- Hun gledet seg til sol og sommer

Nobeldirektør Geir Lundestad reagerer med overraskelse og sorg på dødsbudskapet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Direktør ved Nobelinstituttet Geir Lundestad snakket med Hanna Kvanmo senest i forrige uke. Da var den avgåtte SV-dronningen i relativt god form.

- Hun klaget på dårlig pust, men var relativt optimistisk. Hun så fram til sommeren, til å sitte i sola og til å få familiebesøk, forteller Lundestad til Dagbladet.no.

Lærte av Kvanmo

Hanna Kvanmo satt i Nobelkomiteen i tolv år, fra 1990 til 2002. Geir Lundestad lærte å sette stor pris på den meningssterke pensjonisten.

- Vi hadde et nært samarbeid, og jeg vil nesten si at hun var et ideelt komitemedlem. Hun hadde sin politiske bakgrunn som kom klart og tydelig frem, men samtidig hadde hun en sjelden romslighet. Hun hørte hva andre hadde å si og lot seg påvirke av det, sier Lundetad.

- Jeg lærte romslighet og respekt for andre av henne. Hun visste hvordan man skal få en komite til å fungere selv om den består av sterke personer med politisk bakgrunn. Vi kom også begge fra Nord-Norge, og det ga oss en felles klangbunn. Jeg vil si at vi var gode busser, og jeg hadde stor glede av samtalene med henne, forteller nobeldirektøren, som holdt kontakten med Kvanmo.

De siste årene i Nobelkomiteen var Kvanmo preget av dårlig helse. Blant annet var hun plaget av pusteproblemer.

- De første 8-10 årene i Nobelkomiteen var nok de beste. På slutten begynte hun å bli sliten. Men dødsfallet kommer overraskende på meg, sier han.

ENGASJERT: Hanna Kvanmo var medlem av Nobelkomiteen i tolv år. Bildet er fra 2002. Fra venstre direktør Geir Lundestad, Inger-Marie Ytterhorn, Sissel Rønbeck, Gunnar Berge, Hanna Kvanmo, Jimmy Carter som vant fredsprisen, Rosalynn Carter og Gunnar Stålsett Foto: SCANPIX
ENGASJERT: Hanna Kvanmo var medlem av Nobelkomiteen i tolv år. Bildet er fra 2002. Fra venstre direktør Geir Lundestad, Inger-Marie Ytterhorn, Sissel Rønbeck, Gunnar Berge, Hanna Kvanmo, Jimmy Carter som vant fredsprisen, Rosalynn Carter og Gunnar Stålsett Foto: SCANPIX Vis mer

Meningers mot

Hanna Kvanmo var kjent for å snakke rett fra levra. Blant annet kalte hun partikollega Erik Solheim for en drittsekk i 1999. Hun var heller ikke særlig glad i Carl I. Hagen.

- Hagens fremgang er både pinlig og skammelig, sa hun i 2000.

Hun fikk internasjonal oppmerksomhet da hun som medlem av Nobel-komitéen i 2002 uttalte at hun skulle ønske det var mulig å trekke tilbake Nobel-prisen som ble gitt til Simon Peres i 1994. Dette fordi hun mente at Peres ikke hadde gjort nok for å hindre israelsk reokkupasjon av palestinske områder.Arafat fikk også prisen dette året.

Kvanmo har engasjert seg også i senere tid. I 2003 uttalte hun at EU er «nærmest hatsk» mot Norge.