Hun erstatter Lan Marie Berg

Torsdag ble det klart hvem som erstatter Lan Marie Berg som byråd for miljø- og samferdselsbyråd i Oslo.

NY BYRÅD: Det er Sirin Hellvin Stav (MDG) som blir hovedstadens byråd for miljø og samferdsel og som med det overtar etter MDG-kollega Lan Marie Berg. Video: Vegard Krüger / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag klokka 12 la Raymond Johansen (Ap) fram det nye byrådet i Oslo på trappen utenfor Oslo rådhus mot Borggården.

Det er Sirin Hellvin Stav (MDG) som blir hovedstadens byråd for miljø og samferdsel og som med det overtar etter MDG-kollega Lan Marie Berg.

Stav er blant annet gruppeleder for MDG i Oslo og leder for samferdsels og miljøutvalget i bystyret.

- Jeg ser veldig fram til å samabeide med Sirin Stav i byrådet, sa Raymond Johansen under pressekonferansen torsdag.

ERSTATTER BERG: Sirin Hellvin Stav (MDG) blir hovedstadens byråd for miljø og samferdsel etter Lan Marie Berg. Foto: Hanna Johre / NTB
ERSTATTER BERG: Sirin Hellvin Stav (MDG) blir hovedstadens byråd for miljø og samferdsel etter Lan Marie Berg. Foto: Hanna Johre / NTB Vis mer

- Bred erfaring

- Oslo har med dette et styringsdyktig flertall og det er jeg glad for. Men konteksten er alvorlig. Jeg tar på alvor at opposisjonen ikke mente de hadde fått god nok informasjon om vannforsyningsprosjektet, sa Johansen.

Byrådslederen understreker at Stav var MDGs foretrukne kandidat, men påpeker at hun også har bred erfaring innen dette feltet.

Rødt, som støttet mistillitsforslaget mot Berg, foretrekker et rødgrønt byråd og vil derfor fortsette med å ha en støttefunksjon for det nye byrådet i Oslo.

Gruppeleder i Rødt Oslo, Eivor Evenrud, var krystallklar på at Rødt mente Berg hadde brutt informasjonsplikten overfor bystyret om den gigantiske budsjettsprekken på vannforsyningsprosjektet i Oslo.

MÅTTE GÅ: Dagbladets poltiske reporter, Steinar Suvatne, forklarer hvorfor Lan Marie Berg måtte gå, og hvordan Raymond Johansen skal danne et nytt byråd. Reporter: Steinar Suvatne. Foto: NTB / Vegard Krüger / Bjørn Langsem Vis mer

På spørsmål om hvordan det blir for det nye byrådet å samarbeide med Rødt etter mistillitsforslaget, svarer Johansen følgende til Dagbladet:

- Jeg har snakket med Rødt og vi skal ta dette på alvor. Men Rødt har vært et godt samarbeidsparti for oss og jeg er både ydmyk og opptatt av at vi skal ha et godt samarbeid også framover.

Johansen ll

Det var mandag at ordfører Marianne Borgen (SV) ba Raymond Johansen om å danne et nytt byråd i Oslo.

- Ordføreren har nettopp gitt meg i oppdrag å danne et nytt byråd. Det oppdraget sier jeg selvfølgelig ja til, sa han under pressekonferansen like etter Borgens kunngjøring.

- Jeg er glad for at et flertall har pekt på meg, fortsatte Johansen.

Byrådet Johansen II har følgende sammensetning:

- Raymond Johansen (Ap), byrådsleder

- Einar Wilhelmsen (MDG), byråd for finans og byrådets nestleder

- Robert Steen (Ap), byråd for helse, eldre og innbyggertjenester

- Inga Marte Thorkildsen (SV), byråd for oppvekst og kunnskap

- Hanna Elise Marcussen (MDG), byråd for byutvikling

- Rina Mariann Hansen (Ap), byråd for arbeid, integrering og sosiale tjenester

- Victoria Marie Evensen (Ap), byråd for næring og eierskap

- Omar Samy Gamal (SV), byråd for kultur, idrett og frivillighet

- Sirin Hellvin Stav (MDG), byråd for miljø og samferdsel

Det er altså bare byråden for miljø og samferdsel som er nytt i byrådet Johansen ll.

- Jeg hadde ikke noe ønske om å bytte mannskap nå og er glad for at alle var motivert for og sa ja til å fortsette, sa Johansen til Dagbladet.

- Jeg er ydmyk for den tilliten jeg nå har fått med å ta Oslo i en grønnere retning. Vi må ta å alvor det som bystyret har sagt om mer og løpende informasjon om prosjektet, og det skal jeg gjøre. Jeg ser fram til å ta fatt på oppgaven, sa Stav til Dagbladet.

MISTILLIT: Lan Marie Berg mener mistillitsforslaget som ble fremmet mot henne var grunnløst. Reporter: Ingunn Dorholt. Video: Vegard Krüger Vis mer

Kastet Berg

Før helgen hadde opposisjonen i Oslo forsøkt å lokke MDG over på deres side, men til liten nytte.

Mandag kastet gruppeleder i Høyre, Anne Haabeth Rygg, kortene og ga beskjed om at det ikke var støtte for et byråd ledet av Høyre.

Da hadde det gått en knapp uke siden Johansen valgte å gå av sammen med resten av byrådet da bystyret vedtok mistillit mot miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Berg (MDG).

Johansen har vært klar på hele veien at han mener mistillitsforslaget - som fikk flertall - er grunnløst.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer