NYTT ANSIKT:  Bildet til venstre ble tatt noen måneder etter Isabelle Dinoire ble operert, og bildet til høyre er tatt et år etter den første operasjonen. Foto:  NTBSCANPIX/AFP PHOTO DENIS CHARLET (L) Hôpital d'Amiens (R)
NYTT ANSIKT: Bildet til venstre ble tatt noen måneder etter Isabelle Dinoire ble operert, og bildet til høyre er tatt et år etter den første operasjonen. Foto: NTBSCANPIX/AFP PHOTO DENIS CHARLET (L) Hôpital d'Amiens (R)Vis mer

Hun fikk nytt ansikt etter at hunden gnagde av hennes eget

Isabelle Dinoire forteller om livet etter verdens første ansiktstransplantasjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For sju år siden våknet Isabelle Dinoire blodig på soveromsgulvet. Hun manglet deler av ansiktet. Ved siden av henne sto labradoren hennes. Kjæledyret. Dinoire hadde tatt en pilleoverdose i forsøk på selvmord, og endte opp bevisstløs på gulvet.

Da hun våknet, hadde hunden hennes gnagd av biter av ansiktet hennes.

Skadene på kinnet, munnen og nesen var ekstreme. Så ekstreme at legene ikke kunne rekonstruere hennes eget ansikt.

Franske Dinoire ble dermed den første i verden som fikk en ansiktstransplantasjon. I løpet av 15 timer ble en annen persons ansikt hennes eget.

Nå forteller Dinorie sin utrolige historie i et unikt intervju med BBC.

«Som en sirkusklovn» - Jeg kunne ikke engang forestille meg at det var mitt ansikt eller mitt blod, eller at hunden hadde tygd på ansiktet mitt, sier Dinorie til BBC.

Da hun våknet etter operasjonen var hun glad operasjonen hadde vært en stor suksess. Hun hadde et ansikt.

Likevel tok det ikke lenge før gleden bleknet. Dinorie hadde blitt kjent, og ble nedringt av medier og nedstirret på gata. Hun følte seg som en sirkusklovn.

- Det var uutholdelig. Jeg bor i en liten by så alle kjenner historien min. Det var ikke lett i begynnelsen. Barn lo av meg og alle sa «se, det er henne, det er henne.»

Tenker på donoren Sju år senere er det annerledes. Stirrer folk nå, stirrer hun bare tilbake. Men depresjonen kommer innimellom snikende, og da tenker Dinoire på kvinnen sitt ansikt hun bærer.

- Når jeg er lei meg eller deprimert ser jeg på meg selv i speilet og tenker på henne. Og jeg forteller meg selv at jeg ikke har lov til å gi opp. Hun gir meg håp, sier Dinoire til BBC.

Hvem sitt ansikt hun bærer, vil hun aldri få vite. Fransk lov forbyr å gi ut identiteten til anonyme donorer. I starten lette Dinoire på internett i håp om å finne kvinnens identitet, og hun håper fremdeles å få møte familien hennes en dag.

Det hun vet er at hennes ansikt stammer fra en 47 år gammel lærerinne som begitt selvmord i den franske byen Lille.

- Når jeg ser meg i speilet ser jeg en miks av oss to. Donoren er alltid med meg, sier Dinoire.

Selv om hun var fornøyd med operasjonen, var det ikke lett å venne seg til sitt nye utseende.

- Å kjenne innsiden av en munn som ikke var min, som ikke tilhørte meg... Det var grusomt, sier Isabelle i boka «Le baiser d'Isabelle», som kom ut i 2007.

 FØR OG ETTER:  Fire år før hunden tygde av nesen hennes, ble bildet til venstre tatt. Nå har Isabelle Dinoire en annen kvinnens ansikt. Foto: NTBSCANPIX/REUTERS/New England Journal of Medicine/Handout
FØR OG ETTER: Fire år før hunden tygde av nesen hennes, ble bildet til venstre tatt. Nå har Isabelle Dinoire en annen kvinnens ansikt. Foto: NTBSCANPIX/REUTERS/New England Journal of Medicine/Handout Vis mer