LØNNSØKNING: En kvinnelig arbeider på fabrikken til Foxconn kan få 122 prosents lønnsøkning om hun oppfyller bedriftens produksjonsmål innen 1. oktober. Lønnsøkningen i elektronikkgiganten kan få globale konsekvenser for prisnivået på elektronikk. Foto: AFP
LØNNSØKNING: En kvinnelig arbeider på fabrikken til Foxconn kan få 122 prosents lønnsøkning om hun oppfyller bedriftens produksjonsmål innen 1. oktober. Lønnsøkningen i elektronikkgiganten kan få globale konsekvenser for prisnivået på elektronikk. Foto: AFPVis mer

Hun får 122 prosent mer i lønn

Verdens største produsent av elektronikk øker lønna etter selvmordsbølge blant ansatte. Nå kan iPoden din bli dyrere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Foxconn er verdens største produsent av elektronikk og har flere fabrikker i Kina. Arbeidspresset er enormt på samlebåndene som produserer alt fra iPhone, iPad og iPod til produkter for HP, Dell, Sony, Nokia og Nintendo.

Tidligere i år opplevde imidlertid fabrikken i Shenzen-provinsen en selvmordsbølge og med det økt oppmerksomhet om arbeidsforholdene i bedriften. Ti mennesker tok livet av seg på kort tid og ytterligere tre forsøkte.

Les Inger Bentzruds kommentar: Får vi blod på henda av å taste på en Nokia?

122 prosents lønnsøkning Nå tar bedriften drastiske grep som kan få globale konsekvenser for prisen på elektronikk. Lønna ble 1. juni økt med 30 prosent for arbeiderne på fabrikken, og i dag ble det anonsert en ny lønnsøkning på ytterligere 66 prosent, melder Financial Times. Den siste lønnsøkningen vil bli gitt til ansatte som oppfyller visse produktivitetsmål og gjelde fra 1. oktober.

Den samlede lønnsforhøyelsen kommer dermed opp i 122 prosent den siste uka. I norske kroner øker basislønna for arbeiderne fra 874 til 1944 kroner i måneden.

- Denne lønnsøkningen er ment å sikre verdigheten til arbeiderne, øke hastigheten på den økonomiske utviklingen og få det beste ut av våre arbeidere, sier Foxconns grunnlegger og styreformann, Terry Gou, i en uttalelse, ifølge Telegraph.

- Ikke lov å snakke med kolleger Arbeiderne på bedriften har kommet med flere vitnesbyrd om en beinhard hverdag.

- Livet er meningsløst. Hver dag gjentar jeg de samme tingene som jeg gjorde dagen før. Vi blir skreket til hele tiden og det er veldig hardt her, sa Ah Wei til Bloomberg for et par dager siden.

Wei hadde nettopp gått av et tolv timers skift og kan fortelle om nærmest umenneskelige forhold ved fabrikken.

- Det er vanskelig å få venner her, siden vi ikke har lov til å snakke med kolleger i arbeidstiden. De fleste av oss har ingen utdannelse og kan ikke få arbeid andre steder, så vi har ikke noe valg. Jeg føler jeg har blitt en maskin, sier Wei fra et sykehus der han blir behandlet for insomnia.

Bedriftene som kjøper elektroniske produkter fra Foxconn og selger dem videre til deg og meg har også fått kritikk i det siste på grunn av arbeidsforholdene ved fabrikkene i Kina. «Hvis Steve Jobs har moralske skrupler og ønsker å gjøre verden til et bedre sted, må han gå ut og si at forholdene ved Foxconn ikke er akseptable», heter det for eksempel i denne bloggen.

Lønningene øker over alt Foxconn er Kinas største arbeidsgiver med totalt 800 000 ansatte. Bedriften har vært Kinas største eksportør hvert eneste år siden 2003 og omsatte i 2009 for 61 milliarder dollar (405 milliarder norske kroner).

Men det er ikke bare i Foxconn lønningene øker. Det har vært mangel på arbeidskraft i flere områder langs kysten i Kina, der den økonomiske boomen er størst.

Lokale myndigheter har derfor anonsert at minimumslønningene vil øke med 20 prosent for å hindre at bedrifter flytter innover i landet for å skaffe arbeidskraft.

- Vil ha stor innflytelse Nå mener enkelte analytikere at tiden med Kina som et lavtlønnsland kan gå mot slutten.

- Foxconns lønnsøkning vil øke presset på bedriftene som tjener store penger på den billige arbeidskraften i Kina. Tiden med billig kinesisk arbeidskraft er over, sier Mars Hsu, en analytiker i Grand Cathay Securities til Telegraph.

- Dette vil garantert ha stor innflytelse på andre selskaper som handler elektronikk av Foxconn. De har nå for første gang brutt sitt eget en gang så solide lønnstak, sier Lin Goqiang ved Xiamen-universitetet i Fujina-provinsen.

TETT: Slik ser det ut når 420 000 arbeidere bor og arbeider på fabrikkområdet. Foto: AFP
TETT: Slik ser det ut når 420 000 arbeidere bor og arbeider på fabrikkområdet. Foto: AFP Vis mer