meg inn i genteknologi for å undervise i biologi.

Hun snakker med glød i stemmen.

- Det var helt nytt for meg, men så utrolig spennende! Og dessuten skjerper det hjernen. Veldig kjekt, altså.

Hvis jeg hadde gått hjemme alle disse årene, ville jeg vært ei helt annen jente.

SUPERPENSJONIST: 79-årige Margrete Pynten blir aldri lei av å undervise.