- BARE ÉN STATSMINISTER: - Jeg understreker at et bare er én regjering, og der er jeg statsminister. Jeg er beskyldt for ikke å være uavhengig, for ikke å være intelligent, og at jeg kontrolleres ved at det trykkes på en knapp. Til det vil jeg si: Har jeg ikke vært uavhengig de to siste årene hvor jeg har styrt regjeringen og landet, som dere vet, gjennom en rekke kriser, sa statsminister Yingluck Shinawatra i en tv-sendt tale denne uka. Foto: NARONG SANGNAK / EPA
- BARE ÉN STATSMINISTER: - Jeg understreker at et bare er én regjering, og der er jeg statsminister. Jeg er beskyldt for ikke å være uavhengig, for ikke å være intelligent, og at jeg kontrolleres ved at det trykkes på en knapp. Til det vil jeg si: Har jeg ikke vært uavhengig de to siste årene hvor jeg har styrt regjeringen og landet, som dere vet, gjennom en rekke kriser, sa statsminister Yingluck Shinawatra i en tv-sendt tale denne uka. Foto: NARONG SANGNAK / EPAVis mer

Hun forsøkte å gi sin korrupsjonsdømte bror amnesti. Da brøt helvete løs

Demonstratene mener eksil-broren fjernstyrer statsminister Yingluck Shinawatra. I dag jaget de henne fra regjeringskontorene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fire mennesker er nå bekreftet drept i Bangkok i urolighetene som siden mandag har økt i styrke for hver dag som har gått. 58 er skadd, melder landets myndigheter.

Mer eller mindre fredelige demonstrasjoner har pågått i om lag en måned, før denne helga ble et voldelig vendepunkt.

Sentralt står et mektig søskenpar som blir stadig mer upopulære.

Nikkedokke Korrupsjonsdømte Thaksin Shinawatra var statsminister i Thailand inntil militærkuppet i 2006, da hans parti Thai Rak Thai ble forbudt. I august 2008 ble han tiltalt for korrupsjon, rømte landet og ble senere dømt til to års fengsel mens han oppholdt seg i London.

Og det er fra utlendighet Thailand nå styres, mener de regjeringskritiske gulskjortene. De anklager den sittende statsminister Yingluck Shinawatra, som representerer Pheu Thai-partiet, for å være en nikkedokke for sin korrupsjonsdømte storebror.

I løpet av sine to år som Thailands statsminister, har hun gjentatte ganger måtte forsvare seg mot påstander om at hun fjernstyres av sin eldre bror.

Opptøyene i Bangkok, som har eskalert siden utbruddet sist mandag, kom som et resultat av at hun forsøkte å presse gjennom en lovendring som ville gitt hennes bror ikke bare mulighet til å returnere til landet, men også gå fri fra rettsforfølgelse.

BAKGRUNN: Det er, forenklet sagt, en klassekamp som pågår i Thailand, skriver Dagbladets Einar Hagvaag.

Verste siden 2010 I går ble én person skutt og drept i sammenstøt mellom de opposisjonelle gulskjortene, og de regjeringsvennlige rødskjortene. Urolighetene søndag har krevd ytterligere tre menneskeliv mens 35 000 mennesker har marsjert i hovedstadens gater.

Begge sider skylder på hverandre for å ha framprovosert voldelighetene. Statsminister Yingluck Shinawatra har gjentatte ganger understreket at politi og sikkerhetsstyrker ikke skal bruke vold. Politiet har strukket piggtråd gjennom Bangkoks gater for å hindre demonstrantene.

Statsministeren har tatt i bruk nødlovgivning for å stramme grepet, uten å lykkes. Opptøyene i Bangkok er de verste siden 2010 - da mistet 90 mennesker livet.

Over 20 000 politifolk er utplassert for å vokte regjeringsbygninger, og nær tre tusen soldater ble lørdag sendt til hovedstaden for å styrke sikkerhetsberedskapen.

Stormet politihovedkvarer Tirsdag inntok demonstranter innenriksdepartementet. Deretter har de marsjert mot en rekke regjeringsbygg og har beleiret og stormet flere bygninger i Bangkok.

Politiet brukte i dag tåregass mot demonstranter som forsøkte å ta seg inn et regjeringsbygg der statsministeren har kontor.

De lykkes ikke, men Shinawatra hadde allerede søkt tilflukt i et politihovedkvarter.

I EKSIL: Thailands tidligere statsminister Thaksin Shinawatra er storebroren til dagens statsminister. I november stemte parlamentet mot et regjeringsforslag som ville gitt den korrupsjonsdømte eks-statsministeren amnesti, men gnisten til de voldelige opptøyene som har involvert Shinawatra-motstandere var da tent.  Foto: Jumana El Heloueh / REUTERS
I EKSIL: Thailands tidligere statsminister Thaksin Shinawatra er storebroren til dagens statsminister. I november stemte parlamentet mot et regjeringsforslag som ville gitt den korrupsjonsdømte eks-statsministeren amnesti, men gnisten til de voldelige opptøyene som har involvert Shinawatra-motstandere var da tent. Foto: Jumana El Heloueh / REUTERS Vis mer

Der klarte demonstranter å komme seg gjennom sperringene. Hun klarte å komme seg ut av bygningen og er fraktet i sikkerhet, opplyser en av statsministerens medarbeidere.

De regjeringskritiske gulskjortene krever at Shinawatra fratrer og tar med med seg regjeringen. Opp mot 50 000 av regjeringens tilhengere var vært samlet på en sportsarena i hovedstaden, men fikk i dag beskjed av myndigheten om å reise hjem på grunn av sikkerhetssituasjonen.

Samtidig har innbyggerne i Bangkok fått beskjed om å holde seg innendørs i natt.

Kilder: Al Jazeera, CNN, Reuters

SAMMENSTØT: Utenfor en regjeringsbygning i Bangkok bruker politiet tåregass og vannkanoner for å holde demonstrantene på avstand. Fire er så langt bekreftet drept, minst 58 er skadd i urolighetene som stadig vokser i omfang og intensitet. Foto: Indranil Mukherjee / AFP
SAMMENSTØT: Utenfor en regjeringsbygning i Bangkok bruker politiet tåregass og vannkanoner for å holde demonstrantene på avstand. Fire er så langt bekreftet drept, minst 58 er skadd i urolighetene som stadig vokser i omfang og intensitet. Foto: Indranil Mukherjee / AFP Vis mer