Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hun går om bord

Navn: Torill Münter Alder: 65 Yrke: Journalist

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Bokseberet» var et framifrå kvinnfolk som levde i Nordland for om lag 100 år siden. Hun var høvedsmann i egen båt og var så dyktig at hennes mannlige yrkesbrødre tilla henne overnaturlige evner. De sa hun kunne temme storm og bølger. Og hun var en mesterfisker på Lofothavet. Navnet fikk hun fordi hun alltid gikk i bukser om bord. Inga Bjørnson, Bjørnstjernes datter, omtaler henne i boka «Dundor-Heikka», og Torill Münter har nå trukket henne fram fra glemselen i boka «I Bokseberets kjølvann - Om driftige kvinner i fiskerinæringen».

Hensikten har vært å finne fram til dagens «Buksebereter», kvinner som har sett hvilke storartede muligheter som fins i kyst- og havområdene, i den ekspanderende kunnskapsindustrien fiskeforedling er, med aspekter av produksjon, markeds- og eksportkompetanse, utvikling, havforskning, oppdrett og forvaltning. Og hun slår fast at Norge er på vei ut av oljealderen og på vei inn i fiskerialderen: Nå trengs de beste av oss for å få til overgangen - og halvparten av Norges befolkning er kvinner.

Torill var selv en slags Bokseberet da hun kom sørfra til Svolvær i 1967. Der ble hun blant annet fiskerimedarbeider i Lofotposten. Nå har hun kastet seg ut på enda dypere vann og sjøsatt Ditt magasin - Om bord, tilsvarende det du «finner i stolsetet foran deg» på alle fly. Hun lager blad for passasjerer på hurtigrutene og trykker det optimistisk i tre utgaver: norsk, engelsk og tysk, på glanset papir med vakker billedgjengivelse. Magasinet skal komme ut med fire utgaver i året. Begeistringen for første nummer var stor, og ble ikke mindre da andre nummer ble distribuert.

Noen vil kanskje innvende at det blir vel mye glansbilder. For her er artikler om fruktblomstringen i Hardanger og om nordlyset, om vestlandsbunaden og drømmefiske på Finnmarksvidda. Ansvarlig redaktør og utgiver medgir at det vel kanskje er noe i det, men viser også til artikler om Altaelva og Masi, som ikke nettopp preges av idyll.

- Vi ønsker å gi hurtigrutepassasjerer en meropplevelse når de velger seg norskekysten. Man henger ikke ved rekka absolutt hele tida. Derfor ønsker vi, som Martin Tranmæl sa en gang, at det alltid er en blåne bak.

Sier Torill som er innehaver av skipet «Blodslit» på 17 fot med 20 hk motor. Det hender en sjelden gang hun får tid til å dra på tur med den - eller med fluefiskestanga.