Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hun er uegnet. Det må være guffent for KrF og Venstre

Ingvil Smines (Frp) er ny minister for samfunnssikkerhet. Da hun ble statssekretær i 2016 tvilte hun på menneskeskapte klimaendringer.

NY MINISTER: Ingvil Smines (Frp) har bare vært minister for samfunnssikkerhet i noen timer, men har allerede måttet tåle hard medfart fra blant annet nasjonal talsperson i Miljøpartiet De Grønne, som mener hun er uegnet for jobben. Slik svarer Smines på kritikken. Reporter: Jørgen Gilbrant. Video: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Menneskeskapte klimaendringer er det største sikkerhets- og beredskapsspørsmålet i vår tid. Hvis Ingvil Smines mener de ikke finner sted, er hun ikke skikket, sier Arild Hermstad, nasjonal talsperson i Miljøpartiet De Grønne (MDG) til Dagbladet.

I dag fikk Smines en symbolsk nøkkel av justisminister Tor Mikkel Wara og departementet har nå to statsråder fra Frp. Smines får ansvaret for beredskapen i Norge, som blant annet inkluderer hvordan samfunnet skal stålsette seg for klimaendringene.

REGJERINGSSKIFTE: Erna Solberg om den nye regjeringen. Video: Ingebjørg Iversen / Dagbladet / NTB Scanpix Vis mer

- Guffent for KrF og Venstre

I mars 2016 uttalte Smines følgende til Aftenposten:

«Jeg tror det er klimaforandringer, men jeg tror ikke nødvendigvis de bare er menneskeskapte». Smines ville videre ikke svare på om hun mener menneskenes utslipp er hovedårsaken til klimaendringene.

- Jeg mener beredskapsministeren må ha tiltro til forskningen. Når vi har en minister som innbiller seg at det er naturlige svingninger, har vi et alvorlig sikkerhetsproblem, sier Hermstad.

- Hva tenker du om at Erna Solberg innsetter Smines?

- Det er et ekstremt dårlig signal. Det kan tyde på at Erna Solberg ikke tar disse rapportene på alvor likevel.

- Det må være guffent for KrF og Venstre, som selger inn regjeringsplattformen som en veldig klimavennlig plattform. De må føle at de setter seg til bords med noen som ikke forstår hva dette handler om i det hele tatt, sier Hermstad.

På spørsmål om kritikken svarer Smines at hun aldri har sagt at hun ikke tror på menneskeskapte klimaendringer.

- Det har jeg aldri sagt at jeg ikke gjør, faktisk. Så jeg er veldig egnet til å være minister på dette området. På den siste regjeringsplattformen er klimadelen ytterligere forsterket. Vi skal levere på det, og det skal jeg bidra til i denne jobben.

Klimaendringene vi ser i verden i dag - er de mest menneskeskapt eller er det naturlige variasjoner? Eller er det begge deler?

- Jeg tror det er begge deler. Det er et komplekst område, og det er krevende å finne ut hvor mange prosent er den ene eller den andre, sier Smines.

Får støtte fra Heggelund

Høyres «klima-wonderboy» Stefan Heggelund er krystallklar på at Smines er rett kvinne i statsrådstolen.

- Er Smines egnet som minister med ansvar for beredskap mot bl.a. klimaproblemer, med tanke på tidligere uttalelser om klimaendringer?

- Ja, absolutt, og i dag har hun også bekreftet at hun mener klimaendringene er menneskeskapte.

- Når jeg har samarbeidet med henne har jeg ikke tenkt over den tidligere uttalelsen en gang. I OED har hun jobbet sterkt for, og har vist et engasjement for utvikling av fornybar energi og fornybar-næringer, i tillegg til karbonfangst. Som statssekretær har hun også jobbet med flom- og skredproblematikk, en av konsekvensene av menneskeskapte klimaendringer. Så dette er et felt hun har stor kompetanse på, svarer Heggelund.

PÅ EGNE BEIN: På spørsmål om hvordan det blir å sitte i en regjering ektemannen er offentlig kritisk mot, svarer den nye sikkerhetsministeren Ingvil Smines Tybring-Gjedde, at hun står på egne bein og ber om spørsmål basert på hennes bakgrunn og det hun har gjort. Video: Jørgen Gilbrant Vis mer

- Har tillit til journalister

Smines ble konfrontert med tidligere uttalelser til Rights.no der hun uttalte følgende. Smines er gift med Fremskrittsparti-politiker Christian Tybring-Gjedde:

- For å si det slik: Det koster å være «kona til» Christian, og det har ført til at jeg ikke stoler på journalister. Jeg tør knapt møte i Dagsnytt 18 eller andre politiske debatter/intervju. Jeg aner ikke hva de kan finne på. Jeg bare vet at noen er så ondsinnet, ja det er ordet, at de kan tillate seg hva som helst. Det fikk vi til de grader erfare etter 22/7. Det holdt på å knekke oss begge, og bare å snakke om det gjør at jeg får pusteproblemer, sa hun den gang.

Til mediene i dag avviser Smines at norske journalister sprer hat. Hun sier at uttalelsene kom i forbindelse med en konkret episode av privat karakter.

- Jeg har alltid forsøkt å verne om mitt privatliv, og det var på bakgrunn av en konkret episode den uttalelsen kom, sa Smines.

- Jeg har selvfølgelig tillit til journalister

- Var det en uheldig uttalelse?

- Selvfølgelig, det var det.

DEMONSTRERER: Komiker Sigrid Bonde Tusvik demonstrerte da den nye regjeringen ble presentert tirsdag. Video: Ingebjørg Iversen / Dagbladet / NTB Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!