STREIKER IKKE: Drapstiltalte Berit Thorstensen (52) må belage seg på en ekstra lang lunsjpause i varetektscella i Lillehammer på grunn av streiken i dag. Foto: FRANK KARLSEN/Dagbladet
STREIKER IKKE: Drapstiltalte Berit Thorstensen (52) må belage seg på en ekstra lang lunsjpause i varetektscella i Lillehammer på grunn av streiken i dag. Foto: FRANK KARLSEN/DagbladetVis mer

Hun får en ekstra lang lunsjpause i dag

Drapstiltalte Berit Thorstensen (52) og alle de politiet mener er skyldige i retten blir berørt av politistreiken i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


OSLO/LILLEHAMMER (Dagbladet.no): Politiet over hele landet går ut i politisk streik fra klokka 11.00 til 12.30 i dag.

Streiken har sin bakgrunn i at regjeringen ønsker å få politiet til å akseptere unntak fra arbeidsmiljølovens vernebestemmelser om hviletid, og frata de tillitsvalgte forhandlingsretten på dette punktet.

Streiken lammer også flere tredjeparter. Byrådsleder Erling Lae i Oslo frykter at kriminelle skal utnytte streiken og at det skal gå ut over politiets tilbud til publikum i perioden.

De kriminelle som allerede er pågrepet og som i dag står tiltalt i domstolene landet over blir også berørt av streiken.

Lengre celletid
- Det blir nok en lenger lunsjpause på oss alle, sier direktør Arnhild Olsen i Oslo tinghus til Dagbladet.no.

De mest alvorlige sakene der de tiltalte må fremstilles fra varetektsfengsling vil bli mest berørt.

- Det er en fem saker hvor de tiltalte må bringes ned til cellene og være der litt lenger enn vanlig. De får det forsvarlige tilsynet de har krav på. Politiet som skal passe på dem fritas for streiken på grunn av hensynet til liv og helse, sier hun.

Arrestforvarerne i tinghusene er blant de som skal streike, men politiets aktorer i straffesakene er ikke streikende i en halvannen time i dag.

Håper ikke på dramatikk
Den mest omfattende saken i Oslo tingrett om dagen er større narkosak med flere tiltalte som får en lengre lunsjpause på cella i dag.

Også de personene som fremstilles for forlenget varetektsfengsling vil bli berørt i dag. Ventetida blir trolig lengre enn vanlig.

Fengslingsmøtene starter fra klokka 08.30 i dag, men for Oslo tinghus sitt vedkommende er de prisgitt at det kun er seks slike fremstillinger i dag, over to rettssaler.

- Vi regner med at denne streiken skal gå uten dramatikk for vårt vedkommende, sier Olsen.

Vaktholdet streiker
Den kanskje mest kjente rettssaken om dagen er saken om drapene på «Dødens gård» i Søndre Land som for tiden går i Gjøvik tingrett i Lillehammer.

De tiltalte Berit Thorstensen (52), Knut Arne Thorstensen (34), Ronny Kjeldsen (43), Ole Kristian Bjørnsen (31) og Knut Keiko R. Kaasastul (32) må også belage seg på en lengre lunsjpause i dag. De følges av et strengt vakthold gjennom hele den fem uker lange rettssaken.

Saken ble vurdert utsatt i dag som følge av streiken fordi alle politivaktene blir tatt ut under den politiske streiken, men man kom til slutt fram til at det blir en to timer lang lunsjpause i varetektsceller hos politiet i Lillehammer fra 10.45 til 12.45 i stedet.

Aktor i saken, statsadvokat Thorbjørn Klundseter, nekter å kommentere hvordan de løste streikeutfordringen til Dagbladet.no i dag.

— Det er en politisk streik og en lovlig markering, så vi får forholde oss til det, sa statsadvokat Thorbjørn Klundseter da han orienterte tingrettsdommer Helle Rolstad om streikens konsekvenser, ifølge NTB.

Ut på høring
Frp krevde gjennom Dagbladet.no i går at Arbeids- og inkluderingsminister trekker forslaget. Ministeren selv sier at en bestemmelse om hviletid ikke skal stå i veien når politiet virkelig behøved av hensyn til samfunnets sikkerhet.

- Dette gis det åpning for i arbeidsmiljøloven og derfor sendes nå forslaget ut på høring, sa Dag Terje Andersen (Ap) til Dagbladet.no i går kveld.

Ulovlig streik?
Politiets Fellesforbund sa i går at dagens streik er lovlig og at alle varslinger

Dagens politiske streik blant politifolk over hele landet, er ulovlig, mener professor i arbeidsrett, Henning Jakhelln.

- En politisk streik kan ikke handle om de ansattes egne lønns- og arbeidsvilkår. Hviletidsbestemmelsene som det her handler om, er helt klart slike forhold, og de kan dermed ikke kalle det en politisk streik og aksjonere midt i en tariffperiode, sier Jakhelln til NRK.

Ettersom lønns- og arbeidsvilkår er forhandlet fram i en tariffavtale, skal det være såkalt arbeidsfred i perioden mellom tarifforhandlingene, understreker han.

OLSO TINGHUS: Blir berørt av streiken i dag.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
OLSO TINGHUS: Blir berørt av streiken i dag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Vis mer