Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Hun gir uttrykk for samme sorg og frustrasjon som foreldrene

Sebastians oldemor tok kontakt med helseministeren etter dødsfallet.

MÅ TÅLE KRITIKK: Det har stormet på Facebook-siden til helseminister Bent Høie etter at Sebastian (10 mnd.) døde i helga. Helseministeren sier han forstår den sterke sorgen og frustrasjonen til familien og omgivelsene etter dødsfallet. Foto: Øistein Norum Monsen
MÅ TÅLE KRITIKK: Det har stormet på Facebook-siden til helseminister Bent Høie etter at Sebastian (10 mnd.) døde i helga. Helseministeren sier han forstår den sterke sorgen og frustrasjonen til familien og omgivelsene etter dødsfallet. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Dette er en forferdelig sak for foreldrene som har mistet Sebastian, det er jo det verste en familie kan oppleve, sier helseminister Bent Høie (H) til Dagbladet.

- Saken er også veldig vanskelig for helsepersonellet som var involvert, og jeg har stor forståelse for at mange opplever sorg og frustrasjon, sier helseministeren.

Han har ikke vært i kontakt med familien til den ti måneder gamle babyen som døde i helikopter på vei til St. Olavs hospital på søndag, eller legen som behandlet ham.

Sorg og frustrasjon Men han har fått en henvendelse fra Sebastians oldemor, som han vil svare på etter at han i dag kom hjem fra en reise i Sierra Leone.

- Hun gir uttrykk for den samme sorgen og frustrasjonen som foreldrene gir uttrykk for, og denne henvendelsen skal jeg svare på. Når det gjelder legen, er det viktig nå at Helsetilsynet går gjennom hendelsesforløpet og at de som har vært involvert, både pårørende og helsepersonell, får gi sin forklaring og opplevelse av situasjonen til Helsetilsynet.

Det har vært svært sterk temperatur på Facebook etter dødsfallet, og flere hundre har kommentert et innlegg helseministeren skrev om saken. Mange mener han bør ta ansvaret.

- Det er jeg som har det øverste ansvaret for hele Helse-Norge, men det betyr ikke at jeg skal eller bør detaljstyre det som skjer på det enkelte sykehus eller i enkelte avdelinger. Der ligger det faglige vurderinger bak hvordan tilbudet organiseres, sier Høie.

- Ansvar på øverste nivå - Mitt ansvar utøves for eksempel ved at jeg holder meg orientert når det planlegges større endringer i tjenestene. Dette skjedde også da Helse Møre og Romsdal utredet å helgestenge barneavdelingen. Jeg var hele veien tydelig på at Helse Møre og Romsdal må forsikre seg om at barna får god og forsvarlig helsehjelp, også i helgene, og at de gjennomfører endringer på en forsvarlig måte.

- Kan helseministeren stilles ansvarlig når et barn dør?

- Det er veldig viktig at ansvarsforholdene i helsesektoren er klar, så det ikke blir tvil om hvem som har ansvar på de ulike nivåene. Jeg har det øverste ansvaret for hele helsetjenesten, og ledelsen lokalt har et ansvar for å sikre at det tilbudet de gir er faglig forsvarlig, sier Høie.

- Helsetilsynet vil i sin gjennomgang også vurdere ansvarsforhold i denne konkrete saken.

- Må tåle kritikk - Hvor vanskelig er denne type saker for helseministeren?

- Dette er en sak som er vanskelig for de som er berørt, spesielt foreldrene og deres familie og for det helsepersonellet som har vært involvert. Jeg har det øverste ansvaret for Helse-Norge, og jeg må tåle både kritikk og tydelige tilbakemeldinger. Det er en del av det som følger med å være helseminister.

- Er du overrasket over de sterke følelsene i denne saken?

- Nei. Når et lite barn dør på denne måten, har jeg stor forståelse for de som føler sorg og sterk frustrasjon.

Tok kontakt Helseministeren fikk flere henvendelser om nedleggelsen av helgetilbudet ved barneavdelingen i Kristiansund, deriblant fra Sebastians foreldre, og barnelege Anna Owczarz.

- Vi tok kontakt med Helse Møre og Romsdal da da de utredet å helgestenge barneavdelingen. Jeg var hele veien tydelig på at Helse Møre og Romsdal må forsikre seg om at barna får god og forsvarlig helsehjelp  og endringene gjennomføres på en forsvarlig måte, sier Høie.

DØDE: Sebastian ble bare ti måneder gammel. Han døde i helikopter på vei til St. Olavs hospital på søndag. Foto: Privat, med tillatelse fra familiens advokat.
DØDE: Sebastian ble bare ti måneder gammel. Han døde i helikopter på vei til St. Olavs hospital på søndag. Foto: Privat, med tillatelse fra familiens advokat. Vis mer

- Sett i ettertid, er det noe du kunne ha gjort annerledes?

- Det som har vært viktig hele veien, er å være tydelig på at en har et ansvar lokalt for at det er et forsvarlig tilbud, og så er det sånn at når en får denne type tragiske hendelser, er det veldig viktig at vi finner ut hva som har skjedd, og at vi ikke trekker forhastede konklusjoner. Når politiet og Helsetilsynet har gjort sine undersøkelser, vil vi få svar på hva vi kan lære av dette.

Gjorde endringer - Er det for tidlig å si at nedleggelsen av helgetilbudet var forsvarlig?

- Styret i Helse Møre og Romsdal har gjort endringer i går, og det innebærer at de mener de hadde behov for å gjøre disse endringene nå. Det er viktig at Helsetilsynet nå går gjennom hendelsesforløpet og at de som har vært involvert, både pårørende og helsepersonell, får gi sin forklaring og opplevelse av situasjonen. Det vil kunne gi bedre svar på hva som kunne ha vært gjort annerledes.

- Viser endringene at nedleggelsen ikke var forsvarlig?

- Nei, Helse Møre og Romsdal har ikke begrunnet endringene i går med at det ikke var forsvarlig, men om det var det, er jo noe vi kanskje får svar på gjennom undersøkelsene til Helsetilsynet.

FRUSTRERT: Sebastians barnelege, Anna Owczarz, skrev en svært følelsesladet kommentar på Facebook-siden til Bent Høie. "Dette dødsfallet tilgir jeg deg aldri," skrev hun blant annet.
Foto: Kjetil Magne Sørenes
FRUSTRERT: Sebastians barnelege, Anna Owczarz, skrev en svært følelsesladet kommentar på Facebook-siden til Bent Høie. "Dette dødsfallet tilgir jeg deg aldri," skrev hun blant annet. Foto: Kjetil Magne Sørenes Vis mer
Hele Norges coronakart