Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hun er ute hvis hun ikke vinner Texas

Bill Clinton ber velgerne stille opp for kona.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Etter at det i går ble klart at Barack Obama har slått Hillary Clinton i ti stater på rad, trapper Clinton-leiren opp valgkampen.

Ikke bare har Obama fått flere stemmer i nominasjonsvalgene, han har også begynt å ta fra Hillary Clintons grupper av kjernevelgere. Tirsdag 4. mars er det valg i blant andre Texas og Ohio, to folkerike stater der mange delegater står på spill.

Bill Clinton er i full gang med konas valgkamp i Texas.

- Hvis hun vinner i Texas og Ohio så tror jeg hun blir kandidaten. Hvis dere ikke leverer så tror jeg hun er ute. Alt er opp til dere, sa eks-presidenten på valgmøtet i Beaumont.

Satser på fagforeningene

Hillary Clinton er selv i Ohio og fokuserte på økonomiske spørsmål i sin tale til velgerne.

- Vi må gjøre et valg mellom taler og løsninger. Selv om ord betyr mye, er ikke alle ord i verden nok hvis du ikke følger dem opp med handling.

Hun nevnte ikke tapene i Wisconsin og på Hawaii, men henvendte seg isteden til sine kjernevelgere, fagforeningsfolket.

OPP TIL DERE: Tidligere president Bill Clinton står hardt på i konas valgkamp. - Dette er opp til dere, velgerne i Ohio og Texas. Hvis Hillary vinner her så tror jeg hun blir nominert, sier Clinton. Foto: Scanpix
OPP TIL DERE: Tidligere president Bill Clinton står hardt på i konas valgkamp. - Dette er opp til dere, velgerne i Ohio og Texas. Hvis Hillary vinner her så tror jeg hun blir nominert, sier Clinton. Foto: Scanpix Vis mer

- Hvis du vil vite hvordan Amerika fikk sin flotte middelsklasse, hvordan vi fikk rettferdige lønninger, hvordan vi fikk trygdeordninger og sjansen til den amerikanske drømmen, så er det på grunn av fagforeningene. Fordi de sto opp for arbeiderne, talte deres sak og nektet å gi seg, sa Clinton.

Stjeler alle typer velgere

Og kampen om den middelaldrende arbeiderklassen er svært viktig i kampen om å bli demokratenes presidentkandidat. Obama stjeler stadig flere av gruppene som har vært Clintons mest lojale velgere.

Under valget i Wisconsin tirsdag stemte 53 prosent av de hvite velgerne på Obama, dette er hele 12 prosentpoengs økning siden supertirsdag 5. februar.

Han kapret stemmene fra 48 prosent av kvinnene i Wisconsin, mot 41 prosent på supertirsdag. Mens han og Clinton delte velgerne uten høyere utdanning likt, mens Obama bare fikk 42 prosent av deres stemmer på supertirsdag.

At Obama også fikk flest stemmer blant Wisconsin-velgerne som oppga økonomi og helseforsikring som de viktigste temaene er et stort problem for Clinton, som har hatt dette som sine saker, skriver Washington Post.

Clinton trenger delegater

CNNs beregning av delegatene viser at Obama har 1319 delegater mot Clintons 1250. De trenger 2025 for å bli demokratenes presidentkandidat. Hos republikanerne har John McCain så godt som vunnet nominasjonen allerede, med 918 delegater av de 1191 han trenger for å få flertall. Mike Huckabee holder fortsatt ut i valgkampen og har vunnet 217 delegater.

Tallet på hvor mange delegater hver av kandidatene har kan variere fordi en rekke av kandidatene er såkalte superdelegater som ikke er bundet av avstemningsresultatene når de skal stemme på partiets nominasjonsvalg til sommeren. Les mer om delegatene her.

Ifølge beregningene til AP har Obama 1351 delegater mot Clintons 1262.

•  I tillegg til Texas og Ohio er det valg i Rhode Island og Vermont 4. mars.

I MEDGANG: Barack Obama seiler på en medgangsbølge, han har vunnet i ti stater på rad og tar stadig flere av Hillary Clintons velgere.
BER OM HJELP: Hillary Clinton trenger at velgerne kommer seg til valglokalene 4. mars og gir henne den støtten hun trenger for å henge med i nominasjonsprosessen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media