Vollen-drapet:

- Hun fortalte at hun hadde lyst til å ta livet av folk, og anså seg selv som en slags kriger

Det sier miljøterapauten (32), som lå og sov da Anna Kristin  Gillebo Backlund (30) ble drept.

TILTALT: Hovedtemaet som behandles i ankesaken er hvorvidt den tiltalte jenta (16) var psykotisk eller ikke da drapet ble begått. Hun nekter straffskyld etter tiltalen. Tegning: Fedor Sapegin
TILTALT: Hovedtemaet som behandles i ankesaken er hvorvidt den tiltalte jenta (16) var psykotisk eller ikke da drapet ble begått. Hun nekter straffskyld etter tiltalen. Tegning: Fedor Sapegin Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Etter at den drapstiltalte jenta (16) hadde drept Anna Kristin Gillebo Backlund (30) på barnevernsinstitusjonen Små Enheter, vekket hun en mannlig miljøterapaut (32) som lå og sov på et annet rom i boligen.

OFFER: Anna Kristin Gillebo Backlund (30). Foto: Privat
OFFER: Anna Kristin Gillebo Backlund (30). Foto: Privat Vis mer

Til 32-åringen fortalte jenta at hun hadde drept Gillebo Backlund.

- Cirka klokka 02.00 banket hun på døra, og jeg så det var noe alvorlig galt. Jeg spurte hva som hadde skjedd, og jeg tror hun svarte at hun hadde tatt livet av Anna, sier miljøteraputen i retten.

- Jeg så at hun hadde en kniv i hånda, fortsetter 32-åringen og forteller at han da fikk litt panikk.

- Jeg samlet meg for å få kontroll over situasjonen, avvæpnet henne og sendte henne inn på kjøkkenet mens jeg sjekket livstegn hos Anna. Det fant jeg ikke, sier mannen.

- Nådd et mål

Deretter ringte han sjefen sin og ambulanse og satte seg på kjøkkenet med den da 15 år gamle jenta.

- Hva snakket dere om da?, spør politiadvokat Iselinn Håvarstein fra påtalemyndigheten.

- Ikke mye. Hun var nesten litt febrilsk, på grensen til manisk. Det virket som hun var i en slags lykkerus; at hun endelig hadde nådd et mål hun hadde satt seg, svarer mannen.

ÅSTED: Anna Kristin Gillebo Backlund ble drept på institusjonen Små Enheter. 
ÅSTED: Anna Kristin Gillebo Backlund ble drept på institusjonen Små Enheter.  Vis mer

- Ga grunn til bekymring

I retten forteller han at den tiltalte jenta før drapet hadde fortalt ham at hun hadde drapstanker.

- Hun hadde voldspregede tanker og fantasier om seg selv der hun anså seg selv som en slags kriger. Hun fortalte også at hun hadde lyst til å ta livet av folk, sier han.

- Tok dere det på alvor, spør? politiadvokat Iselinn Håvarstein.

- Ja, både hennes fantasier og tanker ga grunn til bekymring, svarer han og forteller at dette var noe han rapporterte videre til sin leder.

- Ble det tatt på alvor?

- Ja, absolutt. Men dersom en person har en personlighetsforstyrrelse, vil man ikke tørre gjøre noe som helst dersom man skal ta alt vedkommende sier på rake alvor. Man må heller forsøke å se grunnen til at en noen har disse tankene.

PÅTALEMYNDIGHETEN: Aktor Eirik Førde og politiadvokat Iselinn Håvarstein.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
PÅTALEMYNDIGHETEN: Aktor Eirik Førde og politiadvokat Iselinn Håvarstein. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Snakket du med tiltalte om det?

- Ikke så mye, for jeg er ikke spesialist, men det var viktig for meg å videreformidle det.

Hovedtemaet som behandles i ankesaken er hvorvidt den tiltalte jenta var psykotisk eller ikke da drapet ble begått. Hun nekter straffskyld etter tiltalen. Ifølge sin forsvarer, advokat Cecilie Nakstad ble hun dårligere etter behandlingen av saken i tingretten. Hun er nå innlagt på sykehus, og har fått en psykoselidelse, forteller Nakstad.

Mørke tanker

Miljøterapauten forteller i retten i dag at han fikk god kontakt med tiltalte mens hun bodde på enheten, og at jenta etterhvert åpnet seg for ham.

- Hennes oppfatning av hva hun kunne gjøre og få til var preget av mørke tanker, som var en bekymring for oss, sier 32-åringen, som primært jobbet dagtid på enheten.

Han sier videre at Små Enheter er en omsorgssituasjon der formålet er at de ansatte skal ivareta barna etter barnevernloven.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer