Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hun er svært lei seg

Forsvarer: - Dommen får ikke konsekvenser for helsesekretærens autorisasjon.

DOM: En fagutdannet helsesekretær er dømt for uaktsomt drap på pleitrengende Alf Johan Halvorsen (51) på en institusjon i Færder kommune. Vis mer

- Helsesekretæren har vært lei seg hver eneste dag siden hendelsen med Alf Johan Halvorsen, og hun er veldig lei seg for konklusjonen i dommen, sier advokat Knut Henrik Strømme til Dagbladet.

Han er forsvarer for kvinnen i 30-årene som er dømt for uaktsomt drap på pasienten Alf Johan Halvorsen (51) på institusjonen Oserødmyra omsorgsbolig i Færder kommune i fjor vinter.

Hun glemte å sjekke temperaturen på vannet da beboeren ble heist ned i badekaret til morgenbadet 24. februar. Vannet var opp mot 70 grader varmt, og 51-åringen døde på brannskadeavsnittet på Haukeland i Bergen fire dager etter.

HER SKJEDDE DET: Oserødmyra bofellesskap, der Alf Johan Halvorsen bodde siden starten i 1992. Foto: Øystein Andersen.
HER SKJEDDE DET: Oserødmyra bofellesskap, der Alf Johan Halvorsen bodde siden starten i 1992. Foto: Øystein Andersen. Vis mer

Den fagutdannede helsesesekretæren er i Vestfold tingrett dømt til åtte måneders fengsel, derav fire måneder ubetinget. Hun har erkjent hvordan ulykken skjedde, men nektet straffskyld i retten.

Vurderer anke

- Det er en grundig dom, som vi skal gå nøye gjennom før vi tar stilling til om den skal ankes. Både kvinnen og jeg har hele tiden framholdt at det ikke har gitt noe riktig bilde av saken bare å se på hennes rolle i retten uten at arbeidsgiverens påpekte mangler i saken er vurdert parallelt, sier advokat Strømme.

Statens helsetilsyn opprettet tilsynssak mot Færder kommune for flere uklarheter i opplæring, instrukser og ansvarforhold. Saken ble avsluttet etter at kommunen hadde rettet opp de påpekte manglene.

- Ikke jobbkonsekvenser

- Kan dommen slik den står nå få konsekvenser for helsesekretærens autorisasjon og arbeidsforhold?

- Nei, det er ikke en del av straffesaken. Hun har fått en advarsel i en tilsynssak fra Helsetilsynet. Hun jobber fortsatt for arbeidsgiver Færder kommune med helse et annet sted, sier forsvareren.

Og han legger til at dommen fra tingretten trekker de positive skussmålene kvinnen har fått fra kolleger, også under rettssaken.

Og dommen går langt i å anbefale Kriminalsorgen at ubetinget soning kan gå utenfor fengsel med elektronisk kontroll.

SAMMENLIGNER MED SAK I 1988/89: Aktor Mari Gjersøe og forsvarer Knut Henrik Strømme under rettssaken i Vestfold tingrett. Foto: Øystein Andersen.
SAMMENLIGNER MED SAK I 1988/89: Aktor Mari Gjersøe og forsvarer Knut Henrik Strømme under rettssaken i Vestfold tingrett. Foto: Øystein Andersen. Vis mer

Pasientdødsfall på sykehus

- Kan denne saken få betydning for pasientdødsfall ved sykehus de siste årene, Haukeland og Elverum?

- Jeg kjenner ikke disse sakene godt nok til å kunne sammenligne. Jeg ser at dommeren i saken her har gått tilbake til en sak mot en lege i 1977 for å finne noe å sammenligne med. Både aktor og jeg måtte tilbake til 1988/89 for å finne en sak i rettssystemet å sammenligne med med. Slik sett er det fint at denne typen hendelser skjer sjelden, sier advokat Knut Henrik Strømme til Dagbladet.

Den vel 30 år gamle saken han viser til gjelder pleiemedhjelper som ble dømt for grov uaktsom, først i Romsdal herredsrett og seinere i Høyesterett for å ha badet en pleietrengende pasient i vann over 60 grader uten å sjekke temperaturen.

Pasienten overlevde. Straffen ble 5 000 kroner i bot, subsidært fem dagers fengsel.

Dommen fra 1977, som dommen referer til, gjaldt en lege som ble dømt til åtte måneders fengsel for å ha gitt en alkolpåvirket pasient en morfinsprøyte. Pasienten døde, etter rettens konklusjon av blandingen morfinpreparat og alkohol.

Straffutmålingen da innbefattet også dom mot legen for promillekjøring.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!