Lønnsfesten i Oslo:

- Hun forsøkte å lure oss

Opposisjonen varsler oppgjør med Inga Marte Thorkildsen, som de mener forsøkte å lure seg bort fra ansvaret etter Dagbladets avsløringer. Nå kreves det svar fra en «svimmel» Raymond Johansen.

I HARDT VÆR: Utdanningsdirektør i Oslo, Marte Gerhardsen, sier hun opplever at hun har skolebyråd Inga Marte Thorkildsens tillit, på tross av Dagbladets avsløringer om lønnsfesten i Oslo-skolen. Reporter: Steinar Suvatne. Foto: Nina Hansen / Dagbladet TV Vis mer
Publisert

Skolebyråd Inga Marte Thorkildsens (SV) intervju med Dagbladet vekker oppsikt. Intervjuet ble utført på epost.

- Hun forsøkte å lure oss, og så forsøkte hun å lure seg unna ansvaret, sier Øystein Sundelin (H) til Dagbladet.

Han krever nå at Thorkildsens sjef, byrådsleder Raymond Johansen (Ap), svarer for håndteringen rundt Dagbladets avsløringer om Utdanningsetaten i Oslo.

- Dette blir tema i neste spørretime i bystyret, det kan jeg love, og da må vi forvente at Raymond Johansen blir svimmel av slalomkjøringa til Inga Marte Thorkildsen, sier Sundelin.

Etter avsløringer om lønnsfest, dyre konsulenter, hodejegere, og amerikansk coaching er Thorkildsen i hardt vær. Etter først å ha avskrevet seg ansvar i bystyret, gikk hun i helgen så langt som å refse utdanningsdirektør Marte Gerhardsen.

- Hun belærte oss

Øystein Sundelin mener Thorkildsen først forsøkte å få sakene til å skli under bordet ved å gi bystyret en uriktig beskrivelse av politisk styring.

Når det viste seg umulig etter nye avsløringer i Dagbladet, bestemte Thorkildsen seg for å legge berøringsangsten til side, hevder Sundelin.

- I bystyret sier Thorkildsen hun ikke har ansvar for egen etat, hun sitter til og med og belærer oss om politisk styring. Så snur hun tvert om, og griper plutselig inn. Uke for uke gir Thorkildsen oss nye tolkninger på hvordan en byråd skal styre feltet sitt. Først hadde hun ikke ansvar for lønnsnivået i Utdanningsetaten - så hadde hadde hun det. Nå må Raymond Johansen avklare hva som er byrådets ansvar, og hva som ikke er det, sier han videre.

Dagbladet har flere ganger spurt Thorkildsen om seansen i bystyret for to uker siden. Hun var ikke kjent med lønnsfesten i etaten før Dagbladet skrev om den samme dag, og i bystyret 21. oktober fraskrev hun seg ansvaret for den.

- Jeg burde ha uttrykt meg på en annen måte. Jeg forsto det sånn at opposisjonen mente jeg skulle sitte direkte involvert i enkeltbeslutninger, og det var jeg i så fall uenig i, sa Thorkildsen i hennes intervju med Dagbladet.

- Veldig dypt vann

Sundelin rister på hodet.

- Thorkildsen har vært byråd i fem år nå, hun kan ikke alltid unnskylde seg med at hun ikke forsto riktig. Denne saken er veldig ubehagelig for henne, fordi hennes etat driver med en lønnspolitikk hun personlig er mot. Derfor ville hun først ikke ha ansvaret.

- Det er faktisk mye ansvar å være byråd, og man må ta på seg det ansvaret. Dersom en statsråd hadde gjort som Thorkildsen, særlig etter Dagbladets avsløringer, så ville vedkommende vært på veldig, veldig dypt vann nå, fortsetter Sundelin.

Oppgjør i vente

KrF sier at de også vil ta et oppgjør med Thorkildsen i møtene framover.

Espen Andreas Hasle (KrF) sier han misliker måten Thorkildsen benyttet intervjuet med Dagbladet til å angripe konsulentbruken i det forrige byrådet, styrt av de borgerlige partiene.

- Jeg sier ikke at alt var perfekt da KrF hadde eldrebyråden fram for fem år siden, men dagens byråd har styrt Oslo i fem år. De har hatt rikelig anledning til å rydde opp. Det er også ganske spesielt å se hvordan Torkildsen hele tida skyver ansvar vekk fra seg selv og nedover. Hun er byråd. Det er på tide å ta det ansvaret posisjonen gir henne, sier Hasle til Dagbladet.

Han sier saken handler om tillit til etaten og Thorkildsen.

- Tillit til at våre offentlige etater bruker pengene på en god og ansvarlig måte er viktig, og avsløringene i Utdanningsetaten bidrar ikke til det, sier han.

Samlet misnøye

Også Rødt, Venstre og Frp har alle uttrykt stor misnøye med ståa i Utdanningsetaten.

Senterpartiets Marit Arnstad involverte seg også i forrige uke.

- Jeg mener det som kommer fram er horribelt. Det er min påstand at slikt skjer når systemene blir for store. Da vokser det fram et byråkrati og ledelsessjikt som er drivere både for høyere lønn og økt konsulentbruk, sa hun til Dagbladet.

Mens lærerne i Oslo-skolen er oppfordret til sterk lønnsmoderasjon, har flere direktører fått store lønnshopp, opp mot 140 000 kroner i året. Dette har høstet sterke reaksjoner, både politisk og fra mange lærere i Oslo-skolen.

Sakene medførte at etaten endret prosedyrene for lønnsforhøyelse blant de mange direktørene.

Etaten har den siste tida også oppbemannet i toppen, og gått fra 22 til 28 direktører, tross lovnader om det motsatte. Snittlønna for direktørene er minst 1,1 millioner kroner.

Dagbladet fortalte nylig at Utdanningsetaten også har brukt 8 millioner kroner på hodejegere og konsulenter fra Ernst & Young. Onsdag avslørte Dagbladet bruk av 2,5 millioner på amerikansk ledercoaching, og kort tid etter skrev Dagbladet om 12 millioner til konsulenter for å gjennomføre leseprøver i grunnskolen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer