ROSER METTE-MARIT: Statsminister Erna Solberg roser Mette-Marit for åpenheten om farens alkoholmisbruk. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet.
ROSER METTE-MARIT: Statsminister Erna Solberg roser Mette-Marit for åpenheten om farens alkoholmisbruk. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet.Vis mer

- Hun framstår som en vellykket, fantastisk dame

Erna Solberg mener Mette-Marits åpenhet kan bety noe for barn av rusavhengige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Statsminister Erna Solberg roser kronprinsesse Mette-Marit for åpenheten omkring farens alkoholisme.

- Jeg synes konteksten hun bringer det inn i, hva bøker betyr, er en fin måte å uttrykke situasjonen som barn med foreldre med rusproblemer lever i. Ofte synes de de det er flaut å ta med venner hjem, fordi de ikke vet hvordan foreldrene vil oppføre seg. Kronprinsessen framstår som en vellykket, fantastisk dame, og hun har følt på mange av de samme følelsene. Det er viktig at barn får oppleve at det finnes andre i samme situasjon, sier Erna Solberg til Dagbladet.

Kronprinsessen er for tida på en litterær reise med «Litteraturtoget» for å spre leseglede. I Snåsa i dag ble forholdet til faren Sven O. Høiby et tema. Kronprinsessen fortalte at hun kjente seg igjen i tekstene til Karl Ove Knausgård.

- Som liten følte jeg alltid at jeg hadde noe jeg måtte skjule, det at min far var alkoholiker visste ingen av mine venner. Jeg tror at den gleden jeg har hatt ved å kunne forsvinne inn i bøkenes verden har blitt forsterket nettopp derfor. Litteratur er viktig for å kunne forstå de aller vanskeligste tingene i livene våre. Det som gjør oss mest sårbare, det som gjør at vi bærer med oss skammen, sa Mette—Marit.

I regjeringsplattformen og i budsjettet har Høyre-Frp-regjeringen lovet å gi de rusavhengige og deres pårørende et bedre tilbud.

- I rusomsorg er det veldig viktig å jobbe med hele familier. Konsekvensene av rus er store, enten det gjelder foreldre med barn som ruser seg eller det er barn med foreldre som ruser seg. For noen er ikke problemene så store at de kommer inn i hjelpeapparatet. Da er det viktig med lavterskeltilbud. Det å ha noen å betro seg til, enten på helsestasjonen eller i selvhjelpsgrupper, sier statsministeren.

Også Blå Kors berømmer Mette-Marit for å ha vært åpen om følelsene omkring farens alkoholmisbruk.