AKTORATET: Politiadvokat Vibeke Martins (t.v.) og statsadvokat Trude Elisabeth Sparre. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
AKTORATET: Politiadvokat Vibeke Martins (t.v.) og statsadvokat Trude Elisabeth Sparre. Foto: Ralf Lofstad / DagbladetVis mer

- Hun gir seg aldri, og lyver hele tiden

Statsadvokat om tiltalte i Tranby-drapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Oppdatering: Statsadvokat Trude Elisabeth Sparre avsluttet prosedyren med å be om lovens strengeste straff, 21 år fengsel. Hun anslo at riktig straffpåstand for drapet er 18 år, og at det måtte bli tillegg for familievoldforholdene i tiltalen, og la derfor ned påstand om 21 år. 

(Dagbladet): Aktoratet startet i dag prosedyrene i Tranby-saken, hvor en 53 år gammel kvinne er tiltalt for å ha drept Frontline-direktøren Per Gunnar Asheim (57) i Tranby utenfor Drammen påsken 2013. 

Statsadvokat Trude Elisabeth Sparre mener ni sentrale punkter beviser at kvinnen drepte sin ektemann. Hun mener også at tiltalte har lav troverdighet.

Asheim (57) ble funnet død i den nå drapstiltalte konas utbrente BMW, som sto på en parkeringsplass på Tranby utenfor Drammen.

- Lyver hele tiden - Hun beskriver seg som intens, pågående og spesiell. Jeg har selv sett her i retten at hun aldri gir seg, og at hun lyver hele tiden, sier Sparre i sin prosedyre. 

De sakkyndige mener tiltalte har en personlighetsforstyrrelse. Dette har en fagperson som har hatt en behandlerfunksjon for kvinnen bestridt, og hennes forsvarere mener det uansett ikke har noen betydning i saken.

Sparre listet opp flere deler av saken som hun mener tiltalte lyver om.

- Hun hevder at Per Gunnar Asheim ble borte mandag kveld. Jeg mener hun lyver om dette. Det er et vitne som er sikker på at hun hilste på ham tirsdag kvart på seks. Et annet vitne sier hun så ham senere tirsdag. Det betyr at hun lyver, sier Sparre.

- Noe å skjule Sparre mener tiltaltes forklaringen i retten har vært «oppkonstruert og tilpasset bevisene i saken».

- Hun har åpenbart noe å skjule. Det var tirsdag kveld Per Gunnar ble borte. Han var ikke med resten av familien på Peppes. Senere den natta satt han i bilen der den ble funnet. Han var da enten bevisstløs eller allerede død. Sikkerhetsbeltet var ikke i bruk, og døra var på gløtt. Hvis han var ved bevissthet, kunne han bare ha veltet seg ut av bilen, sier Sparre.

Politiet har ikke klart å bevise hvordan eller når Asheim ble drept. Aktoratet mener bevisene sett under ett likevel vise at den tiltalte kvinnen drepte ham.

- Det er når vi ser bevisene i sammenheng at de får betydning. Det er ikke tilfeldig at hun kjøpte kaffekverna denne lørdagen eller bensinkanna og diesel tirsdagen, sier Sparre.

- Hun har lurt i ham medikamenter, dopet ham ned, fått ham inn i bilen, kjørt ham opp til funnstedet, dynket bilen med diesel, tent på og deretter gått fra stedet. 

- Ikke selvmord Kvinnen mener ektemannen kan ha drept seg selv, og iscenesatt det slik at mistanken skulle ramme henne. Aktoratet mener det ikke kan stemme.

NEKTER STRAFFSKYLD: Den drapstiltalte 53-åringen (t.h.) nekter straffskyld. Illustrasjon: FEDOR SAPEGIN / DAGBLADET
NEKTER STRAFFSKYLD: Den drapstiltalte 53-åringen (t.h.) nekter straffskyld. Illustrasjon: FEDOR SAPEGIN / DAGBLADET Vis mer

- Hun har planlagt at det skal se ut som et selvmord, sier Sparre.

- Jeg mener det er søkt og på grensa til krenkende å mene at han drepte seg selv.  Det er ikke noe medisinsk som tilsier det. Det er ikke noe fra fastlegen eller journalen hans som støtter en slik hypotese, sier Sparre. 

Aktoratet mener drapsmotivet er at ekteparet, som var i ferd med å flytte fra hverandre, var involvert i en opprivende barnefordelingssak. 

- Han endret standpunkt, og samtykket i at de tre yngste barna skulle flyttes til fosterhjem (i avdødes familie, journ.anm), noe som kom overraskende på tiltalte, sa Sparre da hun innledet sin prosedyre i dag morges.

Kvinnen nekter straffskyld. Hennes forsvarere vil holde sin prosedyre i morgen.