Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hun gir seg ikke før hun har vunnet over DNB

Linda Berntsen får støtte i Forbrukerrådet og nå ønsker DNB å diskutere saken med henne.

BOLIGSALG: Linda Berntsen mener DNB har gjort feil. Foto: Kaare Martin Granerud / Finansavisen
BOLIGSALG: Linda Berntsen mener DNB har gjort feil. Foto: Kaare Martin Granerud / Finansavisen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): I september i fjor solgte Linda Berntsen boligen sin på Skedsmokorset for 4,1 millioner kroner. Men salget som skulle være med på å finansiere den nye boligen utviklet seg til et mareritt, kunne Finansavisen fortelle i går.

DNB trakk tilbake finansieringsbeviset som kjøperen hadde basert budet sitt på og dermed måtte boligen legges ut for salg på nytt.

Finansieringen OK I dag sier hun til HegnarOnline at hun et par dager før overleveringen av boligen fikk beskjed fra sin megler i DNB Eiendom på Lillestrøm at finansieringen var ok. Hun hadde ikke hørt om noen forbehold og stolte på megleren da han fortalte at DNB hadde sendt en epost om at finansieringen til kjøperen var i orden.

To dager før overtagelsen trakk imidlertid banken tilbake lånetilsagnet til kjøperen av boligen til Linda Berntsen.

Huset måtte selges på nytt, til en langt lavere pris, og med utgifter på to boliger og ekstrautgifter til advokat anslår hun at det tilsammen har kostet henne en halv million kroner.

Hun mener det er feil og sterkt urettferdig, og til HegnarOnline sier hun at denne saken kommer hun aldri til å gi seg på.

- Hvis dette blir resultatet, er det livsfarlig å selge bolig Norge. Kjøperen har altså fått et finansieringsbevis uten å ha levert påkrevd dokumentasjon. Det er helt horribelt! uttalte hun til Finansavisen i går.

Mistanke om svindel
- Et finansieringsbevis er ikke et lån, og handelen er ikke gjort før pengene er kommet på konto. Et finansieringsbevis vil bare bli trukket tilbake i helt spesielle tilfeller, for eksempel ved mistanke om svindel, uttalte kommunikasjonsdirektør Even Westerveld i DNB til Finansavisen i går.

Men kan banken trekke tilbake et finansieringsbevis og velte hele tapet over på den uskyldige tredjeparten?

- Forbrukerne må kunne føle seg trygge på finansieringsbeviset, sier fagdirektør i Forbrukerrådet, Jorge Jensen, til Finansavisen i dag.

Slik han kjenner saken fra avisen virker det på han som om DNB må rydde opp i det som tydelig er intern svikt.

Han mener ifølge avisen også at det er uansvarlig av en bank å innvilge et finansieringsbevis for å trekke det tilbake fordi man ikke har gjort en god nok jobb i forkant.

En sak for Finansklagenemnda
Finansklagenemnda behandlet en tilsvarende sak - Uttalelse nr 2011-150 - den 11. april 2011.

Her slo nemda enstemmig fast at Skandiabanken var bundet av finansieringsbeviset den hadde utstedt.

LÅNEBEVIS: Kommunikasjonsdirektør Even Westerveld i DNB forklarer at banken tar forbehold om at de kan trekkes tilbake når de utsteder finansieringsbevis. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
LÅNEBEVIS: Kommunikasjonsdirektør Even Westerveld i DNB forklarer at banken tar forbehold om at de kan trekkes tilbake når de utsteder finansieringsbevis. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Slik oppsummerte Finansklagenemnda saken:
Nemnda konkluderer etter dette med at banken hadde forpliktet seg ved det avgitte lånetilsagnet. Banken har således opptrådt ansvarsbetingende overfor klager, og klager har krav på at banken erstatter det tap han vil lide som følge av bankens urettmessige annullering av lånetilsagnet. Uttalelsen er enstemmig.

III. Finansklagenemnda Banks konklusjon
Klager har krav på at banken erstatter det tap han vil lide.

Hele uttalelsen fra Finansklagenemda her

Ikke relevant her?
- Vi kan ikke se at den avgjørelsen du viser til har direkte relevans for vår sak. Hovedgrunnen til det er at saken du viser til gjelder en klage fra kjøper (altså den personen som har fått utstedt Finansieringsbeviset), mens vår sak gjelder selger, som ikke er part i forholdet mellom kjøper og banken direkte, skriver kommunikasjonsdirektør Even Westerveld i DNB i en epost til HegnarOnline.

DNBs kommunikasjonsdirektør henviser til en dom i Høyesterett, som bankens juridiske avdeling mener er mer relevant.

- Her var spørsmålet om en finansieringsbekreftelse avgitt overfor en selger, inneholder en garanti for oppgjør av kjøpesum. Høyesterett kom altså til at en finansieringsbekreftelse til en lånsøker IKKE inneholder en garanti/løfte om finansiering til selger, skriver Westerveld i eposten.

Saken virker fastlåst, og HegnarOnline spurte derfor om DNB helst ser at saken til Linda Berntsen avgjøres i retten?

Kommunikasjonsdirektør Westerveld i DNB svarer som følger:
Et finansieringsbevis er normalt bindende for banken og kan regnes som trygg dokumentasjon på at banken vil innvilge lån, med forbehold om at de opplysningene banken har fått fra lånesøker er korrekte. I finansieringsbeviset som sendes til kunden fremgår dette forbeholdet klart og tydelig. Uttalelsen fra Bankklagenemda gjelder forholdet mellom banken og den som har søkt om lån og dermed mottatt finansieringsbeviset. Her har banken en forpliktelse til å yte lån i henhold til finansieringsbeviset, så fremt opplysningene som sagt er korrekte. Dommen fra Høyesterett slår likevel fast at et finansieringsbevis ikke er noen bankgaranti, og at selger (som ikke er direkte part i avtalen mellom kjøper og banken), ikke har noen krav på at banken gjør opp overfor selger. Derfor er dommen relevant for denne saken. Vi har stor forståelse for at selger har kommet i en vanskelig situasjon i denne saken. Det som har skjedd er at både selger og banken er blitt utsatt for det vi mistenker er et svindelforsøk, og vi har derfor anmeldt saken til politiet. Dersom selger ønsker å diskutere saken videre med oss, vil jeg oppfordre henne til å ta direkte kontakt med oss, så tar vi et møte.

Berntsen sier til HegnarOnline at de nå kommer til å ta kontakt med banken for å høre hva de har å si.

Les også: Avsnittet som kan ødelegge hele boligsalget

Flere nyheter Avsnittet som kan ødelegge hele boligsalget
Selger huset for 70 mill. - naboene jubler
Forventer ny boligrekord

Hele Norges coronakart