Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hun fortalte den største løgnen i 2009

Palin hevdet Obama ville ha egne dødspanel.

HEVDET OBAMA VILLE HA DØDSPANEL: Sarah Palin. Foto: AP Photo/Al Grillo/Scanpix
HEVDET OBAMA VILLE HA DØDSPANEL: Sarah Palin. Foto: AP Photo/Al Grillo/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Politifact, den anerkjente avisa St. Petersburg Times' Pulitzer-prisvinnende faktasjekk-prosjekt, har kåret den største løgnen i 2009.

«Vinneren» er Sarah Palin, republikanernes visepresidentkanidat i 2009, for å ha hevdet at Barack Obama ville ha «dødspanel» som en del av den nye helsereformen.

- Det USA jeg kjenner er ikke et land der mine foreldre og mitt barn med Downs syndrom må stå foran Obamas «dødspanel», slik at byråkratene hans kan avgjøre, basert på subjektiv bedømmelse av hvor produktive de er for samfunnet, om de fortjener helseomsorg eller ikke. Et slikt system er beint fram ondt, skrev Palin på sin egen Facebook-side.

Det var ikke grunnlag for å hevde dette, konkluderer Politifact.

De konkluderte allerede få dager etter Palins erklæring i august med at påstandene ikke hadde rot i virkeligheten, og at den kvalifiserte til betegnelsen «pant?s on fire», og at det hørtes mer ut som noe fra en science fiction-film enn en del av Obamas plan.

Både faktasjekk-redaksjonen og leserne mente dette var årets største løgn.

Blant de andre kandidatene var radio- og TV-prateren Glenn Becks påstand om at John Holdren, en av Obamas viktigste forskningsrådgivere, hadde ytret ønske om tvungne aborter og prevensjonsmidler i drikkevannet for å kontrollere befolkningsveksten.

Andre kandidater var de som hevdet at Barack Obama egentlig var født i Kenya, mens Obama selv var nominert med en påstand om at enkelte preventive helsetiltak ikke bare ville redde liv, men også være kostnadsbesparende.

Det finnes flere ulike faktasjekk-prosjekter, og her i Norge har BTs faktasjekk.no og Dagbladet.no?s faktasjekk i valgkampen mer eller mindre vært inspirert av de amerikanske nettstedene.

Fachtcheck.org har for eksempel nylig tatt for seg både Al Gore og Sarah Palins unøyaktigheter i klimadebatten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media