Hun fikk sparken fordi hun snakket polsk i lunsjen. Nå har hun fått erstatning

Joanna (34) får erstatning og oppreisning av sykehuset i Skien.

MISTET JOBBEN, FIKK ERSTATNING: Polske Johanna Renclawowicz (34) kom til enighet med sin tidligere arbeidsgiver etter mekling i retten.Foto: Per Flåthe
MISTET JOBBEN, FIKK ERSTATNING: Polske Johanna Renclawowicz (34) kom til enighet med sin tidligere arbeidsgiver etter mekling i retten.Foto: Per FlåtheVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg er lettet og fornøyd. Nå kan jeg gå videre, sier Joanna Renclawowicz (34) til Dagbladet.

Hun mistet jobben sin som renholder ved sykehuset i Skien i fjor, fordi hun snakket polsk med sine arbeidskolleger i lunsjen på sykehuset.

Nå har hun og sykehuset inngått forlik etter rettsmeklingen ved Nedre Telemark tingrett i forrige uke. Sykehuset betaler 60 000 kroner i erstatning for økonomisk tap og oppreisning (erstatning for ikke-økonomisk skade) på 130 000 kroner, viser rettsmeklingsprotokollen.

- Noe å tenke på Joannas advokat, Sebastian Garstecki, er fornøyd med forliket.

- Jeg håper dette resultatet vil være til ettertanke for arbeidsgivere som behandler sine ansatte på en lik måte. Jeg tror dessverre det har vært mange i liknende situasjoner tidligere som ikke har sagt fra, sier Garstecki til Dagbladet. 

- Det er stor arbeidsinnvandring til Norge. Det er mange som jobber her som har et annet morsmål enn norsk. Selv om arbeidsspråket bør være norsk, er det viktig at man kan ha mulighet til å snakke morsmålet i ulønnede matpauser med venner på jobben, uten at det går ut over ansettelsesforholdet. Språket er en viktig del av enkeltindividets identitet, sier advokaten. 

Renclawowicz håper situasjon aldri gjentar seg verken sykehuset eller andre arbeidsplasser i Norge. Men hun er skuffet over at saken tilsynelatende ikke har fått noen konsekvenser for lederen som stod bak kravet om at hun måtte snakke norsk i lunsjen.

- Jeg forventet at det ville få noen konsekvenser for henne, så jeg er litt skuffet over at det ikke har skjedd. Men jeg er veldig glad for at jeg kontaktet advokat og tok tak i saken. Alle som opplever å bli behandlet på denne måten bør ta tak i det ordentlig, sier hun.

- Lært mye Sykehuset sier de  også er lettet etter forliket.

- Vi er glade for at vi har kommet til enighet, sier Alida Kjellsen, klinikksjef for serviceklinikken ved sykehuset, til Dagbbladet.

Kjellsen sier at sykehuset har lært mye av saken. Enhetslederen er fortsatt i samme jobb.

- Vi har opplevd at saken ble problematisk, og vi tar med oss det videre og lærer av det. Vi er opptatt av å utvikle et godt arbeidsmiljø, der det er plass for alle, sier Kjellsen.

- Lettere å søke videre nå Renclawowicz er fortsatt på utkikk etter en ny jobb.

- Det vil bli lettere å søke videre nå som denne saken er over, sier hun.

Unio-leder Anders Folkestad og Kari Helene Partapuoli, leder for Antirasitisk senter, var blant de som reagerte da saken ble kjent og oppsigelsen ble omtalt som diskriminerende og ulovlig.

BLE LAGT UT: Slike lapper ble lagt ut i en kantinene ved sykehuset i Skien. Foto: Privat
BLE LAGT UT: Slike lapper ble lagt ut i en kantinene ved sykehuset i Skien. Foto: Privat Vis mer