DREPT: Marie Skuland (17) var sommervikar på Sørlandssenteret og ble et tilfeldig offer for den nå dømte jenta. Hun døde av skadene. Foto: NTB Scanpix
DREPT: Marie Skuland (17) var sommervikar på Sørlandssenteret og ble et tilfeldig offer for den nå dømte jenta. Hun døde av skadene. Foto: NTB ScanpixVis mer

Drapet på Sørlandssenteret

- Hun er veldig skuffet over dommen

Dømt 16-åring sier hun ikke ville drepe, men søkte på «hvordan drepe noen» og «knife killing» før angrepene.

- Hun er veldig skuffet over heller ikke å bli trodd i lagmannsretten. Hun er også skuffet over å ha fått lengre straff, sier Hege Aarli Klem til Dagbladet.

Ett år strengere

Klem er forsvarer for den 16-årige jenta som i dag ble dømt til tolv års fengsel for å ha drept Marie Skuland (17) og livstruende skadet en 24-årig kvinne på Sørlandssenteret i fjor sommer.

Dommen er ett år strengere enn den hun fikk i Kristiansand tingrett i sommer, men retten valgte samtidig ikke å gi jenta forvaringsdom, som er ubegrenset i tid.

FORSVARER: Advokat Hege Aarli Klem forsvarer den 16-årige dømte jenta. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Scanpix
FORSVARER: Advokat Hege Aarli Klem forsvarer den 16-årige dømte jenta. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Scanpix Vis mer

- Kommer dere til å anke straffeutmålingen, lovanvendelsen eller saksbehandlingen til Høyesterett?

- Nå skal vi gå nøye igjennom dommen, men anke har ikke vært et tema foreløpig, sier forsvareren.

Åse Johnsen Drabløs er bistandsadvokat for Skulands etterlatte. I en kommentar sier hun til Dagbladet:

- Mine klienter er skuffet over at det ikke ble forvaringsdom. Det er en ekstra belastning for dem at hun ikke skal vurderes med tanke på gjentakelsesfare før hun slipper ut.

Seinvirkninger

Maria Ursin Ingebrigtsen er bistandsasdvokat for den 24-årige kvinnen som overlevde knivstikkingen, og som i dag har betydelige seinvirkninger. Hun er tilkjent 230 000 kroner i erstatning i både lagmanns- og tingretten.

AKTOR: Statsadvokat Jan Tallaksen førte saken for påtalemakten. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
AKTOR: Statsadvokat Jan Tallaksen førte saken for påtalemakten. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer

- Jeg har ikke fått gjennomgått hele dommen med klienten ennå, men registrerer at rettens flertall mener at tiltalte hadde til hensikt å drepe både avdøde og min klient, sier Ingebrigtsen til Dagbladet.

- Jeg registrerer også at retten kommer til at det på tidspunktet for domsavsigelse er en reell fare for nye alvorlige voldshandlinger, men at de ekstraordinære vilkårene for forvaring ikke er til stede, sier advokaten.

Ingebrigtsen sier også at det på nåværende tidspunkt ikke er tatt stilling til hvorvidt erstatningsbeløpet skal påankes.

- Vi trenger tid til å gjennomgå dommen i sin helhet, understreker hun.

Tror ikke på jenta

Den dømte 16-åringen, som var 15 på gjerningstidspunktet, har i retten hevdet at hun ikke mente å drepe. Påtalemakten og retten tror ikke på henne, og mener tvert imot at drapet og -forsøket var planlagte handlinger.

Dette underbygges av at jenta i dagene før drapet søkte på YouTube med søkeordene «knife killing» og «knife attack», og så filmer som framstilte knivangrep. Samme dag som hun angrep Skuland og Ingebrigtsens klient, søkte hun på nettet etter «hvordan drepe noen».

I tillegg leste hun seg opp på bl.a. Utøya-angrepet og Vollen-drapet, og valgte en 15 cm lang kjøkkenkniv som våpen. Dette gjør at Agder lagmannsrett helt ser bort fra at hun bare hadde til hensikt å skade, og isteden mener at jenta har tilpasset forklaringen nettopp med hensikt å få lavere straff.

Da Kristiansand tingrett dømte jenta til elleve års fengsel, virket det formildende at hun erkjente å ha knivstukket Skuland og 24-åringen, og at hun har hatt en vanskelig oppvekst, med et sviktende hjelpeapparat. Lagmannsretten ser temmelig annerledes på det, og ser ingen formildende omstendigheter bortsett fra hennes lave alder.

- Ved så alvorlige straffbare handlinger som overlagt drap og overlagt drapsforsøk, som rammer tilfeldige ofre, er det etter lagmannsrettens vurdering ikke en formildende omstendighet at hun har hatt en vanskelig oppvekst med svikt i hjelpeapparatet, skriver dommerne.

Ikke forvaring

Tre sakkyndige har undersøkt den tiltalte jenta, og kommer til at hun er tilregnelig. De kommer også at det er stor sjanse for at hun begår ny vold.

Lagmannsretten har vurdert forvaringsstraff, som ikke er tidsbegrenset, og som kan innebære at en domfelt blir sittende livet ut i fengsel. Dommerne kommer til at slik straff ikke skal brukes, bl.a. fordi forvaring svært sjelden anvendes for barn, at hun ikke hadde begått alvorlig vold forut for drapet og -forsøket, og at hun viser tegn til forbedring i fengselet - selv om de samtidig konstaterer at faren for ny vold er stor.

I dommen inngår også volds- og trusselepisoder fra barnevernsinstitusjonen hun bodde på, og/eller i fengselet, samt en rekke tilfeller av hærverk mot eiendom og biler.