Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Hun er verdens farligste kvinne»

LONDON(Dagbladet): Hun kalles dr. Bakterie, og blir av amerikanske og britiske militære karakterisert som den farligste kvinnen på jorda. Rihab Rashida Taha (42) er den som har ledet og utviklet Saddam Husseins enorme biologiske våpenarsenal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rihab Rashida Taha er kjent med vestens historie og kjenner britene fra innsiden. Hun kom som ung student til England, der hun studerte avlingskader og biokjemi ved universitetet i East Anglia.

Hun var en forholdsvis ordinær student, som verken hennes medstudenter eller professorer ble helt kloke på.

- Hun var av den ubestemmelige typen, sier de som kjente henne.

Nå er hun imidlertid godt kjent i både Storbritannia og USA. Det var denne kvinnen som på 1980-tallet overbeviste Saddam Hussein om at han måtte starte sitt etterhvert så beryktede bakteriologiske våpenprogram.

Nå er hun en av Saddam Husseins viktigste våpendragere, og for ikke lenge siden fikk hun en gjev pris fra diktatoren.

Dødelig

Rihab Rashida Taha tok selv ledelsen for utviklingen av de biologiske våpnene da Saddam Hussein bestemte seg for å satse på denne type våpen. Og det er fortsatt hun som er i ledelsen nå når disse våpnene kan utløse en ny storkrig.

Den 42 år gamle kvinnen, som er mor til en liten jente, er fortsatt i ledelsen for programmet som har produsert enorme doser toksiner.

Dr. Bakterie er også biologen som ledet produksjonen av anthrax, gassen som ødelegger nyrer, lever og lunger på mennesker som utsettes for gassen.

Anthrax har vært testet på mus, hunder, sauer og aper. Og FNs våpeninstruktører er ikke i tvil om at den er dødelig også for mennesker.

Hennes fabrikker skal også ha produsert gass som smelter hud og bakterier som blinder mennesker.

Saddams sønn

Det var Saddam Husseins svigersønn som i 1995 fortalte amerikanerne alt om dr. Bakterie. Han hoppet av i Kuwait, og hadde beviser for at Rihab Rashida Taha ledet alle be kjemiske våpenfabrikkene.

FNs våpeninstruktører var uforberedt på møtet med den da ukjente kvinnen i 1991. Den gang hevdet hun at Iraks program for produksjon av biologiske og kjemiske våpen var stanset. Hun hevdet også at alt som tidligere var produsert var ødelagt under Gulf-krigen.

Hun holdt også tett om eksistensen av fabrikken ved al-Hakam, som står bak omfattende utprøvinger av dødelige våpen.

Idag er dr. Bakterie på «dødslista» til vestlige etterretningsorganisasjoner. Hun kan også vise seg å være en krigsforbryter.

I Saddams land hylles hun som et skinnende eksempel på tapre kvinner.

DR. BAKTERIE: Rihab Rashida Taha (42) har ledet og utviklet Saddam Husseins biologiske våpenarsenal.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!