FORTSATT SVEKKET TILLIT: PST-sjef Janne Kristiansen redegjorde i dag for hennes og PSTs rolle både før og etter 22. juli. Opposisjonen på Stortinget ble imidlertid ikke imponert. Foto: Heiko Junge / Scanpix
FORTSATT SVEKKET TILLIT: PST-sjef Janne Kristiansen redegjorde i dag for hennes og PSTs rolle både før og etter 22. juli. Opposisjonen på Stortinget ble imidlertid ikke imponert. Foto: Heiko Junge / ScanpixVis mer

- Hun gjemmer seg bak 22. juli-kommisjonen og legger ansvaret nedover i tjenesten

Tilliten til Janne Kristiansen ble ikke styrket etter dagens redegjørelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag redegjorde PST-sjefen for sin og PSTs rolle og arbeid før og etter 22. juli.

Opposisjonen på Stortinget, som har vært ivrige i kritikken av PST-sjefen, lot seg ikke videre imponere av Kristiansens redegjørelse.

Frps Per Sandberg mener Janne Kristiansen skyver problemene nedover i systemet:

- Legger ansvaret nedover - Hun gjemmer seg bak 22. juli-kommisjonen og hun legger ansvaret nedover i tjenesten eller på departementet. Det var dette jeg fryktet med kommisjonen. At alle relevante spørsmål ikke blir besvart, men skyves til 22. juli-kommisjonen, sier Per Sandberg til Dagbladet.

- PST-sjefen sa tidlig at Breivik gikk under deres radar 22. juli. Når hun i dag ikke kunne svare på om det fortsatt er mulig å gå under radaren, styrker ikke det tilliten hos meg, sier han til Dagbladet.

Feilinformasjon Krfs Knut Arild Hareide er leder av Stortingets 22. juli-komité, han synes det er uforståelig hvordan PST har håndtert situasjonen etter terrorangrepet mot Norge.

- Det er bra at PST-sjefen beklager de upresise uttalelsene hun har kommet med. Det var helt nødvendig. Jeg forstår at PST var i en krevende situasjon etter 22. juli, men det er nettopp når vi opplever denne typen krevende hendelser at vi trenger et godt og presist PST. Mitt spørsmål nå er hvorfor PST ikke tidligere har ryddet opp i uklarhetene de selv har skapt.

- Det er vanskelig for meg å forstå hvorfor PST har latt media avdekke sak etter sak. Det hadde vært mer tillitvekkende å gå aktivt ut å rydde opp istedenfor å komme på etterskudd å beklage, sier Hareide til Dagbladet.

- Er det dekkende å si at hun har vært upresis eller er det snakk om feilinformasjon?

- Noe av informasjonen som har kommet ut har vært direkte gal, men i lys av situasjonen 22. juli forstår jeg at hun bruker ordet upresist. Upresis informasjon kan også være direkte feil. Jeg mener noe av informasjonene som er gitt her, er direkte feil, sier Hareide.

Uten tillit Heller ikke Andre Okay Dahl, justispolitiker fra Høyre, synes Kristiansen gjorde en god figur. Han stiller spørsmål om Kristiansen er rett til å lede PST.

- Det vi ser er en kraftig svekket PST-sjef. Hun har ikke har den største ydmykheten jeg har sett. Men vi har behov for å lese redegjørelsen nøye, og jeg regner med at justisministeren  gjør det samme. Spørsmålet nå er om justisministeren tror at Janne Kristiansen er den rette til å skape tillit til PST.

- Tror du hun er det?

- Det er det Regjeringen som avgjør. Vi har en lav tillit til henne. Men det gjenstår å se om regjeringen ønsker å ta sjansen på å ha en PST-sjef som kan forkludre ting igjen, sier Oktay Dahl.

- Bra hun beklager Svs Bård Vegar Solhjell sier i dagens Dagbladet at han forventer en ydmyk PST-sjef.

Etter redegjørelsen til Kristiansen sier han at han opplever hennes tone som positiv:

- Det er bra at hun beklager. Jeg opplever at hun har en annen tone i dag enn det jeg kritiserte henne for, men nå er det innholdet i redegjørelsen som avgjør, sier Solhjell til Dagbladet.

- Jeg forstår at det var kaotiske dager, men man må forvente at en PST-sjef står oppreist i en slik situasjon. Det er derfor vi investere så mye i PST, for at de skal være oppe å stå i en slik situasjon.

 

IKKE IMPONERT: Frps Per Sandberg var tilstede under pressekonferansen. Han mener Janne Kristiansen skylder på andre, og skyver ansvaret vekk fra seg selv. Foto: Jacques Hvistendahl
IKKE IMPONERT: Frps Per Sandberg var tilstede under pressekonferansen. Han mener Janne Kristiansen skylder på andre, og skyver ansvaret vekk fra seg selv. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer